Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Infarktový záver, ruský pád. Kanada má opäť najlepších mladíkov

Kanadskí hokejisti si vybojovali zlato na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov v Česku. V nedeľňajšom dramatickom finále zdolali rivalov z Ruska tesne 4:3, keď v tretej tretine otočili z1:3. Víťazný gól strelil v 57. minúte Akil Thomas.

05.01.2020 13:32 , aktualizované: 22:56
kanadskí hokejisti, Foto: ,
Radosť Kanaďanov po zisku majstrovského titulu.
debata (17)

Pre „javorové listy“ to je už osemnásty titul z juniorských šampionátov, naposledy sa tešili pred dvomi rokmi v Buffale, keď zdolali Švédov 3:1.

„Zborná“ ich má na konte trinásť, deväť získala pod vlajkou ZSSR/Spoločenstva nezávislých štátov a štyri ako samostatné Rusko. Naposledy sa tešilo z triumfu v roku 2011, keď vo finále zdolalo práve Kanadu (5:3).

Bronz získali švédski hokejisti, ktorí zdolali v severskom derby Fínsko 3:2. Slovensko obsadilo na turnaji rovnako ako vlani ôsmu priečku, keď vypadlo vo štvrťfinále s Kanadou po prehre 1:6.

Zverenci trénera Róberta Petrovického prehrali v skupine s Fínmi (1:8), Švajčiarmi (2:7) i Švédmi (2:6) a zvíťazili len v úvodnom zápase nad Kazachstanom (3:1), vďaka čomu sa vyhli bojom o záchranu.

MS hráčov do 20 rokov, finále

Kanada – Rusko 4:3 (0:0, 1:2, 3:1)
Góly: 32. Cozens (Veleno, Lafreniere), 50. McMichael (Addison, Byram), 52. Hayton (Addison, Lafreniere), 57. Thomas (McMichael, Addison) – 30. Alexandrov (Zamula, Denisenko), 35. Denisenko (Romanov, Sokolov), 49. Sorkin (Kruglov). Rozhodcovia: Heikkinen, Vikman (obaja Fín.) – Lundgren (Švéd.), SYNEK (SR), vylúčení: 6:8 na 2 min, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 8693 divákov.

Kanada: Hofer – Bernard-Docker, Byram, Smith, McIsaac, Addison, Bahl, Drysdale – Foote, Hayton, Lafreniere – Foudy, Cozens, Veleno – McMichael, Dellandrea, Dudas – Mercer, Thomas, Lavoie
Rusko: Miftachov – Galeňuk, Romanov, Pylenkov, Zamula, Misjul, Žuravljov, Malyšev – Sokolov, Chovanov, Denisenko – Alexandrov, Morozov, Dorofejev – Podkolzin, Voronkov, Marčenko – Rtiščev, Sorkin, Kruglov

Finálový duel sa niesol od úvodu vo vysokom tempe a o pekné akcie a šance nebola núdza. Kanaďania mohli ísť do vedenia už v prvej minúte, no Foudyho pokus skončil na žŕdke.

Rusi mali veľkú príležitosť v 6. minúte pri prvej presilovke, Denisenko však netrafil odkrytú časť Hoferovej bránky. V ďalších minútach boli aktívnejší Rusi, ešte trikrát si zahrali v početnej výhode, no ani jednu nepretavil na gól.

Aj v druhej tretine mala prvú veľkú možnosť Kanada, keď Lafrenier našiel v 22. minúte pred bránkou Velena, no vyznamenal sa Miftachov. Plno práce mal i Hofer, no obaja brankári predvádzali výborné výkony a dlho držali bezgólový stav. Ten sa zmenil v polovici zápasu.

Rusi si zahrali ďalšiu presilovku, Hofer najprv zmaril tutovku Marčenka, potom aj tvrdú strelu Podkolzina, ale na teč Alexandrova už nestačil a tak išla do vedenia „zborná“. Rozhodcovia ešte na videu skúmali, či nešlo o vysokú hokejku, ale gól platil.

Rusom však vydržalo vedenie len niečo vyše minútu. Na trestnú išli naraz Žuravljov a Voronkov a Kanada využila výhodu o dvoch hráčov. Miftachov kapituloval po dorážke Cozensa. Následne mali veľké šance Alexandrov a Foudy, no ďalší gól padol až v 35. minúte.

