Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pjongčang ho nemáta. Surový sa potrebuje otestovať

Po viac ako dvoch rokoch si opäť oblečie najcennejší dres. Váži si, že ho generálny manažér Miroslav Šatan oslovil a teší sa na novú výzvu.

13.12.2017 18:04
debata
Tomáš Surový (vľavo) s asistentom trénera... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Tomáš Surový, Ľubomír Višňovský Tomáš Surový (vľavo) s asistentom trénera Craiga Ramsayho Ľubomírom Višňovským na reprezentačnom zraze.

Tomáš Surový patrí medzi najskúsenejších hokejistov v nominácii trénera Craiga Ramsayho na turnaj v Hamare. Za slovenskú reprezentáciu odohral 117 stretnutí, zúčastnil sa na dvoch olympiádach (2006 a 2014) a siedmich svetových šampionátoch. Prispel k zisku strieborných medailí v Helsinkách 2012.

„Keď ma Miro Šatan oslovil, povedal som si, že to ešte skúsim. Za pozvánku som vďačný. Uvidíme, ako mi to pôjde, až potom sa môžeme zhovárať o tom, čo bude ďalej,“ vraví kapitán Banskej Bystrice.

Keďže za národný tím hral naposledy na majstrovstvách sveta 2015 v Ostrave, je zvedavý, ako rýchlo si zvykne na najvyššiu úroveň a väčšiu rýchlosť. „Trému nemám. Skôr som zvedavý, aké to bude. Cítim nadšenie a odhodlanie ešte niečo dokázať. Vrátil som sa i kvôli novému trénerovi. Priniesol zámorský štýl, beriem to ako výzvu. Od klubových spoluhráčov mám na kouča len najlepšie referencie,“ dodáva.

Ostrieľaného útočníka má v klube pod palcom Vladimír Országh, ktorý robí v reprezentácii Ramsaymu asistenta. „O tom, čo presne odo mňa očakávajú, sme sa príliš nezhovárali. Skôr sme prebrali, aký je tréner a ako to v tíme funguje,“ prezradí.

Tomáš Surový v reprezentačnom drese v roku 2014. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Tomáš Surový Tomáš Surový v reprezentačnom drese v roku 2014.

Hoci všetci hráči zdôrazňujú, aká je pre nich veľká motivácia budúcoročná olympiáda, Surový nad Pjongčangom zatiaľ vôbec nepremýšľa. „Netreba sa pozerať o jeden krok vpred. Viem, že šanca hrať na olympiáde je pri neúčasti hráčov z NHL veľká, ale najprv si musím dokázať, že na to ešte mám. Uvidíme, ako zapadnem do systému. Ak to v Nórsku pôjde, potom môže prísť nejaká motivácia smerom k Pjongčangu,“ naznačuje.

Pri otázke, či by si trúfol na pozíciu prvého centra, sa len usmeje. „Nad tým zatiaľ naozaj nemá význam premýšľať. Počkajme si na súboje v Hamare,“ dodá.

Mužstvo, ktoré sa na turnaji predstaví, sa mu pozdáva. „Sme celkom sympatický mix mladších aj starších hráčov. Niektorí sme sa po niekoľkých rokoch vrátili do reprezentácie. Mrzí ma, že s nami nie je Laco Nagy, ktorý sa zranil. Tento turnaj je pre nás posledný pred olympiádou. O to pozornejšie nás budú tréneri sledovať a následne kriticky hodnotiť. Verím, že naplníme ich predstavy,“ praje si Surový.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Tomáš Surový #Pjongčang 2018