Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Český novinár má na Hudáčka sedem otázok. Keď mu ich chcel položiť, odpoveď znela nie

Kauza Július Hudáček v Česku pomaly utícha. Napokon, slovenský brankár po svojom párdňovom angažmáne v Kladne už chytá za nemecký Frankfurt.

13.01.2024 07:00
Július Hudáček Foto:
Július Hudáček.
debata (365)

Novinár z Mladej fronty Dnes Robert Rampa sa mu však predsa len ešte rozhodol položiť niekoľko otázok. Vyprovokoval ho k tomu otvorený list rodáka zo Spiša, v ktorom hájil svoj postoj a pár ľuďom pohrozil súdom.

„Dobrý deň, vďaka za e-mail. Avšak po dohode s klientom prosím o pochopenie, že sa nad rámec vydaného stanoviska J. Hudáčka nebudeme ďalej vyjadrovať,“ odpovedala iDNES.cz agentúra Ariston PR, ktorá brankárovu komunikáciu tento týždeň sprostredkovávala.

Lukáš Pollert, Július Hudáček Čítajte viac Teraz je Hudáček na západe a my na východe, rýpe do Čechov, ktorí vyštvali Slováka z Kladna, ich olympijský šampión Pollert

Český web zaslal Hudáčkovi tieto otázky…

  • 1. Aké ste dostali ohlasy na váš verejný list? Cítite skôr podporu verejnosti?
  • 2. V liste píšete, že ste nikdy – verbálne, ani gestom – nevyjadrili podporu ruskému režimu. Preto by som sa rád spýtal, vám nevadilo hrať v Čerepovci, kde mali na štadióne vyvesené veľké Z, symbol invázie na Ukrajinu, s nápisom „Za Rusko“? Nepovažujete to za gesto, že ste ochotný hrať na štadióne, ktorý verejne podporuje inváziu na Ukrajinu?
  • 3. Skutočne si nepripúšťate, že odísť hrať hokej do Ruska v dnešnej dobe znamená, že legitimizujete ruský režim, pretože dávate najavo, že vám príde v poriadku žiť/hrať v tej krajine a tvrdiť, že sa v Rusku pre vás športovcov nič nezmenilo?
  • 4. Uvedomujete si, že KHL je úzko napojená na Vladimíra Putina a jeho priateľov? Že kluby platia veľké ruské spoločnosti naviazané na Vladimíra Putina, že KHL funguje ako propagandistická súťaž a že ju hrajú armádne kluby naviazané na ruskú armádu, ktorá vraždí na Ukrajine?
Július Hudáček Čítajte viac Čo čaká Hudáčka v Nemecku? Nazývajú ho fašistom a kolaborantom. Vždy ste u polovice Slovákov za hlupáka, tvrdí Radivojevič. Vyjadril sa aj Fico
  • 5. V liste argumentujete tým, že ste žili v Kazachstane, v Astane, že ste nežili v Rusku. Dovoľte mi citovať vás: „Prioritou je návrat do Ruska“. Nie je tým argument Kazachstanom invalidný? Chceli ste sa vrátiť do Ruska.
  • 6. Naozaj veríte, ako ste povedali, že „situácia v Rusku spojená s politickým bojom nemá so športovcami nič spoločné“? Vzhľadom na funkciu KHL ako propagandistickej súťaže a štadiónov s písmenami Z, nie je skôr pravda, že šport a politika sú v Rusku úzko previazané?
  • 7. V liste píšete, že „slovo mnohokrát raní viac ako fyzické násilie“. Myslíte si, že vzhľadom na tisíce mŕtvych na Ukrajine – vrátane civilistov, žien a detí – je rozumné písať, že slovo raní viac ako fyzické násilie? Premýšľali ste nad tým, že Ukrajinci vraždení Rusmi by s vami zrejme nesúhlasili?
Jaromír Jágr Čítajte viac Nesúďte, aby ste neboli súdení. Jágr sa vyjadril k prípadu Hudáček. Slovenský brankár si medzitým našiel nový klub

Hudáček od začiatku sezóny túžil po návrate do ruskej KHL, no keďže ponuky neprichádzali, rozhodol sa pre angažmán v Česku a uzatvoril zmluvu s HC Rytíři Kladno, ktorý vlastní česká hokejová legenda Jaromír Jágr.

Nová posila sa však nepozdávala fanúšikom stredočeského klubu. Prekážalo im, že Hudáček sa upísal účastníkovi KHL Barysu Astana po ruskej invázii na Ukrajinu. Slovák sa navyše netajil tým, že do KHL by sa veľmi rád vrátil.

Po vlne kritiky a hrozbe bojkotu zo strany fanúšikov Jágrovi rytieri situáciu prehodnotili a s Hudáčkom ukončili zmluvu. Celý angažmán tak trval iba dva dni.

Slovák si však rýchlo našiel nové pôsobisku, sezónu by mal dochytať v najvyššej nemeckej súťaži za tím Löwen Frankfurt.

Slovenský gólman z aféry nevyšiel naprázdno, aspoň pokiaľ ide o peniaze. Podľa šéfa Dukly Trenčín Miloša Radosu, známeho kritika hráčov či politikov, ktorí sa nevyhranili voči režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, dostal Hudáček odstupné 15 000 eur.

Július Hudáček reprezentoval Slovensko na... Foto: TASR, Martin Palkovič
Július Hudáček Július Hudáček reprezentoval Slovensko na siedmich majstrovstvách sveta v hokeji na šampionáte odchytal 19 zápasov.

„A Hudáček to odstupné za dva dni pobytu 15 000 eur by mohol venovať deťom z Ukrajiny,“ uviedol Radosa na twitteri.

Na správu o peknom odstupnom reagoval aj český hokejový expert Jakub Koreis, ktorý Hudáčkov príchod do Kladna kritizoval od začiatku.

„Hudáček si údajne za 3 dni v Kladne mal zarobiť 15 000 eur. Ak je to pravda, tak ten človek je ľudská hyena,“ napísal na sociálnej sieti.

Zaujímavé je, že v diskusii pod príspevkom sa Hudáčka zastal známy kritik Ruska a hráčov v KHL Dominik Hašek. "Jakub, nie som expert na pracovné vzťahy z právnej stránky, ale…ak sa obe strany na niečom dohodli, treba to rešpektovať.

Nemôžeme si so zamestnancami vytierať r*ť iba preto, že nám na ňom niečo nesedí. Zákon je treba rešpektovať," napísal „zlatý kluk z Nagana“ Hašek.

Július Hudáček Čítajte viac Hudáček reaguje na českého experta i Radosu: Som obeť nenávistnej kampane. Proti toxickým fanatikom sa budem brániť

Majiteľ rytierov Jaromír Jágr sa už k Hudáčkovi nechcel vyjadrovať s tým, že je to uzavretá kapitola.

„Poskytli sme oficiálne vyjadrenie a myslím, že nie je dôvod na ňom niečo meniť, je dostačujúce pre všetkých,“ povedal českým novinárom pred zápasom s Hradcom Králové.

365 debata chyba
Viac na túto tému: #Mladá fronta DNES #Július Hudáček