Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pivo a hokej už iba v nebi. Zomrel tréner, ktorý vychoval Šatana, Višňovského a spol.

Bol hokejistom telom aj dušou. Jeho rukami prešli stovky malých hokejistov. Medzi nimi aj také hokejové veličiny ako Miroslav Šatan alebo Ľubomír Višňovský. Dnes však hokejové Slovensko a predovšetkým topoľčiansky klub zasiahla smutná správa. Zomrel Jozef Nemec, dlhoročný funkcionár a tréner klubu HC Topoľčany. Mal 80 rokov.

21.04.2023 12:36
Jozef Nemec, Miroslav Šatan Foto:
Jozef Nemec s Miroslavom Šatanom v šatni NY Islanders.
debata (5)

„Jeho rukami prešlo viacero hokejistov, ktorí si neskôr zahrali v popredných Európskych súťažiach aj v NHL. Ďakujeme mu za odvedenú dlhoročnú prácu a prínos pre klub HC Topoľčany. Pán tréner navždy spomíname,“ napísal klub na sociálnej sieti Facebook.

Pivo a hokej, to bol jeho život. Bývalý telocvikár, hokejový tréner, rozhodca a duša značky Topvar, viedol Miroslava Šatana osem rokov ako žiaka a mladšieho dorastenca Topoľčian.

Redaktor Pravdy s ním v roku v roku 2014 pripravoval obsiahlejší materiál a športový zanietenec ani nemusel dlho loviť v spomienkach. Po vyslovení mena Šatan vyťahoval jednu historku za druhou.

Pripomeňme si ho…

„Topoľčany neboli typické hokejové mesto. Šikovných chlapcov tam bolo dosť, ale vždy prehrávali – s Trenčínom o päť, s Bratislavou o pätnásť gólov. Potom sa nám podarilo vybaviť pre mesto Športové hokejové triedy. Zásluhu na tom mali aj obetaví rodičia, medzi nimi i Šatan senior. Hoci on bol skôr futbalista,“ usmieval sa Nemec.

Chlapci z Topoľčian začali so špeciálnou prípravou, tvrdým tréningom a výsledkom bol nečakaný titul majstrov Slovenska mladších žiakov. V tíme žiaril aj malý Miro Šatan.

„Už ako tretiačik sa ukazoval ako veľký talent, tak som ho určil za kapitána, lebo u detí musíte vybrať lídra a spoľahlivého človeka, o ktorého sa môžete oprieť. Miro už vtedy taký bol – menší postavou, ale veľký srdcom,“ vysvetľoval niekdajší mládežnícky tréner.

V čom malý Šatan vynikal?

"V hokejovom myslení bol aj rok pred svojimi rovesníkmi, vo fyzickej kondícii alebo v práci s hokejkou možno aj trochu zaostával, ale obrovskou húževnatosťou všetko dobehol. Miro mal cieľ. On možno medzi prvými pochopil, kam to môže s hokejom dotiahnuť.

V jedenástich sa stal najlepším strelcom na turnaji vo Fínsku. Tí chlapci sa vďaka hokeju dostali už za socializmu aj do Fínska či do Švajčiarska, kým ich kamaráti alebo rodičia cestovali najďalej na Balaton."

Šatan bol podľa Nemca všestranný športový talent. S futbalovou loptou si tyká dodnes.

"Raz sme boli na letnom sústredení na Jankovom Vŕšku, hrali sme futbal s Uhrovcom. Miro a jeho spoluhráči vyhrali vtedy o šesť-sedem gólov. Díval sa na to tréner ligového dorastu z Partizánskeho a po zápase prišiel, že by troch-štyroch chlapcov vrátane Mira zobral do dorastu.

Na druhý rok som šiel na sústredenie radšej inde, aby mi futbalisti nerozobrali mužstvo."

Teraz sa nezľaknite, budete počuť v telefóne vlaky, upozorňoval Nemec a nadýchol sa k ďalšiemu monológu:

Miroslav Šatan a jeho žiacky tréner Jozef Nemec. Foto: ČTK
Miroslav Šatan, Jozef Nemec Miroslav Šatan a jeho žiacky tréner Jozef Nemec.

"Ešte vám poviem takú perličku. Po zisku slovenského titulu som ich zobral do Zlína na zápas s českým majstrom. V prvej tretine sme dostali rýchly gól, chlapci sa trápili, ale v druhej tretine vyrovnali a zápas sa skončil 1:1.

Všetci už boli v autobuse a ja hľadám, kde sú Šatan, Hecl a Pauček. Oni ešte v kabíne smútili, že nevyhrali. Títo chlapci sa vyznačovali silnou túžbou po víťazstve."

Na záver debaty Jozef Nemec ešte vytiaho osobný odkaz pre bývalého zverenca. Písal sa rok 2014 a Šatan koketoval s myšlienkou ukončiť kariéru. „Miro nekonči, vydrž ešte, tvoj život je šport, hokej. Veľa si dokázal, ale veľa ešte môžeš fanúšikom ukázať. To je moja prosba!“

Posledná rozlúčka so zosnulým Jozefom Nemcom sa bude konať dňa 24.04.2023 o 15:00 hod. v Ludaniciach.

Aj so 4 Slovákmi! Najlepší hráči NHL od roku 1967 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Aj so štvoricou Slovákov! Toto sú najlepší...
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Šatan #Jozef Nemec