Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Smutná správa z hokejového Trenčína. Zomrel Miroslav Hlinka starší

Stránka Dukly Trenčín na Facebooku zverejnila v piatok smutnú správu. "Do hokejového neba dnes odišiel Miroslav Hlinka starší, náš bývalý hráč, kapitán. Odpočívajte v pokoji, Mirek!" Rodák z Prahy mal 68 rokov.

07.11.2020 15:11
debata (3)

Jeho syn, niekdajší úspešný slovenský reprezentant Miroslav, v roku 2014 spáchal vo veku 42 rokov samovraždu.

Miroslav Hlinka st. bol tiež strýkom českého útočníka Jaroslava Hlinku.

Za Duklu dal v 44 zápasoch sezóny 1974/75 dokopy 46 gólov, čo je doteraz platný klubový rekord.

„Vždy mi najviac imponovalo dávať góly. Všímal som si brankára, čo robí, ako reaguje. No a potom som musel mať perfektne pripravenú hokejku,“ uviedol pre portál trencin.sk v roku 2012, keď oslávil šesťdesiatku.

Miroslav Hlinka st. sa narodil 26. februára 1952 v Prahe. Prvýkrát sa postavil na korčule už ako štvorročný na pražskej Štvanici.

Žiacku a dorasteneckú kariéru strávil v Motorlete Praha, do Trenčína ho v roku 1971 doviedla povinná vojenská služba. Už vo svojej premiérovej sezóne v drese Dukly sa stal najlepším strelcom mužstva, keď nastrieľal 22 gólov.

Najlepšiu sezónu zažil v ročníku 1975/76, keď v 44 zápasoch dal 46 gólov. Nikto v trenčianskom drese odvtedy nedokázal streliť v jednej sezóne viac gólov. O dva roky neskôr sa stal kapitánom „vojakov“ a postúpil s nimi do federálnej československej li­gy.

Obávaný kanonier nastupujúci na pravom krídle neskôr pôsobil aj v Dubnici, kde v roku 1984 ukončil hráčsku kariéru.

S hokejovou kariérou sa rozlúčil v roku 1984 v Dubnici, kde odohral sedem sezón. Neskôr bol vedúcim A-mužstva Trenčína a v trénerskej pozícii koučoval piatakov Dukly. V mužstve bol vtedy aj jeho vnuk Michal, ktorý dnes oblieka trenčiansky dres.

Miroslav Hlinka st. v rokoch 2003–2005 pracoval ako európsky skaut klubu NHL New York Islanders.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla Trenčín #Miroslav Hlinka #Miroslav Hlinka starší