Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šatan naznačil príchod ďalšej opory zo zámoria. Vyjadril sa aj na adresu Hrivíka a Pánika

Prípravný dvojzápas, ktorého výsledok môže byť dôležitý predovšetkým z psychologického hľadiska. Keď súperi proti sebe nastúpia v ostrom súboji na svetovom šampionáte, tréneri budú mať k dispozícii už aj najväčšie hviezdy.

17.04.2024 15:15
4 Hrivík Foto:
Marek Hrivík.
debata

Hokejisti Slovenska zajtra (19.30) nastúpia v ďalšom bloku prípravy pred MS na pôde Nemecka, odveta je na programe v sobotu (17.00, oba zápasy na JOJ Šport).

Stretnutia poslúžia trénerom oboch tímov najmä na to, aby si pozreli v akcii adeptov do finálnej nominácie.

Tradiční súperi skrížia zbrane hneď v úvode MS v Česku, vzájomný zápas je na programe 10. mája. Slováci v tom čase už budú mať k dispozícii viacero mien zo zámoria.

Jedných z nich by mal byť Juraj Slafkovský. Slovenský útočník včera zakončil klubovú sezónu s Montrealom Canadiens a nič by nemalo brániť jeho účasti na blížiacom sa šampionáte.

Jedna z posledných šancí

Výber Craiga Ramsayho nastúpi proti Nemecku už tretíkrát v tejto sezóne. Tímy sa stretli na novembrovom Nemeckom pohári, ako aj vo februári v dvojzápase, ktorého dejiskom bol Zvolen.

Slováci sú zatiaľ stopercentní a úspešnú sériu chcú predĺžiť.

logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste

"Nemci minulý týždeň dvakrát prehrali s Českom a doma si chcú napraviť chuť. Čaká nás minimálne rovnako kvalitný súper, akým bolo v Humennom Švajčiarsko. Súper bude rýchly, dôrazný, má kvalitu.

Očakávame viac fyzických stretov, ako aj to, že dvojzápas nám ponúkne kvalitnú prípravu na šampionát," vraví jeden z Ramsayho asistentov Peter Frühauf.

Nabitá konkurencia v tíme je predovšetkým medzi útočníkmi. O miestenku na šampionát bojuje aj Matej Kašlík, ktorý Nemecku v troch zápasoch strelil dva góly.

„Poteší ma, ak skórujem, ale dôležitejšie bude, ak zvíťazíme. Začali sme prípravu dobre, verím, že v tom budeme pokračovať. Proti Nemecku sa mi hrá dobre, je to predovšetkým o korčuľovaní, čo je moja prednosť,“ tvrdí 21-ročný forvard.

Martin Bodák, Peter Cehlárik Čítajte viac Tímová samovražda. Vedenie zväzu strčilo hlavu do piesku, až hráči ukázali, čo by znamenal príchod Slovákov z Ruska

Hráči majú jednu z posledných šancí, ako presvedčiť trénerov, že si zaslúžia miesto vo finálnej nominácii. Pred budúcotýždňovými zápasmi s Českom sa očakávajú výraznejšie škrty v kádri a viacerí reprezentanti si vypočujú, že do Česka nepocestujú.

„Chalani vedia, aké mená sú v hre do ďalších týždňov. Svojej snahe musia obetovať maximum na tréningoch i v zápasoch. Žiadny z nich tu nie je do počtu, všetci majú rovnakú šancu na miesto v konečnom výbere. Už je len na nich, ako ju využijú,“ vysvetľuje Frühauf.

Po dvojzápase s Nemeckom odohrajú Slováci do začiatku MS už len štyri prípravné duely. V Trenčíne (26. apríla) a Bratislave (27. apríla) nastúpia proti Česku, potom sa v Žiline stretnú 3. mája s Poľskom a v generálke na šampionát si 7. mája zmerajú sily v Bratislave s výberom USA.

Dvadsaťgólový mladík

Minimálne jeden z týchto zápasov by mal stihnúť aj Juraj Slafkovský. Najproduktívnejší Slovák v končiacej sa základnej časti NHL sa v noci na dnes rozlúčil s klubovou sezónou.

