Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako kedysi na rybníku. Jedno je už teraz isté - na Tehelnom poli padne rekord

Nebude to premiéra, lebo niečo podobné - avšak v omnoho menšom - sa pred štyrmi rokmi podarilo v Banskej Bystrici. Stretnutie pod holým nebom alebo "Winter Classic" - názov, pod ktorým tento hokejový sviatok poznajú na celom svete, uvidí aj hlavné mesto Slovenska.

12.01.2023 08:48
Winter Games Foto: ,
Ľadová plocha a tribúny na Tehelnom poli pred zápasmi Winter Games 2023.
debata

V piatok český predkrm Brno – Třinec, v sobotu duel Trenčína so Zvolenom a na záver najslávnejšia hokejová bitka pod Tatrami: Slovan – Košice. V Bratislave je takmer všetko pripravené.

Sú zápasy a zápasy. Na niektoré v momente zabudnete, iné sa zasa vryjú do pamäti. Stretnutia vonku majú byť akousi spomienkou na časy minulé – keď sa hokej nehral v pompéznych halách, keď bolo jedno, či je nula alebo mínus desať stupňov.

Všetko je tam iné

Pre Michala Chovana to bude už druhý zápas pod holým nebom v kariére. V roku 2019 priviedol na banskobystrické Štiavničky ako kapitán tím Zvolena, tentoraz s céčkom na hrudi zavíta aj na Tehelné pole. S Košicami.

"Rád na to spomínam, veľmi som si to užil. Nie je veľa hráčov, ktorí majú to šťastie zažiť niečo podobné. Človeka to trošku vráti späť, do detských rokov, keď schádzal z prírodného ľadu celý mokrý, ale šťastný.

V Bystrici to bola super akcia, v Bratislave to akiste bude ešte o stupeň elegantnejšie. Napokon, majú tam krásny futbalový stánok. Ak prídu ľudia, bude to poriadna šou," teší sa skúsený útočník na repete.

Ľadová plocha a tribúny na Tehelnom poli pred... Foto: SITA, Kaufland Winter Games 2023
Kaufland Winter Games Ľadová plocha a tribúny na Tehelnom poli pred zápasmi Winter Games 2023.

Mimochodom, Chovan nie je len jedným z mála Slovákov, ktorí hokejovú slávnosť zažijú druhýkrát, ale je aj úspešným strelcom v otvorenej aréne. V Banskej Bystrici strelil prvý gól.

Aj české kluby majú nejednu skúsenosť s podobným zápasom. Takto pred dvoma rokmi proti sebe nastúpili Litvínov a pražská Sparta. Taktiež za hranicami.

V nemeckých Drážďanoch. Bol pri tom aj brankár Jaroslav Janus. Paradoxne, bývalý slovenský reprezentant nastúpi v košickom drese aj v nedeľu na Tehelnom poli.

"Bol to zvláštny pocit. Ešte aj počas cesty autobusom pršalo. Všetko bolo pre mňa nové, vravel som si, nech to už prestane. Ale aj keby nie, prežil by som. Veď hrať pod holým nebom sa pošťastí možno raz za život.

A väčšine hokejistov vôbec. Naposledy som chytal pod dažďovými kvapkami na štadióne v Sabinove ešte ako dieťa. V Drážďanoch sa napokon počasie umúdrilo," spomína na mimoriadne sledovaný duel brankár, ktorý v minulosti chytal aj za Slovan v KHL.

VIDEO: Príprava na Winter Games 2023

Video

Čeliť strelám súpera v hale a vonku je vraj veľký rozdiel. Janus je jediným brankárom zo šestice mužstiev na Winter Games 2023, ktorý si duel pod holým nebom už vyskúšal.

„Veru, je to rozdiel. Mal som pocit, že v niektorých častiach klziska je šero. V Drážďanoch boli na štadióne priesvitné mantinely, na čo som tiež nebol zvyknutý. Problém som mal aj s výberom miesta v bránke – po niektorých zákrokoch som chcel ísť k žŕdke, ale akoby som ju nevedel nájsť. Ťažšie sa mi orientovalo,“ priznáva.

Postupne si však zvykol a ako vraví, „všetko bolo nové, ale zároveň krásne“.

Zima a dážď

Ako sa pripraviť na takýto zápas, vám nikto neporadí. U úradujúceho českého majstra z Třinca sa v stredu na bratislavský duel špeciálne nesústredili. Kabína sa teší, ale stále je to predovšetkým zápas o majstrovské body a tie potrebujú v Třinci aj v Brne.

Collage Maker-24-Dec-2022-08.10-AM Čítajte aj Dôraz na históriu. V týchto kúskoch nastúpia kluby na Winter Games

„Chystáme sa, ako by sme hrali doma v hale. Duel síce bude mať sviatočný nádych, ale pôjdeme doňho ako do každého iného. Pre tri body. To všetko okolo bude už iba bonus, aj keď osobne si myslím, že v zápale boja mnoho vecí vnímať nebudeme,“ uvažuje „oceliar“ Tomáš Marcinko.

