Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vůjtek už ráta straty: Na MS nepôjde Mikúš, Višňovský, zrejme ani Baranka

Všetko zlé je na niečo dobré, môže si necelé dva mesiace pred začiatkom hokejových majstrovstiev sveta povedať optimista Vladimír Vůjtek.

07.03.2013 12:53 , aktualizované: 18:24
Ľubomír Višňovský Foto:
Ľubomír Višňovský.
debata

Tréner slovenskej reprezentácie už nosí v hlave kostru tímu, ktorý sa predstaví v Helsinkách. Na turnaji určite nepôjde toľko osobností ako vlani, ale kouč bude mať aspoň takmer celú partiu k dispozícii už v príprave.

„Minulý rok prišlo týždeň pred začiatkom šampionátu do mužstva deväť nových hráčov, teraz to nehrozí,“ uviedol Vůjtek. Reprezentácia začne spoločnú prípravu na MS 25. marca, prvú nomináciu oznámi realizačný tím dnes. Hráči, ktorým sa už skončila sezóna, sa budú dovtedy pripravovať so Slovanom Bratislava pod vedením trénera Rostislava Čadu. Počas prípravného obdobia sa k tímu pripoja len hokejisti, ktorí sa v Európe dostanú ďaleko v play off a posily z NHL. Tých nebude veľa.

Vůjtek a generálny manažér tímu Otto Sýkora sa včera vrátili zo zámoria, kde videli v akcii viacero Slovákov. „Všetci oslovení hráči prejavili ochotu hrať na šampionáte – ak budú zdraví a ich tímy nepostúpia do bojov o Stanleyho pohár. Už teraz vieme, že je nereálna účasť Mariána Hossu, keďže Chicago v NHL valcuje súperov, podobne Zdena Cháru. U Tatara s Pánikom je problém, že majú dvojcestnú zmluvu a môžu mať povinnosti vo farmárskom tíme. Ľubo Višňovský povedal, že o šampionáte nepremýšľa, koncentruje sa na klubovú sezónu a po nej sa chce venovať rodine, takže by podľa vlastných slov ani nebol pre mužstvo prospešný,“ skonštatoval Vůjtek.

Nepríjemné správy čakali trénera doma. Na operáciu sa chystá Milan Bartovič a ďalší útočník Slovana Juraj Mikúš absolvoval operačný zákrok minulý piatok. „Trénerovi som sa už ospravedlnil, štart na šampionáte je pre mňa nereálny,“ uviedol Mikúš pre Pravdu. Málo pravdepodobná je účasť obrancu Ufy Ivana Baranku, ktorého návrat na ľad spomalil zápal achilovky. Napriek týmto starostiam Vůjtek vytiahol aj pozitívnu myšlienku.

„Cítime, že hráči chcú reprezentovať. Kým v minulej sezóne sme zbierali jednu ospravedlnenku za druhou, teraz sa hráči tlačia do tímu – aj prostredníctvom svojich agentov. Atmosféra v mužstve z lanského šampionátu mala ohlas a na chlapcov zapôsobila.“

V príprave na MS odohrajú Slováci po dva zápasy proti Švédsku, Bielorusku a Česku, generálkou bude turnaj Slovakia Cup v Bratislave za účasti Nórska, Švajčiarska, Nemecka a domáceho tímu. Vůjtek a Sýkora už naznačili aj to, ako by mala vyzerať prvá fáza prípravy na olympijský turnaj v Soči.

„Mužstvo by sa zišlo už v lete, prvý júlový týždeň. Do úvahy prichádzajú dve alternatívy – Vysoké Tatry alebo Lešť. Ešte sa poradíme s bratmi Velitsovcami, ktorí vo vojenskom výcvikovom stredisku v Lešti absolvovali sústredenie cyklistického tímu Omega Pharma-Quick Step. Takáto myšlienka sa pozdáva aj hráčom, s ktorými sme sa bavili v zámorí,“ konštatoval Sýkora.

debata chyba