Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Veľkú noc som sa musel prezliekať aj ja, smial sa Viedenský

Minulý týždeň dostal príležitosť len v jednom z dvojice prípravných zápasov. Proti Čechom by rád odohral oba. Marek Viedenský bojuje o účasť na druhých seniorských majstrovstvách sveta v kariére. "Prvé stretnutie so Švédmi mi nevyšlo podľa predstáv, ale verím, že proti Čechom už ukážem všetko, čo viem," vraví 24-ročný stredný útočník.

08.04.2015 06:00
Marek Viedenský Foto: ,
Marek Viedenský.
debata

Tento týždeň vás čakajú dva zápasy v Jihlave. Čo od nich očakávate?
Už to bude len viac a viac náročné. Minulý týždeň sme sa ešte len oťukávali, ale teraz už budú naše výkony pod väčším drobnohľadom. Kto bude hrať najlepšie, dostane sa na majstrovstvá sveta. Verím, že tam budem aj ja.

Pamätáte si váš prvý zápas proti Čechom?
Myslím si, že to bolo v sedemnástke. Viacerí chalani z nášho výberu už mali skúsenosti, dostali od Čechov dosť veľké výprasky. Mali preto pred nimi veľký rešpekt. Ja som nikoho nepoznal, o to to pre mňa bolo jednoduchšie. Zápas nám vyšiel. Remizovali sme. Verím, že aj teraz potešíme fanúšikov dobrým hokejom i výsledkami.

Mrzelo vás, že ste minulý týždeň dostali šancu len v jednom stretnutí so Švédskom?
Každý je smutný, keď ostane len na tribúne. Aj v príprave. Zatiaľ je nás však v kádri veľa a tréner potrebuje vidieť všetkých. Takže som to bral, ako to je. Zápas v Bratislave som sledoval z hľadiska. Chalanom nevyšla prvá tretina, ale potom sa rozohrali a hrali vynikajúco. Víťazstvo si zaslúžili.

V oboch zápasoch ste zanechali dobrý dojem. Povzbudí to pred ďalšími stretnutiami?
Bolo super, že sme sa vyrovnali takému kvalitnému súperovi. Sme radi za sobotňajšiu výhru. Škoda, že sme si prvý duel v závere pokazili. No je lepšie, že sa nám to stalo v príprave a nie na šampionáte.

Minulý rok ste sa do prípravy zapojili až v jej závere, teraz ju absolvujete od začiatku. V čom je najväčší rozdiel?
Vlani som prišiel s tým, že nemám čo stratiť. Teraz hrá svoju úlohu aj psychika. Ak budem hrať dobre, tak sa na majstrovstvá sveta dostanem. V opačnom prípade nie. Mojou výhodou je, že tréner už vie, čo môže odo mňa čakať. Pozná ma aj z reprezentačných akcií počas sezóny. Ak mi jeden zápas nevyjde, stále mám šancu presvedčiť ho. Vlani by som sa v takom prípade balil.

Prepočítate si občas, koľko centrov je v kádri a koľkí ešte prichádzajú do úvahy?
Človek to má v hlave, ale snažím sa to neriešiť. Ak sa mi bude dariť, tak sa nemusím pozerať na ostatných. Verím, že všetci chalani budú hrať čo najlepšie a tréner bude mať ťažkú robotu vybrať si. O to lepší tím potom budeme mať na MS. Hoci je tu veľká konkurencia, v kabíne sme výborná partia.

Po klubovej sezóne ste sa z Fínska vracali späť autom. Prečo?
Nakúpili sme si s priateľkou vo Fínsku nejaké veci a potrebovali sme si ich previezť domov, ak by som sa na budúcu sezónu nevrátil do Hämeenlinny. Nebolo to jednoduché, ale zvládli sme to za 25 hodín. Vyštartovali sme v noci. Na ceste bolo menej áut, ale veľa sme toho zase nevideli. Šli sme len s krátkymi prestávkami, vystriedali sme sa za volantom. Pôvodne sme chceli niekde prespať, ale keďže som sa cítil dobre, tak sme prišli až domov.

Vo Fínsku sa vám páčilo. Vrátite sa späť?
Obom sa nám veľmi páčilo. Príroda aj mesto. Uvidíme, či sa vrátim. Rád by som, ale všetko bude záležať od ponuky.

V predošlých sezónach ste nezbierali veľa bodov. V čom to bolo vo Fínsku iné?
V zámorí som hrával vo štvrtej, tretej päťke. Ťažko sa robili body, keď som mal na oboch krídlach bitkárov. Vo Fínsku som mal viac priestoru, lepších spoluhráčov a dôveru trénera, tak prišli aj body. Bola to moja najvydarenejšia sezóna. Potvrdil som, že nie som len defenzívny center, ale viem aj tvoriť hru.

Ako ste si užili veľkonočné sviatky?
Bol som najmä rád, že po piatich-šiestich rokoch som ich strávil doma. Užil som si to. Dokonca som skončil mokrý aj ja (smiech). V rodine snúbenice Ivany majú taký zvyk. Ráno som ju zobudil vodou, potom aj vyšibal a o desať minút som sa musel prezliekať aj ja.

Zaskočilo vás to?
Ani veľmi nie, lebo som o tom počúval už posledné dva či tri roky. Bol som celkom zvedavý, ako to bude prebiehať. Najprv ma obliali u susedov a potom pri návrate aj doma. Aspoň som sa nemusel prezliekať dvakrát (smiech).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #Marek Viedenský