Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi si splnili cieľ, majú najväčšiu halu na svete. Niet však toho, kto by do nej chodil

V ruskom Petrohrade otvorili SKA Arenu, ktorá sa s kapacitou 21 542 miest stala najväčším hokejovým štadiónom na svete. Momentálne ale zíva prázdnotou.

22.12.2023 19:56
15. SKA Arena Foto:
Myšlienku postaviť v Petrohrade najväčší hokejový štadión na svete vyslovil v roku 2018 predseda predstavenstva KHL Gennadij Timčenko, ktorý v tom čase zastával aj posty predsedu predstavenstva riaditeľov KHL a prezidenta SKA Petrohrad.
debata (24)

Mala to byť veľká sláva. Tamojší štadión chcelo Rusko ukázať svetu v máji 2023 na domácich majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji.

Kvôli vojne na Ukrajine však o usporiadateľstvo prišlo. A nielen to. Hokejová federácia IIHF vyrazila zbornú zo všetkých svojich súťaží.

S dokončením stavby sa zrazu nebolo kam ponáhľať. Petrohradský kolos nakoniec otvoril až v decembri, a to s podstatne menšou pompou.

Prvou veľkou akciou bolo Stretnutie hviezd Kontinentálnej ligy, ktoré v cudzine vyvolalo prakticky nulovú pozornosť.

Nikto ale Rusku nevezme, že postavilo najväčší hokejový stánok na planéte. Kapacita 21 542 miest prekonáva Bell Centre v kanadskom Montreale, kam sa pri hokejových klaniach zmestí 21 288 ľudí.

01. Michal Čajkovský Čítajte viac V Rusku mám viac priateľov ako doma, vraví pre tamojšie médiá slovenský reprezentant. Podľa Čajkovského sa na Moskvu nechytá ani L.A.

To bol napokon plán oligarchu a Putinovho blízkeho spolupracovníka Gennadija Timčenka.

Strojca projektu pôvodne túžil dokonca po viac ako 22-tisícovej kapacite. V prvom rade chcel získať primát. Ešte pred výstavbou štadióna denníku Sport-Express povedal:

„Cieľom je mať viac ako Kanaďania. A ak sa niekto zrazu rozhodne postaviť väčšiu halu, my kapacitu ešte navýšime a stále budeme mať viac ako všetci ostatní.“

Aréna nerástla ľahko. Pôvodne mala stáť 20 miliárd rubľov, ale kvôli koronavírovej pandémii, nedostatku pracovníkov, inflácii či rastúcim cenám materiálu je konečná cenovka trojnásobná.

Pre porovnanie – hala Rogers Place v kanadskom Edmontone, otvorená pred siedmimi rokmi, bola aj so započítaním inflácie asi o tretinu lacnejšia.

Najväčšej aréne sveta zatiaľ chýba vyťaženie. Hostila síce Stretnutie hviezd KHL, ale inak zíva prázdnotou a ešte by tomu tak malo byť dlhé mesiace. Hokejisti petrohradského SKA stále nastupujú v Ľadovom paláci a koncerty sa ešte len plánujú.

Nový najväčší hokejový štadión na svete Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Prečítajte si podrobnosti o najväčšej hokejovej...

Armádny klub zvažuje, že sa do väčšej haly presunie na play off, ale podľa trénera tímu Romana Rotenberga, syna oligarchu Borisa Rotenberga, dáva sťahovanie zmysel až na budúcu sezónu.

Otázka je, či SKA taký obrovský štadión zmysluplne zaplní. Patrí síce k najnavštevo­vanejším hokejovým klubom v Európe, ale za severoamerickou NHL, kde obrie arény spravidla plnia dopyt, zaostáva.

Svoj aktuálny domovský stánok pre 12 300 ľudí dokáže vo viac ako päťmiliónovom meste bez problémov vypredať, ak dorazí atraktívny súper, ale inokedy býva pár stoviek voľných miest.

V minulom ročníku Kontinentálnej ligy zostala návštevnosť SKA ľahko pod jedenástimi tisíckami. „V Petrohrade je obrovský hlad po hokeji. Veríme, že v SKA Arene bude plno,“ vyhlásil Roman Rotenberg.

Dlhodobo najpopulárnejším európskym klubom je švajčiarsky Bern, ktorý láka v priemere cez 16 tisíc divákov. Petrohrad potrebuje podobné číslo. Inak by v najväčšej hokejovej hale planéty mohol pôsobiť nepatrične.

777432303 Čítajte viac Ruské peniaze alebo slovenská reprezentácia? Rosandič otvorene povedal, prečo si vybral KHL
24 debata chyba
Viac na túto tému: #SKA Petrohrad