Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Záborský: Na Soči ešte nemyslím. Nechcem si vytvárať tlak

V minulej sezóne bol suverénne najproduktívnejší slovenský hokejista v KHL, v aktuálnom ročníku sa mu zatiaľ až tak výrazne nedarí.

06.11.2013 09:00
Záborský Tomáš Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Omsk ho v polovici októbra po príchode nového trénera Říhu vymenil do Ufy. Slovenský útočník Tomáš Záborský nazbieral v devätnástich zápasoch zatiaľ deväť bodov za päť gólov a štyri asistencie. Nakopnúť by ho mohli duely v drese národného tímu na Nemeckom pohári.

„Keď som zdravý, vždy rád prídem reprezentovať. Nie je to síce najlepšie, ale doterajší priebeh sezóny nehodnotím ako zlý,“ vraví onedlho 26-ročný krídelník.

Uvedomujete si, že na Nemeckom pohári sa začína aj boj o miesta na olympijské hry do Soči?
Snažím sa to takto nevnímať. Nemecký pohár beriem len ako ďalšiu reprezentačnú akciu. Vždy sa snažím hrať najlepšie, ako viem. Rozmýšľaním, ktorí hráči pôjdu na olympiádu, nič nezískam. Len by som na seba vytváral väčší tlak. Chcem na ľade dokázať, čo viem a rozhodnutie ohľadom nominácie už bude na iných.

Viete odhadnúť vaše šance, dostať sa na olympiádu?
Ešte je na to skoro. Konkurentov je veľa, ale tak je to v hokeji všade. Mohlo by mi pomôcť, že som bol najlepší strelec na ostatných majstrovstvách sveta, ale dôležité je hrať dobre aj v sezóne. Bez toho sa na olympiádu nedostane nik. Ak to vyjde, budem mať veľkú radosť. Hrať na olympiáde, taký cieľ má asi každý hokejista.

Ako ste si zvykli na novom pôsobisku – v Ufe?
Zatiaľ som nemal príliš veľa času. Akurát som si prenajal byt, zohnal šoféra a pozrel si okolie mesta. Každý druhý deň máme zápas a po tréningu prídem domov o tretej poobede, takže nemám čas pobehať mesto.

O ubytovanie a veci okolo sa vám postaral klub?
Ani nie. Na štadióne som si po príchode vybalil hokejové veci a išiel si zakorčuľovať. Večer mi jedna pani z realitnej kancelárie ukázala niekoľko bytov. Vybral som si veľký trojizbový, na ôsmom poschodí, s pekným výhľadom, blízko štadióna. Nemôžem si sťažovať. Je lepší, než som mal v Omsku.

Už ste si v novom byte postavili tradičný vianočný stromček?
(smiech) Ešte nie, keďže som sa sťahoval. No hneď po reprezentačnej prestávke si ho postavím. Vlani mi priniesol šťastie, strelil som vtedy štyri góly proti Jugre. Väčšinou však hrám dobre až po Vianociach.

Pýtali ste si nejaké rady od Štefana Ružičku, ktorý vás vystriedal v Omsku?
Vôbec sme neboli v kontakte. Rozprával som sa však s bývalým spoluhráčom Mirom Blaťákom, ktorý hrával v Ufe šesť rokov. Povedal mi, ako to tam funguje, dal nejaké tipy.

Aká je vaša momentálna pozícia v tíme?
V klube je až šestnásť útočníkov a ja som nový. Tréner má nejaké schémy, koncepcie, chalani hrali spolu dobre a nechcel rozbíjať zohraté formácie. Preto som bol menej vyťažený. Musím byť trpezlivý a čakať na svoju šancu. V poslednom zápase pred prestávkou som už odohral dve tretiny v prvej päťke s Makarovom a Hartikainenom. Na ľade som strávil šestnásť minút. Bol by som rád, keby som sa tam udržal, hrával pravidelne a veľa. Keď budem podávať dobré výkony, prídu aj body

Skúste porovnať Ufu a Omsk…
Omsk aj Ufa majú špecifické tímy, nedajú sa porovnávať. Každý má prednosti v niečom inom. Rozdiel však je v tom, že v Omsku sme nemali až taký široký káder, navyše niektorí hráči boli zranení. V Ufe je nás šestnásť a hrať môže len dvanásť, takže aj tréner to má náročné.

Zaznamenali ste, že z Avangardu sa porúčal už aj Alexander Frolov?
Nevedel som o tom. Pre tri dni na Slovensku sa mi neoplatí aktivovať si v byte internet, takže vôbec neviem, čo sa deje v KHL ani inde vo svete. Bol som trošku odrezaný od sveta, ale aspoň som si trochu oddýchol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Záborský