Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vychválil Ramsayho aj Slafkovského. Čo škrie Mariána Hossu v súvislosti s reprezentáciou?

Velikán histórie slovenského hokeja Marián Hossa sa v médiách často neukazuje. No keď už začne rozprávať o aktuálnom dianí na ľadových klziskách, má to hlavu aj pätu. Naposledy tak urobil pri nedávnom stretnutí legiend v Prahe.

03.03.2024 16:45
Marián Hossa Foto:
Marián Hossa priznal, že od augusta minulého roka sa na ľadovej ploche neobjavil.
debata (2)

Stretnutie legiend bolo propagačnou akciou pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta v Prahe a Ostrave. Hossa sa tam okrem iných stretol aj s Jaromírom Jágrom či Sandisom Ozolinšom. Aj mnoho slovenských fanúšikov si kladie pri Hossovi otázku, prečo nepracuje pre slovenský hokej v nejakej funkcii.

„S Mariánom Gáboríkom sme pomohli klubu (Dukle Trenčín) finančnou injekciou, aby to tam fungovalo. Chodíme sa na hokej pozerať, ale neangažujeme sa. Nechávame to na ľuďoch, ktorí tam sú,“ uviedol Hossa na stretnutí s médiami, ktorý zverejnil iSport.cz.

Bývalý slovenský reprezentant prezradil, že dostal aj ponuku pracovať v NHL pre Chicago Blackhawks. „Bolo to niečo ako ambasádor, ale ešte trochu viac. Ale ešte sme sa úplne nedohodli. Nechali sme to otvorené.“

Juraj Slafkovský Čítajte viac Prekonal legendy ako Lecavalier či Sundin. Jubileum Slafkovského: Za ďalších sto zápasov budem iný hráč

Pre slovenský hokej ho chcel získať aj prezident zväzu Miroslav Šatan. „Miro mi dal ponuku pred niekoľkými rokmi. Ale pretože som si chcel od hokeja oddýchnuť a nejazdiť tak často do Bratislavy, poďakoval som mu a odmietol.“

Keďže podujatie sa konalo v súvislosti s majstrovstvami sveta, téma sa zvrtla aj na účasti a úspechy Hossu v najcennejšom drese. Štartoval na ôsmich MS a štyroch olympijských hrách. Nechýbal ani na šampionáte v roku 2004 v Prahe a Ostrave.

„Na Ostravu mám krásne spomienky. Ani raz sme tam neprehrali. Na Prahu už ale také dobré spomienky nemám, tam to bolo horšie. Mrzí ma, že neprišla nejaká medaila. Mám dve štvrté miesta, aj z olympijských hier. Ale to je história, život ide ďalej,“ skonštatoval Hossa.

Jakub Jeřábek Čítajte viac Zlomil mu holennú aj stehennú kosť. Podporný odkaz českého obrancu Pánikovi: Skončite útoky na jednu osobu

O možný medailový úspech so Slovenskom ho pred 20 rokmi obral kontroverzný moment vo štvrťfinále proti Kanade, keď súper skolil na zem brankára Jána Lašáka a následne padol rozhodujúci gól. „Vtedy sa to nepískalo, dnes by to bol jasný faul. Dosť nás to ovplyvnilo. Vždy príde moment, kedy sa zápas rozhoduje.“

Podľa Hossu je ešte skoro prognózovať, ako obstojí slovenská reprezentácia na blížiacom sa šampionáte v Česku. „Pozitívum Slovenska je, že má dve mladé hviezdy Nemca a Slafkovského. Keď sa k nim pridajú ďalší, bolo by to nádejné. Mužstvo ďalej vedie Craig Ramsay. Pod jeho vedením ma hokej baví sledovať,“ pochválil skúseného Kanaďana na lavičke národného tímu.

Na reprezentácii pod vedením Ramsayho vyzdvihol herný prejav, dynamiku, korčuľovanie. „Chalani vedia, čo od nich tréner chce. Mám z toho dobrý pocit, je to rýchle, pekne sa na to pozerá. Craig tomu dal hlavu a pätu,“ vysvetlil s tým, že ho možno fanúšikovia uvidia v Ostrave, kde by si rád užil atmosféru MS ako divák.

Erik Černák Čítajte viac Dramatický súboj Slovákov v NHL. Černák sa pobil s Xhekajom, v šarvátke aj Slafkovský

Hossa sa bližšie venoval aj najlepšiemu Slovákovi v NHL Jurajovi Slafkovskému, ktorý musí čeliť veľkému tlaku nielen preto, že je draftovou jednotkou, ale aj preto, že hrá v najslávnejšom kanadskom klube.

„Hral som v Ottawe, takže viem, aké sú v Kanade tlaky. Chvíľu trvalo, než sa do toho dostal, ale už našiel rovnováhu. Má výhodu, že je veľký a silný. Je dobrý korčuliar, vie hrať fyzicky, streliť gól, sadol si so spoluhráčmi. Bude sa len zlepšovať,“ vychválil krajana.

Hossovi zjavne zimné štadióny a ľadová plochy nechýbajú. Priznal, že od svojej rozlúčky s kariérou v auguste minulého roka nebol na ľade. Čo teda robí?

„Som celkom zaneprázdnený. Mám tri dcéry – dvanásťročnú, desaťročnú a najmladšia má rok a pol. Tiež mám svoj biznis, mraziarne. Tomu sa venujem,“ dodal bývalý útočník, ktorého dres už visí pod strechou arény Chicaga Blackhawks.

Najlepšia zostava Slovákov z NHL v histórii Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Najlepšia zostava Slovákov z NHL v histórii.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Marián Hossa #slovenská hokejová reprezentácia