Montreal odohral posledný zápas proti Detroitu, košický rodák sa v ňom prezentoval gólom i asistenciou. Vďaka tomu pokoril 50-bodovú hranicu za 20 presných zásahov a 30 asistencií. Za dve desiatky gólov v ročníku zároveň zinkasoval výkonnostný bonus 250-tisíc dolárov.

Juraj Slafkovský v drese Montrealu. Foto: Profimedia
Juraj Slafkovský Juraj Slafkovský v drese Montrealu.

„To bol poriadne drahý gól. Je to skvelý pocit, som zaň šťastný,“ usmieval sa pred novinármi. Experti ocenili jeho progres, keď po nevýrazných výkonoch na začiatku sezóny sa postupom času prepracoval medzi kľúčových hráčov Canadiens.

Pomohol mu presun do prvého útoku, spoločne s kapitánom Nickom Suzukim a krídelníkom Colom Caufieldom patrili medzi najúdernejšie formácie v celej súťaži.

"Začiatok sezóny som nemal dobrý, ale neprestal som na sebe pracovať. Dôležité je zostať sústredený a robiť všetky potrebné veci. Potom prídu aj body a som veľmi rád, že postupne pribudli aj na moje konto.

Richard Pánik Čítajte viac Pánik si v českom finále vyšliapol na Hrehorčáka. Slovák spoznal trest za nájazd na hlavu

Veľkým pozitívom nielen pre neho, ale aj pre manažment Canadiens, bolo, že 20-ročného forvarda netrápili zdravotné problémy, keď odohral plnú porciu 82 zápasov v základnej časti.

Očakáva sa, že bez problémov prejde výstupnou prehliadkou, čo je jednou z podmienok pre jeho štart na MS v Česku. Vedenie reprezentácie s ním počíta ako s jedným z lídrov.

Rovnaké platí aj o obrancovi Šimonovi Nemcovi. New Jersey rovnako ako Montreal nepostúpilo do play off.

Existuje alternatíva, že Nemec si predĺžení klubovú sezónu AHL, ale ani tá by pre neho nemusela netrvala dlho, keďže Utica ako farmársky tím New Jersey je aktuálne mimo postupovej priečky do play off.

Z NHL by mali prísť aj Tomáš Tatar (Seattle) a Martin Pospíšil (Calgary). Do vyraďovačky zo Slovákov postúpili len obrancovia Martin Fehérváry (Washington), Erik Černák (Tampa Bay).

Šatan reaguje

Sezóna v zámorí sa čoskoro skončí aj pre Pavla Regendu. Najlepší strelec Slovákov na MS 2022 v Helsinkách by mal patriť medzi hlavných ťahúňov ofenzívy Ramsayho výberu.

„S Pavlom Regendom to vyzerá nádejne. S trénerom Ramsaym budeme mať ďalšie rozhovory a uvidíme, koľkých hráčov zo zámoria zavoláme,“ potvrdil dnes Miroslav Šatan pre Športweb.

Pavol Regenda v drese Slovenska. Foto: SITA/AP, Tomáš Somr
06. Pavol Regenda Pavol Regenda v drese Slovenska.

Generálny manažér reprezentácie zvestoval aj ďalšiu dobrú správu, ktorá sa týkala Marka Hrivíka. Kapitána mužstva na vlaňajšom šampionáte v Rige trápia zdravotné problémy, ale tie by nemali byť vážne a na MS by mal štartovať.

"Marek má určité zdravotné komplikácie, dostal čas na to, aby sa doliečil. Očakávame, že na budúci týždeň bude na zraze. Či aj zasiahne do zápasov proti Česku, sa ešte uvidí.

Sledujeme viacero hráčov, áno, platí to aj o Richardovi Pánikovi," dodal Šatan na adresu skúseného útočníka, ktorý sa v utorkovom prvom zápase českého finále Pardubice – Třinec (1:2) prezentoval nepekným zákrokom na krajana Patrika Hrehorčáka.

Pánik vyviazol bez dodatočného trestu, musí však zaplatiť pokutu vo výške 10 percent z jeho mesačného platu.

Posily Slovenska z NHL pred MS s najlepšou formou Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
V galérii nájdete najväčšie zámorské posily...
debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Marek Hrivík #Miroslav Šatan #MS 2024 v hokeji #Ostrava 2024