Romanov nahodil puk na bránku, Hofer ho vyrazil pred seba a Denisenko na dvakrát poslal Rusko do vedenia 2:1.

V závere druhej tretiny sa nechal zbytočne vylúčiť Zamula a tak tú tretiu odštartovala Kanada presilovkou. Šancu mal Lafreniere, po výhode obrovskú aj McMichael, ktorý sa po zlom striedaní Rusov dostal do úniku, ale sám pred Miftachov neuspel.

V 49. minúte udrela znova „zborná“, keď sa presadil Sorkin, ktorý dovtedy na turnaji nebodoval. Kanaďanov však tretí gól nezlomil a v ďalšom priebehu prišli ich veľké chvíle. Už po 34 sekundách znížil so šťastím McMichael, ktorému sa odrazil puk od korčule – 2:3.

O ďalšie dve minúty sa „javorovým listom“ podarilo vyrovnať, pri presilovke sa presadil tvrdou strelou z pravého kruhu kapitán Hayton. A štyri minúty pred koncom sa dostali prvýkrát do vedenia.

Rusi stratili puk na hranici obranného pásma, okamžite sa ho zmocnil Thomas, ktorý si nakorčuľoval pred bránku a prekonal Miftachova, ktorý zaváhal a nevykorčuľoval proti kanadskému útočníkovi.

Rusi dostali šancu necelé tri minúty pred sirénou, keď išiel na trestnú Bahl. Ich tréner rovno stiahol aj Miftachova a tak hrali 6 na 4. Chvíľu na to sa zdalo, že Kanada pôjde do troch, keď Dudas vyhodil puk za plexisklo, ale rozhodcovia ho nevylúčili.

Z ruského tlaku nakoniec nič nebolo, keďže krátko po sebe išli na trestnú Dorofejev a Denisenko. Presilovku tak hrala Kanada a svoj náskok si udržala.

Bronz pre Švédov

Švédski hokejisti získali bronzové medaily. V nedeľňajšom severskom derby zdolali rivalov z Fínska tesne 3:2, keď v druhej tretine otočili skóre a v závere odolali tlaku súpera.

Prvú veľkú šancu duelu o bronz mali už v prvej minúte Švédi, ktorí sa dostali do prečíslenia, ale Fagemovu strelu stihol vykryť Annunen. Hráči „Tre kronor“ si zahrali aj prvú presilovku, no skóre otvorili Fíni.

Úvodný gól dal so šťastím Puistola, ktorému sa odrazila strieľaná prihrávka Nousiainena od korčule do siete. Švédi kontrovali v 13. minúte v presilovke, keď sa strelou z ľavého kruhu presadil obranca Sandin.

O chvíľu neskôr mal po spolupráci s Maccellim tutovku Petman, ale Alnefelt jeho pokus chytil. V 19. minúte sa to „Suomi“ už podarilo, Höglander posielal krížnu prihrávku v obrannom pásme, ktorú zachytil Maccelli a sám pred brankárom nezaváhal – 1:2.

Švédi odštartovali druhú tretinu presilovkou, v ktorej mohol po samostatnej akcii vyrovnať Raymond, ale neprekonal Annunena. V 27. minúte napálil Eriksson len do žŕdky, no v 31. to už Švédom vyšlo. Akciu dvoch na jedného premenil na gól Fagemo, keď dorazil strelu Höglandera.

O tri minúty už Švédi viedli, Öberg z uhla nahodil puk na Annunena a ten si ho zrazil do siete – 3:2. V 37. minúte mohol vyrovnať Honka, ale zblízka netrafil.

Švédi mohli pridať poistku v úvode tretej tretiny, keď mali minútu a 15 sekúnd dlhú presilovku o dvoch hráčov, no ich súperi sa ubránili. V 48. minúte boli opäť blízko k vyrovnávajúcemu gólu, veľkú šancu mal Petman, Alnefelt však svojich zverencov opäť podržal.