Predpoveď počasia na víkend v Bratislave naznačuje, že to nebude ten pravý Winter Classic – žiadna zima, žiadny mráz. Existuje veľká šanca, že na plochu bude padať dážď. Organizátori však sľubujú, že ľad dokážu udržať v požadovanom stave až do teploty plus dvanásť stupňov Celzia. Na Tehelnom poli sa vraj nič prekladať nebude, zápasy sa odohrajú aj v prípade, že by pršalo.

Napokon, stalo sa to aj pred štyrmi rokmi v Banskej Bystrici.

„Dobre si na to spomínam. Nebolo to príjemné, lialo ako z krhly. Aj výstroj sme mali zrazu ťažšiu, bola nám poriadna zima. No v takomto prípadne to hokejisti radi podstúpia,“ rozpráva Chovan. Zápas vtedy sledovalo 7500 divákov.

Príprava hokejových Winter Games na Tehelnom poli Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Príprava ľadovej plochy pre potreby hokejových...

Aj Janus priznáva, že na otvorenom ľade mu chvíľami nebolo všetko jedno. „Na konci druhej tretiny mi už bola zima. Bol som však neustále v akcii a vnímal som ju predovšetkým počas prerušenej hry. Nad ľadom pofukovalo a cítil som to. Ale ak by mrzlo, bolo by to oveľa horšie.“

Nuž, zdá sa, že plusové teploty sú malou pohromou len pre organizátorov, nie pre hráčov.

Isté je, že v nedeľu padne na Slovane historický rekord. Už v tejto chvíli má lístok na duel Slovan – Košice zakúpených viac ako desaťtisíc ľudí. Organizátori odmietajú uviesť konkrétne číslo, podľa nášho zdroja by však kapacita neďalekého zimného štadióna (10 050) mohla byť prekonaná aj o niekoľko tisíc.

Ako v Dortmunde

Veľký záujem je údajne aj o duel Brna s Třincom. „Pochopiteľne, naši fanúšikovia sa veľmi tešia. Na tribúne bude aj viacero Marcinkovcov, manželka, dcérka, rodičia. Každý si to chce užiť, lebo aj keď ide v prvom rade o body, zápas pod holým nebom je veľký hokejový sviatok. Väčšina hokejistov možnosť zahrať si vonku nikdy nedostane,“ váži si túto príležitosť bývalý slovenský reprezentant.

„Aj ja mám niekoľko lístkov, rodina sa príde pozrieť. Predovšetkým syn sa teší, na duel v Bystrici neraz spomína,“ pridáva sa Chovan.

priprava Winter classic Čítajte aj Hokejový sviatok na futbalovom štadióne. Pozrite si, ako sa mení Tehelné pole

Spomienku na obrovskú kulisu si uchováva aj Janus. Hokejistov v Drážďanoch hnalo až 32-tisíc divákov.

„Za súperovou bránkou bola stena s našimi fanúšikmi, akú môžete vidieť na Südtribune – Vestfálskom štadióne futbalovej Borussie Dortmund. Za chrbtom som mal zasa priaznivcov Sparty. Fankluby sa neustále prekrikovali. Tí, ktorí si zápas pod holým nebom niekedy vyskúšali, by do toho šli každý rok. Pre mňa to bol zážitok na celý život,“ usmieva sa gólman.

Pravda, na Tehelné pole toľko ľudí nedostanete, ale aj tak to pre Janusa bude opäť zážitok…

Chodí aj Weiss

Mimochodom, o zápasy je medzi médiami obrovský záujem. Žiadosť o akreditáciu údajne zaslalo až 150 novinárov z viacerých krajín, mnohým sa z kapacitných dôvodov vyhovieť nedalo.

Len spoza rieky Morava ich v piatok príde až 50. Brno vyšle do Bratislavy niekoľko vlakových vozňov s fanúšikmi, oceliari z Třinca zasa autobusy.

Winter Games 2023 sľubuje veľkú hokejovú parádu. Marián Bezák, legenda Slovana a hlavný organizátor podujatia tvrdí, že so svojimi spolupracovníkmi „vyšliapavame chodník do trojmetrového snehu. Budem rád, ak trafíme do dverí a nie do steny.“

Prípravy na veľké a organizačne náročné podujatie finišujú.

Ľadovú plochu uprostred zeleného trávnika si už niekoľko dní chodí obzerať aj tréner futbalového Slovana Vladimír Weiss st. Pravdepodobne sa príde pozrieť aj na niektorý z troch duelov.

Veď akcia, aká nemá na Slovensku obdobu, určite bude stáť za to.

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Winter Games 2023