Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Má to ťažké. Po sezóne vymení Lopušanová hokej za iný šport. Ísť za sestrou do USA? Z finančnej stránky to nie je možné

Sestre, ktorá žiari v zámorí a jej sláva z roka na rok raketovo rastie, je výraznou oporou. Spolu s rodičmi sledujú jej zápasy a minimálne raz týždenne si zavolajú. Útočník Žiliny Šimon Lopušan (21) hovorí o tom, ako sa zmenil jeho vzťah s mladšou sestrou po odchode do Ameriky i o tom, čo jej radí, aby sa mohla dostať k hviezdam NHL.

19.03.2024 05:41
Nela Lopušanová. Foto:
Nela Lopušanová v slovenskom drese.
debata (3)

Vaša sestra Nela strieľa v Amerike jeden krajší gól ako druhý. Sledujete jej zápasy?

Jasné, vždy, keď sa dá, máme to zapnuté v obývačke. Niekedy hrajú v časoch, keď je u nás noc, takže potom si to pozriem zo záznamu. Nela si ide aj v zámorí svojou cestou. Nijak z nej zatiaľ nevybočila. Trochu sa jej nepodaril šampionát do 18 rokov.

Mala zdravotné problémy a nebola stopercentne fit. Aj keby bola zdravá, tak výkyvy z pohľadu výkonnosti sú v jej veku úplne normálne. Len nedávno mala 16 rokov. Určite by som nebral ako neúspech, že jej jeden turnaj nevyšiel.

Len čo sa vrátila do Ameriky, začala opäť excelovať. Dokázala to teda hodiť za hlavu?

Je na nej vidno, že hrá v pohode. Aj zdravotne je už úplne v poriadku. Jej výkony išli v porovnaní so šampionátom hore. Opäť sa jej darí a má z hokeja radosť. Sme na ňu hrdí.

Verím, že sa pozbierame z dna. Lopušanovej kúsky? Je neuveriteľne šikovná
Video

Nedávno sa gólovo presadila obľúbeným spôsobom, keď spoza bránky nabrala puk na hokejku a skórovala (tzv. Michigan). Čo ste si vtedy pomysleli?

Povedal som si, že jej to konečne vyšlo aj v zámorí. Tento rok to skúšala často, ale už ju brankárky dobre poznajú. Vedia na to zareagovať. Má to teraz o čosi ťažšie.

Ako často ste v kontakte?

Raz za týždeň si zavoláme. Väčšinou cez víkendy, keď nie sú zápasy. S rodičmi si volá aj častejšie. Občas si napíšeme správu. Zo začiatku, keď prišla do Ameriky, sme si volali každý deň. Raz za týždeň nám to však úplne stačí. Asi jej až tak nechýbam (smiech).

sssaaaa Čítajte viac Vlhová, Slovan, ale aj Lopušanová. V ankete Športovec roka je najviac mien od rekordného dátumu 2001

Keď ste sa stretli naposledy, rozprávala vám o tom, ako sa jej žije v Amerike?

Boli sme spolu pred šampionátom a vtedy mi hovorila, že si tam už úplne zvykla. Všimol som si, že si aj zavolala so spoluhráčkami z tímu. Cíti sa tam prijatá a spokojná. Horšie to bolo na začiatku. Keď sa vrátila po troch mesiacoch z USA, tak sa jej tam ťažšie vracalo po mesiaci doma. Zvládla to však dobre. Naučila sa už aj plynule hovoriť po anglicky.

Našla si kamarátky?

Mám pocit, z toho, čo mi Nela rozpráva, že je tam skutočne iná mentalita. Všetky dievčatá tam spolu dobre vychádzajú, navzájom sa podporujú a jedna druhej nezávidia.

Chodia aj na zápasy mladších tímov, aby dievčatá motivovali. Keď mala narodeniny, bola aj s ďalšími spoluhráčkami na večeri. Kamarátky tam určite má. Dokonca ich učí aj slovenské slovíčka.

Nela Lopušanová Čítajte viac Paráda od Lopušanovej v zámorí. Na šampionáte v New Yorku zažiarila Michiganom

Prezradila aké?

Ako Nelu poznám, budú to nejaké hlúposti. Je ale vidieť, že majú naozaj dobré vzťahy. Keď som s ňou raz volal, nabehli k nej na izbu a začal som sa s nimi baviť aj ja s mojou lámavou angličtinou. Z toho, čo som videl a počul, je tam rodinná atmosféra. Súvisí to aj s tým, že sú tam baby pokope na jednom kampuse. Výhodou je, že zíde dole o dve poschodia a je v škole.

S hokejkou v ruke jej to ide výborne, ako sa jej darí s učebnicami?

Vravela, že škola je tam oveľa jednoduchšia ako na Slovensku. Najmä zo začiatku jej učitelia veľmi ochotne pomáhali. Keďže nevedela jazyk, tak jej dovolili používať prekladač a celkovo k nej boli ústretovejší. So školou sa viaže aj jedna zaujímavosť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Vlci Žilina #Nela Lopušanová #Šimon Lopušan