Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Valábik o historickej noci: Montreal je za odmenu i trest. Slafkovský je ako nárazník

Nevybrať si pred domácim publikom dlhodobo favorizovaného Kanaďana, ale menej známeho Slováka, to azda chcelo od zástupcov Montrealu aj štipku guráže…

Presne tak, na sto percent. Dobre vieme, aké náročné prostredie je v Montreale. Určite ste počuli aj bučanie v hale, keď vyhlásili nášho Juraja. Všimli si to aj zámorské médiá. Páči sa mi, ako to Slafkovský okomentoval. Povedal, že urobí všetko preto, aby bol dobrým hráčom nielen pre organizáciu, ale aj pre fanúšikov, ktorí naňho bučali. Nebude to tam mať jednoduché.

Myslíte?

Predstavte si, že vás vezmú z 1. miesta v domácej aréne a ihneď vás pár ľudí vybučí. Na druhej strane, Montreal urobí aj nemožné, aby Slafkovský uspel. Má perfektnú štartovaciu pozíciu, lebo GM Kent Hughes mu bude pomáhať. V NHL je pravidlom, že pozícia manažéra sa hodnotí predovšetkým na základe draftu.

Top favorit Wright ide do Seattlu, Slafkovský do Montrealu. Nebude to mať Kanaďan teraz jednoduchšie?

A oveľa. Wright ide v podstate do začínajúceho tímu, ktorý mu dá všetko, čo bude potrebovať. Montreal je Montreal, ak sa tam Slafkovský presadí, potom má otvorené dvere do každého tímu. Je rozdiel, či ste dobrý v Arizone alebo v kanadskom tíme, kde je na hráča vyvíjaný obrovský tlak. Kde ho poznajú na každom rohu a všade analyzujú. Nie každý sa s tým vyrovná. Montreal a Toronto sú kolískami hokeja, tento šport tam je ako náboženstvo. To si nevieme ani predstaviť.

Video

Je to pre hráčov vysnívaná, či skôr obávaná destinácia?

Aj, aj. Zažiť atmosféru v tamojšej hale je neskutočné. Ľudia tam nesedia ako vo väčšine zámorských arén. Sú hluční, povzbudzujú a reagujú na hru. V iných mestách je to ako v divadle – cola, popcorn a zakričia si jedine pri góle. Montrealskí fanúšikovia majú obrovskú silu, ak si zmyslia, že im nejaký hokejista nie je po vôli, budú naňho bučať a nepriamo prinútia, aby GM nemal na výber a hráča vymenil. Je to psychicky náročné prostredie. Menej trpezlivé ako inde. Na rozdiel od amerických miest sa tam však hokeju rozumejú.

Čo zápas, to obrovský tlak…

Určite. Od začiatku budú všetky oči na Slafkovskom. Canadiens prestavujú tím, nepomýšľajú na Stanleyho pohár, ale na budovanie mužstva. Keby mali nabitý káder, Juraj by sa do prvého tímu možno hneď nedostal. Teraz ho budú sledovať od prvej minúty. Pritom začínať v NHL vôbec nie je jednoduché, hráč potrebuje aspoň dvadsať zápasov na zorientovanie sa.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Montreal Canadiens #Boris Valábik #Šimon Nemec #Juraj Slafkovský #Filip Mešár