Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Američania cítia, že nastal čas pre niečo veľké

Hokejisti Spojených štátov amerických veľmi túžia po odplate Kanaďanom za tesné jednogólové prehry z ostatných dvoch olympijských turnajov.

17.09.2016 14:43
hokej, USA Foto: ,
Hokejisti USA.
debata

Práve sa rozbiehajúci Svetový pohár s výkvetom svetového hokeja v zostavách ôsmich tímov sa javí ako vhodné miesto na prerazenie na samý vrchol. Myslí si americký útočný líder Patrick Kane, ale aj brankár Jonathan Quick či kapitán výberu USA Joe Pavelski. Za všetkých to vyjadril tréner John Tortorella: „Nastal čas, aby sme to zlomili.“ Podobný názor má aj Patrick Kane, držiteľ Hartovej aj Rossovej trofeje z uplynulej sezóny NHL. „Viacerí z nás sú práve teraz na vrchole svojej kariéry a to treba využiť. Cítime, že je čas pre niečo veľké,“ vravel vlani 106-bodový útočník Chicaga. „Kane je ofenzívna megahviezda súčasného hokeja. Klamať telom dokáže aj v najvyššej rýchlosti. Nie je toho veľa, čo by z ofenzívy nevedel,“ napísal vo svojich uváhách pred SP v hokeji český Sport.

Američania začnú turnaj v Toronte v sobotu o 21.30 h SELČ súbojom A-skupiny proti európskym hráčom. V utorok na nich čaká zrejme najviac prestížny súboj s Kanaďanmi a skupinové boje ukončia vo štvrtok proti Čechom. Potom by podľa ideálneho plánu mali pokračovať do semifinále a finále. „Tiež si myslím, že túto svoju šancu musíme premeniť na veľký výsledok. V poslednom čase sme viackrát boli blízko, ale vždy nám čosi vo finálnej fáze chýbalo. Treba namiešať ten správny mix kvality na ľade a predviesť veľkú hru v dôležitých momentoch,“ zamyslel sa americký kapitán Joe Pavelski.

Kane aj Pavelski vedia, že predchádzajúce generácie amerických hráčov zažili svoje vrcholy na reprezentačnej úrovni. Či už to boli olympijské víťazstvá v rokoch 1960 alebo 1980 (známy „Zázrak na ľade“ v Lake Placid), ale aj triumf na Svetovom pohári 1996. Kane, Pavelski, Quick, Suter, Backes či Kesler túžia po rovnakom honore. John Tortorella s povesťou nekompromisného trénera by mal byť tou správnou voľbou pre americký úspech. „Najviac očakávam od Kana. Ten chlapec dozrel. Všetci to musia vidieť. Preto chcem, aby prevzal väčšiu zodpovednosť. Myslím si, že je na to pripravený,“ povedal Tortorella.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Svetový pohár 2016