Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hráčov vie aj vyžmýkať. Čechov povedie prvýkrát zahraničný tréner

Novým trénerom českého národného tímu sa stal Kari Jalonen z Fínska. Prvýkrát povedie lavičku šesťnásobných majstrov sveta zahraničný tréner.

11.03.2022 09:30
Kari Jalonen Foto: ,
Kari Jalonen na archívnej snímke.
debata (1)

Za asistentov boli vymenovaní Libor Zábranský a Martin Erat. Zdeněk Orct sa vracia ako tréner brankárov. Informovali o tom viaceré české médiá.

Šesťdesiatdvaročný Jalonen bol dlho hlavným kandidátom na uvoľnené miesto po Filipovi Pešánovi, ktorého vedenie odvolalo po neúspešnom vystúpení na zimných olympijských hrách v Pekingu.

České národné mužstvo sa prvýkrát v histórii neprebojovalo do štvrťfinále. V osemfinálovom zápase Česi podľahli Švajčiarom 2:4.

Kladno, Sparta Čítajte aj Jágrov zámer na pomoc ukrajinským rodinám vyšiel: Možno o tom vie celý svet

Pešán na pozícii trénera skončil, jednohlasne sa tak zhodlo všetkých desať členov výkonného výboru. Po vzore Slovenska chceli Česi angažovať zahraničného trénera.

Návrh generálneho manažéra Petra Nedvěda schválil výkonný výbor Českého zväzu ľadového hokeja (ČSLH) na mimoriadnom online zasadnutí. Fín nie je v Česku nováčikom.

Svoje hokejové umenie v nedávnej minulosti predviedol s klubom HC Lev Praha, s ktorým to dotiahol v sezóne 2013/2014 až do finále KHL. Senzácia sa nekonala, v poslednom siedmom zápase „pražské levy“ podľahli Metallurgu Magnitogorsk 4:7.

Kari Jalonen. Foto: EXPA/ JFK / Avalon / Profimedia
Kari Jalonen Kari Jalonen.

“Mal som s ním dobrý vzťah, ale niektorým spoluhráčom som nezávidel. Keď nedodržali systém, dal im to poriadne vyžrať,“ prezradil bývalý kapitán HC Lev Praha Jiří Novotný, ktorý pod Jalonenovou taktovkou doviedol klub do finále.

“Pamätám si, že mal niekoľko obľúbených hráčov z prvej päťky, ale po ostatných sa raz za čas povozil a žmýkal ich. Hráči si často myslia, že tréner je čudný a nespravodlivý, ale spätne vidím, že všetky jeho kroky viedli k spoločnému cieľu,“ doplnil hokejový útočník Michal Broš na portáli iDnes.cz.

Jalonen počas svojej hráčskej kariéry pôsobil krátko aj v NHL a ako tréner má za sebou niekoľko veľkých úspechov. Štyrikrát ovládol fínsku najvyššiu súťaž s Kärpätom Oulu a IFK Helsinki.

Dvakrát vyhral švajčiarsku ligu s mužstvom SC Bern a fínsku reprezentáciu doviedol k strieborným medailám na majstrovstvách sveta 2016 v Rusku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kari Jalonen #Českí hokejisti