Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrdý Košičan Nagy: Slovanu sa bude dariť, trénera nemal vyhadzovať. Slovenské talenty? V extralige ich zabíjame, preto utekajú

Po tom, ako zavesil korčule na klinec, sa začal venovať podnikaniu. V kondícii sa udržiava aj vďaka behu. Ten však nikdy nepatril k jeho obľúbeným športom. Napriek tomu absolvoval niekoľko polmaratónov a v roku 2021 aj jediný maratón.

26.09.2023 05:33
Andrej Sekera, Ladislav Nagy, Michal Čajkovský Foto: ,
Ladislav Nagy sa s reprezentáciou lúčil na domácich MS.
debata (2)

Držiteľ zlatej a bronzovej medaily z hokejových MS Ladislav Nagy (44) sa pripravoval na stý ročník Medzinárodného maratónu mieru (MMM). Okolnosti však zariadili, že ho bude sledovať iba ako divák.

Hokejisti zvyčajne nemajú radi letnú prípravu, nepopulárne sú najmä behy. Napriek tomu ste sa po skončení kariéry dali na vytrvalostné preteky. Čo vás k tomu priviedlo?

Prvýkrát som nevedel, čo mám od toho očakávať. Zabehol som polmaratón v Košiciach a hneď som si to zamiloval. Je to neuveriteľná akcia. Veľmi sa mi páčila atmosféra a najmä to, ako ľudia pri trati povzbudzovali.

Archívny rozhovor s Ladislavom Nagyom
Video

Chcel som bežať aj minulý rok, no kvôli covidu bola účasť obmedzená. Tešil som sa, že si maratónsku trať odbehnem v rámci jubilejného stého ročníka MMM. Mal som za sebou poctivú prípravu, ale bohužiaľ, ani tento rok mi to nevyjde.

Čo sa stalo?

Zranil som si koleno na dovolenke, keď som sa bláznil s deťmi. Musím si to dať do poriadku. Chcem sa však vyhnúť operácii. Uvidíme, či sa mi to podarí. Štartové číslo som tak posunul kamarátovi. Dúfam, že na budúci rok mi to už vyjde. Je to škoda, veľmi som sa tešil.

Pôjdete si atmosféru vychutnať aspoň ako divák do centra Košíc?

Určite. Bude bežať veľa mojich kamarátov. Chcel som ísť s nimi a pripravoval som sa, že si zabehnem osobný rekord na polmaratónskej trati. Rozhodne sa pôjdeme pozrieť aj s deťmi a budeme fandiť všetkým bežcom. Je to krásna akcia a pre každého bežca perfektný zážitok. Ako Košičan som hrdý na to, že máme takéto významné podujatie s obrovskou tradíciou.

Július Hudáček Čítajte viac KHL je pre mňa priorita. Kým som zdravý, chcem čo najviac zarobiť, vraví Hudáček. Reaguje aj na kritiku voči Slovákom pôsobiacim v Rusku

Rozprával som sa s riaditeľom podujatia Branislavom Koniarom a povedal mi, že ak by to bolo možné a kapacita by to z bezpečnostného hľadiska umožňovala, bežalo by aj 30-tisíc účastníkov. Taký obrovský je záujem o košický maratón.

V minulosti ste sa vyjadrili, že vytrvalostný beh je náročnejší ako hokej. Stále to platí?

Pri každom behu sa mi to potvrdzuje. Navyše, hokej je teraz viac o dynamike a rýchlosti. Potrebujete trénovať krátke šprinty na výbušnosť. V príprave sa minimum času venuje vytrvalostným behom. Hokejista teraz potrebuje úplne niečo iné ako to bolo v minulosti.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Aj tak si tučný, choď radšej na farmu. Fanúšikovia Montrealu sa obuli do Slafkovského. Ten im vytrel zrak parádnym gólom

Z osobnej stránky však môžem povedať, že aj behy na dlhé trate sa dajú zvládnuť. Bál som sa, že to bude náročnejšie. Aj keď človek nevládze, skvelá atmosféra na maratóne vás pohltí a vy sa jednoducho musíte prekonať.

Baví vás beh viac ako v minulosti?

Behať dlhé trate ma nikdy nebavilo. Robím to hlavne pre to, aby som sa udržal v kondícii a trochu pomohol zdraviu. Nie som fanúšik behania, ale zážitok z veľkých pretekov, ako sú v Košiciach či v Bratislave, stojí za to.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodný maratón mieru v Košiciach #Ladislav Nagy