Fínsky tlak sa stupňoval na švédsku bránku išiel jeden útok za druhým, no bez gólového efektu. Nepomohla ani presilovka a záverečná hra bez brankára a tak si Švédi udržali tesný náskok a v severskom derby získali bronzové medaily.

MS hráčov do 20 rokov

O bronz
Švédsko – Fínsko 3:2 (1:2, 2:0, 0:0)
Góly: 13. Sandin (Lundkvist, Fagemo), 31. Fagemo (Höglander, Ginning), 34. Öberg (Nässén) – 9. Puistola (Nousiainen, Tanus), 19. Maccelli. Rozhodcovia: Campbell, Lawrence – Huseby (všetci Kan.), Šalagin (Rus.), vylúčení: 5:8 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0.

Švédsko: Alnefelt – Söderström, Sandin, Lundkvist, Ginning, Broberg, Björnfot, Norlinder – Fagemo, D. Gustafsson, Höglander – Berggren, Bäck, Pašič – Holtz, Henriksson, Raymond – H. Gustafsson, Öberg, Nässén – Eriksson
Fínsko: Annunen – Nousiainen, Thomson, Hatakka, Heinola, Utunen, Kokkonen, Seppälä, Honka – Maccelli, Petman, Erholtz – Puistola, Tanus, Oden – Ak. Räty, Saarela, Killinen – Aa. Räty, Ranta

Hlasy po zápase

Samuel Fagemo, útočník a strelec druhého gólu Švédska: „Je to úžasné. Myslím si, že sme odohrali výborný zápas a vypracovali sme si veľa šancí. Máme veľkého tímového ducha a teraz sa tešíme, že sme získali bronzové medaily.“

Patrik Puistola, útočník a strelec prvého gólu Fínska: „Je to veľké sklamanie. Dobre sme odštartovali úvodnú tretinu, Švédi však dali v druhej dva góly a otočili skóre. V tretej sme mali šance na vyrovnanie, ale ich brankár chytal naozaj veľmi dobre. Dnes sme nemali šťastie na odrazené puky.“

Kazachstan zostúpil

Nemci zvíťazili v treťom zápase o záchranu nad Kazachstanom hladko 6:0 a udržali sa medzi elitou. O triumfe rozhodli v druhej tretine, keď v priebehu štyroch minút strelili štyri góly. V baráži hranej na dve víťazstvá uspeli 2:1, keď v prvom zápase triumfovali 4:0, v druhom prehrali 1:4.

MS hráčov do 20 rokov

O záchranu, 3. zápas (na dve víťazstvá)
Nemecko – Kazachstan 6:0 (1:0, 4:0, 1:0)
Góly: 13. a 31. Bokk, 32. Fleischer, 34. Reichel, 35. Heinzinger, 56. Mik

Lafreniere hráčom turnaja

Kanadský útočník Alexis Lafreniere získal cenu pre najužitočnejšieho hráča šampionátu. Okrem toho ho vyhlásili aj ako najlepšieho útočníka a zároveň sa dostal aj do All Star tímu.

Osemnásťročný Lafreniere, ktorého odborníci považujú za jednotku tohtoročného draftu NHL, nazbieral v piatich dueloch na šampionáte dokopy desať bodov za štyri góly a šesť asistencií.

Najproduktívnejší hráč bol švédsky útočník Samuel Fagemo s 13 bodmi (8+5) v siedmich dueloch, s ôsmimi bodmi bol aj najlepší strelec turnaja.

Za najlepšieho brankára vyhlásili Lafrenierovho krajana Joela Hofera, najlepším obrancom sa stal Švéd Rasmus Sandin. Okrem tejto trojice sa do All Star tímu dostali aj ruský bek Alexander Romanov, Fagemo a kanadský kapitán Barrett Hayton.

Individuálne ocenenia MS

najlepší brankár – Joel Hofer (Kan.)
najlepší obranca – Rasmus Sandin (Švéd.)
najlepší útočník – Alexis Lafreniere (Kan.)
najužitočnejší hráč – Lafreniere

All Star Tím (podľa novinárov)
Hofer – Alexandr Romanov (Rus.), Sandin – Samuel Fagemo (Švéd.), Barrett Hayton (Kan.), Lafreniere

17 debata chyba
Viac na túto tému: #MS hokejistov do 20 rokov