Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Pjongčang ho nemáta. Surový sa potrebuje otestovať

Po viac ako dvoch rokoch si opäť oblečie najcennejší dres. Váži si, že ho generálny manažér Miroslav Šatan oslovil a teší sa na novú výzvu.

13.12.2017 18:04
debata
Tomáš Surový (vľavo) s asistentom trénera... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Tomáš Surový, Ľubomír Višňovský Tomáš Surový (vľavo) s asistentom trénera Craiga Ramsayho Ľubomírom Višňovským na reprezentačnom zraze.

Tomáš Surový patrí medzi najskúsenejších hokejistov v nominácii trénera Craiga Ramsayho na turnaj v Hamare. Za slovenskú reprezentáciu odohral 117 stretnutí, zúčastnil sa na dvoch olympiádach (2006 a 2014) a siedmich svetových šampionátoch. Prispel k zisku strieborných medailí v Helsinkách 2012.

„Keď ma Miro Šatan oslovil, povedal som si, že to ešte skúsim. Za pozvánku som vďačný. Uvidíme, ako mi to pôjde, až potom sa môžeme zhovárať o tom, čo bude ďalej,“ vraví kapitán Banskej Bystrice.

Keďže za národný tím hral naposledy na majstrovstvách sveta 2015 v Ostrave, je zvedavý, ako rýchlo si zvykne na najvyššiu úroveň a väčšiu rýchlosť. „Trému nemám. Skôr som zvedavý, aké to bude. Cítim nadšenie a odhodlanie ešte niečo dokázať. Vrátil som sa i kvôli novému trénerovi. Priniesol zámorský štýl, beriem to ako výzvu. Od klubových spoluhráčov mám na kouča len najlepšie referencie,“ dodáva.

Ostrieľaného útočníka má v klube pod palcom Vladimír Országh, ktorý robí v reprezentácii Ramsaymu asistenta. „O tom, čo presne odo mňa očakávajú, sme sa príliš nezhovárali. Skôr sme prebrali, aký je tréner a ako to v tíme funguje,“ prezradí.

Tomáš Surový v reprezentačnom drese v roku 2014. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Tomáš Surový Tomáš Surový v reprezentačnom drese v roku 2014.

Hoci všetci hráči zdôrazňujú, aká je pre nich veľká motivácia budúcoročná olympiáda, Surový nad Pjongčangom zatiaľ vôbec nepremýšľa. „Netreba sa pozerať o jeden krok vpred. Viem, že šanca hrať na olympiáde je pri neúčasti hráčov z NHL veľká, ale najprv si musím dokázať, že na to ešte mám. Uvidíme, ako zapadnem do systému. Ak to v Nórsku pôjde, potom môže prísť nejaká motivácia smerom k Pjongčangu,“ naznačuje.

Pri otázke, či by si trúfol na pozíciu prvého centra, sa len usmeje. „Nad tým zatiaľ naozaj nemá význam premýšľať. Počkajme si na súboje v Hamare,“ dodá.

Mužstvo, ktoré sa na turnaji predstaví, sa mu pozdáva. „Sme celkom sympatický mix mladších aj starších hráčov. Niektorí sme sa po niekoľkých rokoch vrátili do reprezentácie. Mrzí ma, že s nami nie je Laco Nagy, ktorý sa zranil. Tento turnaj je pre nás posledný pred olympiádou. O to pozornejšie nás budú tréneri sledovať a následne kriticky hodnotiť. Verím, že naplníme ich predstavy,“ praje si Surový.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Tomáš Surový #Pjongčang 2018