Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf svetového hokeja pohrozil Rusom vylúčením z IIHF. Tí mu odkazujú: Ešte nás budete prosiť

Pokiaľ nezačnú dodržiavať pravidlá, môžu sa Rusi obávať vylúčenia z Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Toto povedal jej prezident Luc Tardif v súvislosti s právnym súbojom v prípade suspendovaného brankára Ivana Fedotova.

21.12.2023 07:50
Ruská hokejová reprezentácia Foto:
Ruská hokejová reprezentácia sa naposledy na medzinárodnom turnaji predstavila na olympijských hrách v Pekingu vo februári 2022.
debata (38)

Fedotova kauza vznikla po tom, ako gólman nedodržal (alebo mu nebolo umožnené dodržať) platnú zmluvu v NHL s Philadelphiou Flyers. Rusi si z vyhrážok prvého muža svetového hokeja ťažkú hlavu nerobia a skôr si z nich robia srandu.

„Chce byť Ruská hokejová federácia členom IIHF? Teraz všetko závisí len na ich reakciu na rozhodnutie disciplinárnej komisie. Pokiaľ chcú zostať súčasťou medzinárodnej rodiny, musia prinútiť CSKA Moskva a Fedotova, aby začali dodržiavať rozhodnutia IIHF,“ cituje Tardiffa Match TV.

Prípad Fedotova je pozoruhodný už dlhšiu dobu. V roku 2022 chcel talentovaný brankár preraziť v NHL, podpísal zmluvu s Philadelphiou. Lenže namiesto kariéry za morom ho v Rusku zatkli. Dôvodom malo byť vyhýbanie sa službe v armáde, naviac mal falšovať dokumenty, aby sa dostal do USA.

01. Michal Čajkovský Čítajte viac V Rusku mám viac priateľov ako doma, vraví pre tamojšie médiá slovenský reprezentant. Podľa Čajkovského sa na Moskvu nechytá ani L.A.

Ročnú službu v armáde mu rozdelili medzi základňu ruskej námornej flotily pár desiatok kilometrov od polárneho kruhu a vojensko-námornícku akadémiu v Petrohrade. Keď ho z armády prepustili, Fedotov podpísal zmluvu s CSKA Moskva, pravdepodobne ani nemal na výber.

Problém je v tom, že zmluva s Philadelphiou je stále v platnosti, takže sa zámorský klub ozval. Medzi NHL a KHL platila a stále by mala platiť dohoda: Ak má hráč podpísanú zmluvu v jednej súťaži, nesmie ju podpísať aj v druhej.

Za éry bývalého prezidenta Reného Fasela by sa IIHF možno postavila na stranu Rusov tak, ako v minulosti urobila v prípade Alexandra Radulova. Vzhľadom k napätým vzťahom a vojenskej agresii na Ukrajine ale svetový hokej zaujal jednoznačné stanovisko.

777432303 Čítajte viac Ruské peniaze alebo slovenská reprezentácia? Rosandič otvorene povedal, prečo si vybral KHL

27-ročnému Fedotovovi zastavil od prvého septembra činnosť na štyri mesiace a CSKA Moskva potrestal ročným zákazom medzinárodných hráčskych prestupov.

Kontinentálna hokejová liga trest ignorovala, hráč a klub sa proti rozhodnutiu IIHF odvolali a Fedotov od začiatku sezóny pravidelne stojí v bránke CSKA Moskva. Nastúpil už na 23 zápasov a aktuálne má 91,7-percentnú úspešnosť zákrokov.

Cez víkend ale disciplinárna komisia obe odvolania zamietla. „Rozhodnutie nezávislého orgánu som privítal, potvrdzuje naše presvedčenie, že by všetky profesionálne zmluvy mali byť rešpektované,“ uviedol Tardif.

A v ruských médiách navyše pridal vyhrážku úplného vyradenie federácie z medzinárodného hokeja. Už bezmála dva roky Rusko nesmie hrať na majstrovstvách sveta vo všetkých kategóriách a vyradenie z IIHF by ho úplne izolovalo.

Pardubice Čítajte viac Schválené. V Česku vyrastie najmodernejšia hokejová aréna v Európe. Nebude to však v Prahe ani v Brne

„Nevidím v tom žiadny problém. Náš tím aj tak nikde nehrá, takže musíme vytvoriť vlastný šampionát, vychovať si mladých hokejistov a dať im príležitosť hrať. Som presvedčený, že národný tím, skôr či neskôr, hrať na MS alebo olympijských hrách zase bude,“ uviedol olympijský víťaz Andrej Kovalenko.

„Teraz na nás každý útočí, ale myslím si, že pravda pretrvá a nakoniec sa ukáže, že je na našej strane,“ verí tréner Vjačeslav Bucajev.

Viceprezident KHL zašiel vo svojom vyjadrení smerom k IIHF ešte ďalej. „Musíme náš hokej rozvíjať. Potom príde IIHF a bude nás prosiť, aby sme sa na medzinárodných turnajoch zúčastnili. Musíme zostať nezávislí, naši hráči majú vo svete rešpekt.“

Slafkovský hokej Čítajte viac Súper letel až na mantinel. Slafkovský sa prezentoval ráznym hitom, fanúšikovia sú nadšení

Rusi majú ešte jednu možnosť, ako s rozhodnutím IIHF o Fedotovi bojovať – odvolať sa na Arbitrážny súd (CAS) v Lausanne. Zatiaľ zostáva Rusko členom IIHF. Nehrá síce na majstrovstvách sveta, ale vo svetovom rebríčku zostáva na treťom mieste s rovnakým počtom bodov, ako pred vylúčením z medzinárodných podujatí.

Dôvodom je, aby sa v budúcnosti mohli vrátiť do najvyššej kategórie MS v hokeji a nemuseli začínať v nižších divíziách.

Najlepšie zarábajúci hokejisti NHL + Slováci Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Kto ovládol rebríček najlepšie platených hráčov...
38 debata chyba
Viac na túto tému: #IIHF #vojna na Ukrajine #ruskí hokejisti