Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Milujem Rusko, žijú tu parádni ľudia. Slovák Čajkovský si v rozhovore pre agentúru TASS vylial srdce. Zmení občianstvo?

Rozhovory slovenským novinárom zásadne nedáva. Je zatrpknutý, odmieta ich. Keď sa však pýtajú v Rusku, kde momentálne hráva, z Michala Čajkovského je zrazu rečník.

15.08.2023 10:44
12 Čajkovský Foto: ,
Michal Čajkovský takto oslavoval olympijský bronz po návrate na Slovensko.
debata (37)

Vraždenie, znásilňovanie a únosy detí do inej krajiny, to mu evidentne problém nerobí. Tridsaťjedenročný obranca bude od novej sezóny obliekať dres Spartaka Moskva. Ešte predtým sa stihol vyznať zo svojho vzťahu k Rusku.

Bratislavský rodák nastúpi už do svojej ôsmej sezóny v KHL, pričom dres Novosibirsku vymenil za moskovský. Presnejšie za Spartak.

„V Spartaku mám veľa priateľov. Zišli sa tu skvelí chlapci, tréneri aj ďalší zamestnanci klubu. Je to veľký mančaft s bohatou históriou a tradíciami. Som rád, že som tu,“ povedal v rozhovore pre tlačovú agentúru TASS.

Zvažoval držiteľ olympijského bronzu aj inú destináciu ako Rusko?

„Ponuky z iných krajín vôbec nepripadali do úvahy. Chcel som zostať v Rusku,“ odpovedal nekompromisne Čajkovský. „Páči sa mi tu. Mám tu veľa priateľov. Som obklopený iba dobrými ľuďmi. Nemôžem o nikom povedať jediné zlé slovo.“

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....

Následne sa rozhovoril aj o situácii na Slovensku. V rozhovore potvrdil, že jeho angažmán tu vnímajú rozporuplne.

„Nie každému sa na Slovensku páči, že hrám v KHL. Stretávam sa aj s nenávistnými prejavmi voči mne. Sú ale aj takí, ktorí moju voľbu chápu a správajú sa ku mne pekne,“ bilancoval Čajkovský.

Reč prišla aj na majstrovstvách sveta. „Rovnako ako Česi z KHL, ani my sme nesmeli hrať na šampionáte. To ale nemení nič na tom, že tu v Rusku žijú parádni ľudia. Ja aj moja rodina to tu milujeme,“ nechal sa počuť.

Novinár sa ho dokonca pýtal aj na získanie ruského občianstva. O tom Čajkovský podľa svojich slov zatiaľ neuvažoval.

V minulej sezóne naskočilo do KHL deväť slovenských hokejistov. Čajkovský v nej odohral 59 zápasov, strelil sedem gólov a na ďalších desať prihral.

Slováci z KHL boli uplynulý rok a pol pod veľkou paľbou kritiky zo strany médií. V hokejovom prostredí však majú väčšinou podporu, bývalé hviezdy v rozhovoroch chápu, že sa rozhodli hrať v Rusku a zarobiť si.

Slovenský hokejový zväz im vlani neumožnil štartovať na svetovom šampionáte.

Ukrajinskí atléti, ktorí zahynuli pri invázii Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Jeden zahynul pri Kyjeve, ďalší pri obrane...

Čajkovský však nie je jediným cudzincom, ktorý si pomery v Rusku pochvaľuje. Nedávno to isté spravil Čech Libor Šulák.

Dvadsaťdeväťročný obranca pred sezónou prestúpil z Vladivostoku do Omska, s ktorým podpísal zmluvu do roka 2025. V týchto dňoch poskytol rozhovor pre Match TV.

Odpovedal na otázku, či pre pôsobenie v KHL cíti zvýšený tlak na svoju osobu: „Keďže hrám v Rusku, nemôžem nastupovať za český národný tím. Počujte, som hokejista, páči sa mi tu. Chcem hrať, robiť to, čo viem, v kvalitnej lige. Možno sa to niekomu nepáči, ale čo mám robiť?“

Šulák sa snaží presvedčiť tých, ktorí jeho kroku nerozumejú, že urobil správny krok.

„Robím to neustále. Hovorím vám, že mi tu nik nerobí nič zlé. Všetko mi vyhovuje. Jednoducho hrám hokej,“ tvrdí. Verí, že na májovom domácom svetovom šampionáte si zahrá.

„Každý hráč by chcel hrať na domácich majstrovstvách sveta. Aj ja to chcem. Len s tým momentálne nemôžem nič robiť. Musím jednoducho prijať takú situáciu, aká je, a snažiť sa hrať za Avangard,“ dodal.

Igor Liba Čítajte viac Bez Rusov to nie sú MS, vraví Liba. Do hrobu pôjde s pochvalou od hokejového „diktátora". Hašek mu odpovedá

Sport.cz pripomína, že viacerí legionári pôsobiaci v KHL požiadali o ruské občianstvo aj z dôvodu, že od novej sezóny bude maximálny počet cudzincov v tíme znížený z piatich na troch.

„Otázku pasu som neštudoval. V každom prípade som hral za český národný tím, športové občianstvo nedostanem len tak, takže nemá zmysel o tom veľmi premýšľať,“ reagoval Šulák.

Reakcia Dominika Hašeka – legendárneho brankára, ktorý dlhodobo kritizuje Rusko – na seba nenechala dlho čakať. Šulák sa totiž okrem iného vyjadril, že „nevie, čo to má Hašek v hlave.“

„Libor, vaša práca vytvára hodnoty v zemi nepriateľa, ktorý tie hodnoty používa proti nám a našim spojencom. Kvôli vašej práci v Rusku je život mojej rodiny vo väčšom nebezpečenstve a bude zabitých viac Ukrajincov,“ odkázal člen Siene slávy NHL.

A zastalo sa aj niekoľko českých osobností…

„Čo má Hašek v hlave? Odpoveď je jednoduchá. Má tam česť, zmysel pre spravodlivosť či fair play. Ťažko to chápu tí, ktorí to v hlave nemajú, prípadne tam nemajú vôbec nič,“ uviedol bývalý poslanec Miroslav Kalousek podľa webu iDnes.

Ku Kalouskovi sa pripojil aj pedagóg z Karlovej Univerzity Michael Romancov.

„Skutočne nie je ťažké zistiť a pochopiť, čo alebo prečo má Dominik Hašek v hlave. Zato pan Šulák musí mať v gebuli ukrutné prázdno…“ reagoval Romancov.

Lukáš Klok Čítajte viac Nehovor, že idem do Ruska. Čech prosil legendu, doma by čelil veľkej nenávisti

Ešte ostrejšie zareagoval bývalý hokejista Jiří Hrdina, ktorý ku svojmu príspevku pripojil aj fotografiu z bombardovania v Charkovskej oblasti, kde Rusi cez víkend zasiahli transfúznu stanicu.

„Čo máš asi v hlave ty, keď vidíš, čo ruskí teroristi robia na Ukrajine? Ty už v českom národnom tíme nemáš nikdy čo hľadať, ty idiot. Je mi na vracanie,“ napísal Hrdina.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Čajkovský