Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejisti bojujú o miestenky na MS. Štartujú vo Fínsku

Dva týždne sa venovali najmä fyzičke. Po náročnom drile ich teraz čakajú prvé dve herné previerky.

07.04.2016 08:00
hokej, reprezentacia, ciger Foto: ,
Zdeno Cíger na tréningu v úlohe trénera slovenskej hokejovej reprezentácie.
debata

Slovenskí hokejisti odohrajú dnes o 17.30 v Pori – presne mesiac pred ich prvým zápasom na majstrovstvách sveta v Petrohrade s Maďarskom – prvý prípravný zápas. S domácim výberom Fínov si zmerajú sily aj o deň neskôr v rovnakom čase v Turku.

Tréner Zdeno Cíger bude mať k dispozícii dvojicu brankárov, deväť obrancov a päť kompletných útočných formácií. Do Fínska v utorok neodcestoval skúsený obranca Andrej Meszároš, ktorého limitujú problémy s členkom, a doma ostal aj brankár Július Hudáček v očakávaní narodenia prvého potomka. Obranca Marek Ďaloga s problémovým kolenom dostal ešte v pondelok týždeň voľna, po ktorom by malo padnúť rozhodnutie, či bude pokračovať v príprave na svetový šampionát.

„Pondelňajšie a utorňajšie tréningy sme už ladili tak, aby boli chlapci pripravení na zápasy. Nacvičili sme si niektoré veci. Rysujú sa mi už nejaké dvojičky. Zatiaľ však máme dostatok času na vyskúšanie viacerých alternatív zloženia útokov. Postupne sa k nám budú pridávať aj ďalší hráči. Niektorí chlapci začali v pondelok už štvrtý týždeň prípravy, takže je dobré, že nás už čakajú aj zápasy,“ tvrdí Cíger.

Prvý trojdňový neoficiálny kemp absolvovala pätica hráčov Slovana (Luža, Rosandič, Švarný, Šťastný, Lušňák) a Martin Réway. „Už sa veľmi tešíme na prvé stretnutia. Neviem, v akom zložení sa Fíni predstavia, ale majú také množstvo kvalitných hráčov, že je jedno, či pôjde o ich béčko alebo céčko. Je fajn, že hneď na úvod narazíme na Fínov a následne doma privítame Rusov. Sú to mužstvá, ktoré hrajú na MS pravidelne o medaily a my tak aspoň zistíme, ako na tom sme,“ tvrdí stále len 21-ročný útočník.

Od 23. januára, keď utrpel silný otras mozgu, odohral jediný zápas. „Dôležité je, že hlava poslúcha. Odkedy som v príprave, nemal som žiaden problém. Cítim sa stopercentne. Už sa teším na ostrý zápas,“ dodáva účastník MS 2014 v Minsku.

V príprave nie sú najdôležitejšie výsledky. Tréneri si potrebujú najmä otestovať hráčov a vyskúšať ich v náročných zápasoch. Preto si Slováci pred dvoma súbojmi vo Fínsku nedávajú žiadne konkrétne ciele.

„Dobré výsledky pomôžu mužstvu po psychickej stránke, dvihnú jeho sebavedomie. No zatiaľ chceme skúšať a obmieňať hráčov, čo ovplyvní výkony aj výsledky. Noví hráči, ktorí ešte dokonale nepoznajú systém, môžu urobiť viac chýb. Je pozitívne, že si vyskúšame iný štýl hry, keďže doteraz sme dokola hrali s Nemcami, Švajčiarmi či Bielorusmi,“ tvrdí Cíger.

Od svojich hráčov vyžaduje, aby sa na ľade snažili hrať hokej a zbytočne nevyhadzovali puky. „Nechcem, aby sa tlačili všetci do bránky. Jeden útočník musí viac pomáhať obrancom pri kombinácii. Základom je držať puk na našich hokejkách, nie sa ho naslepo zbavovať. Pred vlastnom bránkou je dôležitý dôraz, aby sme nedostávali góly z dorážok,“ dodal Cíger.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #slovenská hokejová reprezentácia #Zdeno Cíger