Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česi odvolali fínskeho kouča a majú aj nástupcu. Je ním bývalý tréner Košíc

Fín Kari Jalonen už nie je tréner českej hokejovej reprezentácie. Výkonný výbor tamojšieho hokejového zväzu vo štvrtok odvolal z funkcie celý trénerský štáb národného tímu pomerom hlasov 9:2.

29.06.2023 14:41
Radim Rulík Foto:
Radim Rulík.
debata (1)

Jeho nástupca bude doterajší kouč reprezentačnej dvadsiatky Radim Rulík. Ten v minulosti pôsobil aj na Slovensku, keď viedol HC Lev Poprad a potom Košice.

Okrem Jalonena skončili aj jeho asistenti Libor Zábranský a Martin Erat. Spolu s Rulíkom sa do A-tímu presunú Marek Židlický a Jiří Kalous i tréner brankárov Ondřej Pavelec. Juniorskú reprezentáciu po Rulíkovi preberie Patrik Augusta.

Na pozíciu generálneho manažéra reprezentácie sa po roku vrátil Petr Nedvěd, doterajší GM Martin Havlát bude jeho asistent.

Petr Břiza Čítajte aj MS v Česku prevetrajú peňaženky Slovákov. Organizátori zverejnili ceny vstupeniek

Po nevýrazných výkonoch českého tímu na tohtoročných MS, kde sa jeho púť skončila už vo štvrťfinále, rokoval zväz o budúcnosti Jalonena predtým už dvakrát. O jeho definitívnom konci pred budúcoročným svetovým šampionátom na domácej pôde v Prahe a Ostrave rozhodol až teraz.

„Ja osobne som bol už jednoznačne rozhodnutý po MS. A keby som nemusel podliehať kolektívnemu rozhodnutiu, urobil by som finálne rozhodnutie skôr,“ vysvetlil pre portál sport.cz Alois Hadamczik, šéf českého hokejového zväzu.

Agent fínskeho kouč Jiří Hamal nedávno obvinil zväz z klamstva, za čo už predstavitelia Českého hokeja podnikli právne kroky.

Kari Jalonen na českej striedačke. Foto: Vesa Moilanen / Shutterstock Editorial / Profimedia
Kari Jalonen Kari Jalonen na českej striedačke.

„Spravili sme právne kroky, ktorými budeme brániť dobré meno Českého hokeja a jeho prezidenta, keďže sa stali terčom bezprecedentného verejného ohovárania,“ informoval zväz pred pár dňami.

Podľa Hamala fínsky kouč nikdy nepovedal, že s krajanom Fredrikom Norrenom už na striedačke národné výberu nechce spolupracovať.

Jalonen pôsobil na striedačke českého národného tímu od marca 2022, v tom istom roku Česi vybojovali prvý cenný kov na MS po desiatich rokoch (bronz).

Fínsko Hokej MS2023 1/4 USA ČR Čítajte aj Česi sa po vypadnutí pustili do fínskeho trénera. Je to hanba pre náš hokej, nech to trénerský štáb položí!

Na nedávnom šampionáte v Tampere a Rige obsadili až ôsmu priečku. Po predčasnom ukončení zmluvy bude musieť zväz zaplatiť 63-ročnému Fínovi odstupné.

Je možné, že Jalonen po odchode z Česka bez práce dlho nezostane. O jeho služby totiž prejavili v jeho vlasti, kde by po sezóne 2023/2024 mohol nahradiť Jukku Jalonena na poste šéfa seniorskej reprezentácie. A dovtedy by bol súčasťou realizačného tímu.

Hokejové MS 2023 v číslach Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Slovák, Čech aj Maďar. Pozrite si najlepších...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kari Jalonen #Radim Rulík