Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejistov pripraví na európsky sever oravská zima

Zamrznutá priehrada, dva stupne pod nulou, záľahy snehu. Na netradičnom mieste, v lone drsnej, no krásnej oravskej prírody sa v pondelok zišla slovenská hokejová reprezentácia, ktorá tu začala prípravu na svetový šampionát vo Švédsku a Fínsku.

25.03.2013 17:30
Slovensko, radosť Foto:
Slovenskí hokejisti.
debata

„Keď sme sa tu boli s trénerom Vujtekom pozrieť, hneď nás toto miesto oslovilo. Ľudia z tunajšieho hokejového klubu sem zvážajú deti z celej Oravy, čo je obdivuhodné. Počítali sme s tým, že bude trochu lepše počasie. Chceli sme si ísť zabehať do lesa, prejsť sa okolo priehrady, ale napriek tomu si myslím, že tu nájdeme veľmi prajné prostredie. Dokonca uvažujeme nad tým, že by tu našla domov reprezentačná osemnástka,“ vysvetľoval generálny manažér Otto Sýkora.

Na štadióne, ktorý vyrástol v lese pár kilometrov od Námestova, ladí formu 27 hráčov. Z nominovaných nedorazil včera len obranca Litvínova Ján Brejčák, ktorý je chorý. „Domáci nám tvrdili, že sa na tréningy chystá pozrieť okolo päťsto ľudí, takže sme aj hráčom povedali, aby sa nachystali na rozdávanie autogramov,“ dodal Sýkora.

Káder pre majstrovstvá sveta sa už veľmi meniť nebude. Tréneri ešte čakajú, ako sa vyvinie zdravotný stav útočníka Tomáša Záborského (problémy s chrbátom) a obrancu Juraja Mikuša (zápästie). Rastislav Špirko sa z účasti na prvom sústredení ospravedlnil z rodinných dôvodov a tréner Vujtek je v otázke jeho štartu na šampionáte skeptický. S ďalšími hráčmi, ktorí už v Európe dohrali, český kouč nepočíta. Na MS si teda nezahrá útočník Ufy Štefan Ružička, Marek Hovorka zo Sparty Praha a mimo zostal aj brankár Július Hudáček zo švédskej Frolundy. „Máme v príprave troch gólmanov a v play off českej extraligy ešte chytá Hamerlík,“ dodal Vujtek.

K najskúsenejším hráčom z tohto výberu patria brankár Staňa, útočníci Radivojevič, Surový a Kukumberg, najmladší je osemnásťročný Daňo. Účasť na turnaji ešte definitívne nezavrhol ani Miroslav Šatan, rozhodne sa v polovici apríla. „Na jednej strane je výhoda, že máme už teraz k dispozícii takmer celé mužstvo a môžeme sa s ním viac než mesiac pripravovať, na druhej strane ešte tento tím potrebuje nejaké oživenie. Pozorne sledujeme vývoj v NHL, uvidíme čo sa udeje v závere prestupového obdobia, ale to sú veci, ktoré nedokážeme ovplyvniť,“ skonštatoval Sýkora.

V Námestove absolvujú hokejisti dovedna sedem tréningov na ľade. Opäť sa zídu na Veľkonočný pondelok v Bratislave a na druhý deň odcestujú do Švédska, kde Slovensko odohrá dva prípravné zápasy proti domácemu tímu. Do začiatku MS ešte čakajú zverencov trénera Vujteka po dva súboje proti Bielorusku, Česku a turnaj Škoda Cup. Prvým súperom Slovákov v Helsinkách budú 3. mája Francúzi.

debata chyba