Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Porovnávali sa odmalička. Teraz zabojujú o post jednotky

Július Hudáček alebo Branislav Konrád? Tréner Zdeno Cíger má odvčera k dispozícii oboch hlavných ašpirantov na post brankárskej jednotky na blížiacich sa majstrovstvách sveta v Rusku (6. až 22. mája).

30.03.2016 09:00
branislav konrád, repre Foto: ,
Branislav Konrád počas tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie.
debata

Bude tak mať dosť času, aby sa rozhodol, či vloží dôveru do rúk opory švédskeho Örebra alebo českého Olomouca.

Cíger i generálny manažér národného tímu Róbert Švehla už viackrát naznačili, že práve 27-ročný Hudáček a o rok starší Konrád by si mali podeliť pozíciu jednotky a dvojky. Štyridsaťšesťročný kouč však upozorňuje, že obaja ešte musia potvrdiť oprávnenosť ich ambícií a do hry ešte môže vstúpiť aj niekto tretí.

„Nechceme to stavať do pozície, že je to už len medzi Julom a Braňom. Nechávame tomu voľný vývoj. Základ je, aby sa do toho po krátkej prestávke obaja opäť dostali, potvrdili výkony z vydarenej sezóny a navzájom sa rešpektovali. Rozhodovať sa budeme aj podľa aktuálnej formy. Azda budeme mať šťastnú ruku,“ vysvetľuje Cíger.

Zároveň prezrádza, že v širšom výbere majú členovia realizačného tímu sedem až desať brankárov, ktorých ešte môžu osloviť. "Nachystaný je Baroš zo Zvolena, ale aj Tomek sa ukázal dobre.

Chalani mu včera doobeda nevedeli streliť gól. Brankári z domácej súťaže nemajú bohaté skúsenosti z medzinárodného hokeja, ale ani jeden z nich nám v príprave nevybuchol. Všetci chytali dobre. Zaujímavý môže byť aj vývoj v zámorí," dodáva trojnásobný bronzový medailista zo seniorských MS.

Hudáček sa vlani v Ostrave na svojom štvrtom seniorskom šampionáte konečne dočkal. V predposlednom zápase s Ruskom (2:3 pp) sa po prvý raz postavil do bránky na MS. O dva dni neskôr si pripísal aj druhý štart, keď v 5. min po dvoch góloch vystriedal Jána Laca pri prehre 4:5 po predĺžení s USA.

„Bol to neuveriteľný pocit. Obrovský zážitok. Reprezentovať na MS svoju krajinu je azda pre každého hokejistu najväčší zážitok. Zároveň je to teraz pre mňa veľká motivácia do prípravy. Potvrdilo sa mi, že keď makáte, vráti sa vám to. Viem, v akej som pozícii. No nemyslím na to, či budem jednotka alebo dvojka. Najlepšie by bolo, keby sa nám darilo obom a chytali tak, aby malo Slovensko v bránke oporu,“ tvrdí rodák zo Spišskej Novej Vsi.

Do prípravy sa už zapojil aj skúsený brankár... Foto: Pravda, Robert Hüttner
július hudáček, repre Do prípravy sa už zapojil aj skúsený brankár Július Hudáček.

Aj Konrád už na šampionáte bol. Vlani v Česku robil trojku a v rovnakej pozícii bol aj pred deviatimi rokmi v Rusku, keď mal len devätnásť rokov.

„Spravím všetko preto, aby som odchytal čo najviac zápasov. Moja pozícia je teraz príjemnejšia než vlani. Lepšie sa mi trénuje, keď viem, že so mnou počítajú. Som vo väčšom napätí a musím sa aj viac sústreďovať a udržiavať vo forme,“ hovorí odchovanec nitrianskeho hokeja.

Obaja sa dobre poznajú. Tri sezóny hájili farby najväčších rivalov Košíc a Slovana. V pamäti ostali najmä ich finálové súboje v ročníku 2009/10.

„Bola to vydarená séria. Vtedy sa hral nádherný hokej z oboch strán. Stretávali sme sa už odmalička. Ja som chytal za Spišskú a Braňo za Nitru. Na rôznych turnajoch raz vyhral titul najlepší brankár on, raz ja. Je príjemné, zísť sa aj v národnom tíme. Verím, že budeme dobrá dvojička,“ spomína Hudáček.

Toho pred rokom vyhlásili za najlepšieho brankára i hráča švédskej ligy. Konrád zas v aktuálnom ročníku dominoval medzi brankármi v Česku.

„Braňo mal vynikajúcu sezónu, potiahol Olomouc do prvej šestky a zahral si vo štvrťfinále. Je vo forme. Ťažký konkurent. No to je len dobre pre trénera, že má viac alternatív. Dúfam, že ani jeden z nás ho nesklame,“ naznačuje starší z dvojice bratov-reprezentantov Hudáčkovcov.

Cíger: Nie každý z NHL môže byť líder

Vedenie národného tímu zatiaľ počíta pre šampionát so službami trojice hráčov z NHL. Obranu by mali vystužiť Andrej Sekera a Martin Marinčin a v útoku zvýšiť konkurenciu Marko Daňo. Na hranici postupu do play off sa však pohybujú aj Detroit (Tatar, Jurčo) a Boston (Chára). „Oslovíme ich, až keď prídu o šancu na play off. Jurčo nie je vyťažený, ako by sme si predstavovali. Či ho zavoláme, sa rozhodneme až neskôr. Každý hráč má v klube iné úlohy a nie každý je pripravený plniť v reprezentácii pozíciu lídra. Aj preto nie vždy vyjde k spokojnosti, zaradenie hráčov z NHL do tímu na poslednú chvíľu,“ tvrdí Cíger.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Július Hudáček #Zdeno Cíger #Branislav Konrád