Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

KHL v Záhrebe? Príliš tomu neverím, vraví Gašparovič

Prvý raz sa v slovenskej hokejovej reprezentácii objavil hráč z chorvátskeho klubu. O menšiu raritu sa postaral útočník Jakub Gašparovič, ktorý v polovici februára prestúpil z Dukly Trenčín do Medveščaku Záhreb.

27.03.2013 09:00
Jakub Gašparovič Foto: ,
Jakub Gašparovič.
debata

„Nemôžem sa na nič sťažovať. Chorvátsky hokej je síce ešte stále iba v základoch, ale zabezpečenie v klube bolo na solídnej úrovni,“ vravel 23-ročný hokejista, ktorý sa v týchto dňoch pripravuje pod vedením dvojice Vladimír Vůjtek a Peter Oremus na Orave.

Medveščak pôsobí v nadnárodnej EBEL lige, ktorú štedro sponzoruje najväčšia rakúska banka. Hrá v nej ešte osem rakúskych, jeden slovinský, maďarský a český klub (Znojmo). „Ťažko sa mi porovnáva jej úroveň s našou extraligou. Tam sa hrá s väčším nasadením, v našej lige je asi viac hokejového umenia. Náš kanadský tréner preferoval pochopiteľne zámorský štýl. Nahadzovali sme do tretiny puk, veľa korčuľovali,“ vysvetlil Gašparovič.

Napriek tomu, že hokej nemôže v Chorvátsku konkurovať v popularite futbalu, hádzanej, basketbalu či vodnému pólu, na zápasoch Medveščaku býva väčšinou plno. V rebríčku návštevnosti figuruje klub na 14. mieste v Európe.

„Na zápasy chodilo okolo osemtisíc ľudí, ale aj na zápasoch vonku bývalo väčšinou vypredané, liga sa teší veľkému záujmu fanúšikov,“ dodal trenčiansky odchovanec, ktorý v desiatich zápasoch za Medveščak strelil tri góly a pridal rovnaký počet asistencií.

Záhreb vypadol vo štvrťfinále súťaže s tímom Red Bull Salzburg 2:4 na zápasy. „Rozhodli maličkosti, v piatom zápase sme viedli doma 4:2, ale prehrali. Salzburg je silný, podľa mňa získa titul,“ dodal Gašparovič. V Záhrebe sa stretol aj s krajanom Romanom Tomasom, ktorý prestúpil do chorvátskeho klubu z Popradu.

Oboch Slovákov zlákala na juh aj vidina účasti v KHL, o ktorej sa v Záhrebe v poslednom čase veľa hovorí. „Ak existuje čo i len malá šanca, musíme sa jej chopiť. Vieme, ako Rusi zbožňujú Jadran, najmä Dubrovnik,“ uviedol v rozhovore pre magazín Gloria ambiciózny majiteľ klubu Damir Gojanovič. Bývalý chorvátsky hokejový reprezentant istý čas žil v Rusku, kde vlastnil klenotníctvo. Zarobené peniaze investoval po návrate do kuriérnej služby (prvej v regióne) a zbohatol.

Gašparovič je však v otázke vstupu chorvátskeho tímu do KHL skeptický. „V Záhrebe hovoria, že je to na deväťdesiat percent isté, ale príliš tomu neverím. Na KHL potrebujete mať primerané zázemie a Chorváti akoby chceli preskočiť naraz veľa krokov. Ale uvidíme. Myslím, že sme si s Tomasom spravili v klube dobré meno,“ zakončil hokejista.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba