Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jeho záchrana zhltne milióny eur, Košičania v ňom vlani začali cestu za titulom. Zadlžený zimný štadión smeruje do dražby

Borí sa v enormných dlhoch. Jeho dražba je iba otázkou času. Bývalý domovský stánok košických hokejistov má problémy s exekúciou. Štátu i mestu má vyplatiť stovky tisíc eur. Zimný štadión Crow Arena, ktorú Košičania poznajú aj pod prezývkou "skleník," bola obľúbeným miestom pre korčuliarov.

17.01.2024 09:52
HC Košice 2 Foto: ,
Crow Arena bola obľúbeným miestom na verejné korčuľovanie.
debata (5)

Momentálne je však hala zatvorená a jej ďalší osud je neznámy. Jednou z najreálnejších možností je predaj.

Jej hodnota presahuje 3 milióny eur. Rovnakú sumu však predstavujú aj jej záväzky voči tretím osobám a spoločníkom. Prípadný záujemca by tak potreboval na jej kúpu a splatenie dlhov vyše 6 miliónov eur.

Hala bola pôvodne postavená pre krasokorčuliarov a mala kapacitu 2-tisíc miest. Po kompletnej rekonštrukcií sa počet znížil na 1100.

SR šport Hokej APHK TEL TK VV SZĽH BAX Čítajte viac Politika sa mieša so športom odpradávna. Ako majitelia klubov máme byť apolitickí, mieni Rapáč. Čo vraví na Hudáčka a koniec Radosu?

Bokroš: Kričali, nech sa obesím

Crow Arena poskytla v úvode minulej sezóny útočisko hokejistom HC Košice. Dôvodom bolo extrémne zvyšovanie cien energií.

„Prežili sme náročné mesiace v Crow Arene, ktorá nám poskytla zázemie, za čo jej ďakujem. Ako sme však avizovali, bolo by nemožné odohrať v nej celú sezónu, keďže klub pre svoje fungovanie na najvyššej úrovni a fungovanie mládeže potrebuje oveľa vyššie príjmy zo vstupného,“ reagoval vtedy prezident klubu Július Lang.

VIDEO: Pohľad na zrekonštruovanú Crow Arenu

Na Crow Arenu si vlani zaspomínal aj tréner Ernest Bokroš, ktorý ju navštívil ako kouč Prešova. V sezóne 1997/1998 získal so Slovanom titul, keď vo finále zdolal práve Košice 3:2 na zápasy.

Búrlivá atmosféra, ktorou bol vtedajší košický štadión známy, utkvela skúsenému kormidelníkovi v pamäti.

„Je to už vyše 20 rokov dozadu, ale spomínam si na to, ako košickí fanúšikovia so šibeničkami na tribúnach skandovali: Nech sa Bokroš obesí! Som rád, že ma dnes už diváci v Košiciach vnímajú inak ako keď som trénoval Slovan,“ zaspomínal si Bokroš.

Košičania sa po návrate do domovskej Steel arény naštartovali k spanilej jazde, ktorá sa skončila ziskom deviateho titulu.

Crow Arena začína chátrať. Foto: TASR / Milan Kapusta
SR Hokej Extraliga Muži 4. kolo KEX Crow Arena začína chátrať.

Pohľadávka vo výške 800-tisíc eur

Hala prešla výraznou rekonštrukciou. Posledná prebehla v roku 2012, kedy získala pôžičku vo výške 1,3 milióna eur od Environmentál­neho fondu.

"Evidujeme voči spoločnosti Crow Arena, s.r.o. pohľadávku vo výške 803 991,82 eura,“ uviedol pre Korzár manažér komunikácie Environmentálneho fondu Róbert Piaček.

Peniaze mali byť použité na modernizáciu objektu a najmä na inštaláciu fotovoltaických panelov na strechu haly, čím sa mala znížiť jej energetická náročnosť. Keďže sa splácanie úveru výrazne omeškalo, došlo k odstúpeniu od zmluvy a nevyplatenú sumu si bude Environmentálny fond vymáhať.

Václav Nedomanský Čítajte viac Česi medzi elitu nepatria, Slováci majú viac individuálneho talentu. Legenda Slovana podrobila krajanov kritike

"Momentálne robíme kroky spojené s dražbou zabezpečených nehnuteľností, na ktorých bolo zriadené záložné právo v prospech Envirofondu. Cieľom je zabezpečiť zaplatenie istiny,“ vraví Piaček.

Kto halu vlastní?

Vlastníkom haly je spoločnosť Crow Arena s.r.o., na ktorej čele sú traja spoločníci Vincent Jakub, Andrej Kiss a Gabriela Germeková.

Ich spoločným advokátom je Michal Juhás, ktorý Korzáru poskytol k vzniknutej situácii vyjadrenie v mene svojich klientov.

"Omeškanie s platením splátok vzniklo najmä v dôsledku mimoriadnej situácie súvisiacej so šírením ochorenia Covid-19, pričom spoločnosť tejto okolnosti objektívne nemohla zabrániť ani jej vznik predvídať,“ reagoval Juhás.

Majstrovské oslavy víťaza extraligy HC Košice Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Ako prebiehal víťazný duel a oslavy s pohárom...

V ústrety im podľa neho nevyšlo ani mesto, ktoré požadovalo zaplatenie dane z nehnuteľností a účtovalo odvoz a likvidáciu komunálneho odpadu. Stalo sa tak aj napriek tomu, že prevádzka spoločnosti bola v rámci pandemických opatrení uzavretá.

Aktuálne dlhuje Crow Arena mestu vyše 40-tisíc eur.

Strechu poškodil strom či únik čpavku

Samotná hala musela v minulosti riešiť aj viacero technických problémov. V máji minulého roka upozorňoval vtedajší konateľ haly Andrej Kiss na hrozbu úniku čpavku, ktorý sa naakumuloval v strojovom vybavení haly.

Jeden z návrhov bol nahromadený čpavok spáliť, čo by však znamenalo, že pri opätovnom spustení haly do prevádzky by sa musel celý systém opätovne naplniť. Náklady na to by mohli dosiahnuť okolo 30-tisíc eur.

Jaromír Jágr Čítajte viac Nesúďte, aby ste neboli súdení. Jágr sa vyjadril k prípadu Hudáček. Slovenský brankár si medzitým našiel nový klub

V roku 2021 museli zástupcovia haly riešiť aj jeden kuriózny problém. Pri silnej víchrici sa odlomila veľká časť stromu, ktorá spadla na strechu objektu a poškodila jeho opláštenie.

"Situácii sa dalo vyhnúť. Pred troma rokmi sme totiž žiadali výrub tohto stromu, ktorý je starý a na viacerých miestach úplne suchý. Bolo iba otázkou času, kedy sa zrúti,“ reagoval vtedy Kiss.

Podľa neho bolo veľké šťastie, že sa nikomu nič nestalo. V okolí haly sa v tom čase pohyboval väčší počet ľudí a najmä detí, ktoré sa zúčastňovali hokejových kempov.

Výnosy klubov hokejovej extraligy v minulom roku Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Údaje pochádzajú z účtovných závierok...

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #Crow aréna