Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prišiel o majetok, rozviedol sa, trénerovi zmazal tabuľu. Čechmánek bol frajer, ktorý chcel všetkému šéfovať

Legendárny český brankár Roman Čechmánek v nedeľu zomrel vo veku 52 rokov. Príčina smrti zatiaľ nie je známa.

13.11.2023 17:53
Roman Čechmánek Foto:
Roman Čechmánek po boku Jaromíra Jágra.
debata

V sobotu večer mu vraj prišlo zle. Na druhý deň mal ísť so svojimi zverencami v Uherskom Hradišti na zápas, no na štadión sa nedostavil a neodpovedal na správy. Jeho telo bez známok života našiel syn.

Svojského búrliváka, ktorého po famóznej hokejovej kariére finančne zruinoval neúspech v podnikaní, fanúšikovia milovali alebo nenávideli.

Pre miliónové dlhy mu hrozilo až desať rokov väzenia, napokon vyviazol s podmienkou. Prišiel o všetky peniaze a skončil na úrade práce.

613061957 Čítajte viac Chýbal na zápase, nereagoval na správy. Zomrel český olympijský šampión Roman Čechmánek

Nasledoval rozvod. Do opatery dostal aj postihnutého syna. V posledných rokoch sa začal opäť venovať trénerstvu.

"Dokázal sa zaradiť späť do spoločnosti. V Hradišti bol šéftrénerom mládeže. Dával sa dokopy po všetkých problémoch, ktoré mal.

Vlani, keď som trénoval Vsetín, sme sa párkrát stretli a stále to bol ten istý Roman, ako som si ho pamätal z hráčských čias. Ľudia sa asi nemenia," spomína pre Športweb Roman Stantien, ktorý pôsobil v minulosti ako tréner Slovana, Trenčína, Popradu či Michaloviec.

Frajer, ktorý chcel všetko riadiť

Hokejovú kariéru môžu Čechmánkovi mnohí závidieť. Mal zlato z olympiády, tri tituly majstra sveta, päťkrát vyhral českú ligu a hoci odchytal v NHL len štyri sezóny, získal v nej trofej Williama M. Jenningsa pre brankára s najnižším priemerom inkasovaných gólov v základnej časti.

Do zámoria išiel pomerne neskoro, až ako 29-ročný. Zaujal najmä výkonmi vo Vsetíne, kde si niekoľko sezón zahral spolu so Stantienom.

„Čeman (prezývka R. Čechmánka, pozn. red.) chcel všetkému šéfovať a všetko riadiť. Bol to typický brankár. Spomínam si na neho ako na veselého chalana, ktorého bolo v šatni vždy počuť. Neustále chcel mať posledné slovo,“ vraví Stantien.

Hrdinovia vs okupanti. Príbeh hokejistov z MS 1969 Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
O pár mesiacov to bude 55 rokov od konania...

Sebavedomie mu rozhodne nechýbalo. Trénerom sa miešal aj do taktických pokynov.

"Občas sa postavil pred hráčov a povedal, ako si to predstavuje a čo máme robiť. Na nič sa nehral. Tí, ktorí ho nepoznali, ho považovali za akéhosi frajera.

On mal však takú povahu. Nikdy sa ani nesprával inak. Na ľade si nepripúšťal, že by niečo spravil zle. Nebál sa ničoho a do všetkého išiel na maximum," konštatuje Stantien.

Naposledy sa videli minulý rok, keď bol Stantien trénerom Vsetína v druhej najvyššej českej lige.

„Chodil na väčšinu zápasov. Mal tam veľa kamarátov, ktorých navštevoval. Často sme sa stretávali a občas sme zašli na pivo alebo na obed. Mali sme sa vždy o čom rozprávať. Užili sme si spolu kopec zábavy,“ vraví majster Slovenska v drese Slovana i Trenčína.

Hnilička smúti

Čechmánek nedávno navštíval aj Slovensko. Počas MS bol hosťom televíznej šou Richarda Lintnera. V nej ho prostredníctvom videoodkazu pozdravil aj Ľubomír Višňovský, ktorý si s ním zahral v tíme Los Angeles Kings, kde český brankár potvrdil svoju povesť.

"Tréner Andy Murray nakreslil na tabuľu, ako máme zahrať presilovú hru. Ty si sa postavil a povedal, že takto sa to nehrá a zmazal si mu celú tabuľu a nakreslil si svoj štýl presilovky.

Všetci hráči na teba pozerali, ako si si to mohol dovoliť. Teraz sa už nad tým len pousmejem. Rád na teba spomínam, Čeman," odkázal Višňovský.

juraj slafkovský Čítajte viac Že sa mu nedarí? Slafkovský pálil ako z kanóna, vytvoril rekord a bol hviezdou kanadského derby

Správa o smrti Čechmánka zaskočila aj súčasného generálneho manažéra českej reprezentácie Milana Hniličku. Obaja bojovali v deväťdesiatych rokoch o brankársku pozíciu v národnom tíme.

„Je to šialené. Bol to mladý chlap, športovec. Spou sme trávili v reprezentácii veľa času. Mali sme medzi sebou zdravú rivalitu. Nechce sa mi tomu veriť. Je mi to hrozne ľúto,“ vraví v rozhovore pre český web iSport Hnilička.

Miliónové dlhy

Po ukončení hráčskej kariéry v roku 2009 začal Čechmánek podnikať s nehnuteľnosťami a neskôr si založil v Zlíne aj vlastný pivovar s reštauráciou. Po viacerých chybných investíciách sa ocitol v dlhoch, ktoré vyústili až do insolvencie v roku 2013.

Nebol schopný splácať faktúry od dodávateľov, ktoré sa mu kopili pri stavbe pivovaru. Celková čiastka dlhov presiahla 7 miliónov českých korún.

Odsúdený bol na tri roky väzenia s päťročným podmienečným odkladom. Pobytu v cele sa teda aj napriek nepriaznivým prognózam vyhol. Pokúsil sa voči rozsudku odvolať, no súd jeho žiadosť okamžite zamietol.

Nový najväčší hokejový štadión na svete Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Prečítajte si podrobnosti o najväčšej hokejovej...

"Ťahalo sa to dlhých desať rokov. Vôbec neriešim majetok, ktorý je preč. Zasiahlo to celý môj osobný a rodinný život.

Desať rokov som bojoval za to, že v tejto situácii som sa na začiatku ocitol nevinne. To, čo sa dialo potom, som už nemohol ovplyvniť," uviedol Čechmánek pre iSport.

Od minulého roka býval v prenajatom byte spolu s dcérou. Jeho 19-ročný syn Jakub hrá hokej za Zlín, ktorý pôsobí v druhej najvyššej súťaži.

debata chyba
Viac na túto tému: #Roman Čechmánek #Roman Stantien