Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obranca v zlatej prilbe vytvoril rekord Liigy. Hetrikom

Nikdy si neobliekol fínsky reprezentačný dres, nedraftoval ho žiaden klub slávnej NHL a neskúšal šťastie v zámorí. Súperi v Liige však dobre vedia, že keď sa 32-ročný obranca Juha Leimu ocitne na modrej čiare počas presilovej hry Pelicans Lahti, musia byť v najvyššej pohotovosti.

16.12.2015 17:08
leimu Foto: ,
Zľava: Juha Leimu v súboji s Jussi Halmem.
debata

Svoju výnimočnosť dokázal skúsený režisér početných výhod v utorňajšom stretnutí na ľade Jyväskylä. V závere druhej tretiny vytvoril nový rekord najvyššej fínskej ligy, keď v priebehu 45 sekúnd nastrieľal najrýchlejší hetrik. Z historických tabuliek vymazal dovtedajšie maximum 60 sekúnd Erkkiho Suokka spred 54 rokov.

Majiteľ zlatej prilby pre najproduktívnej­šieho hráča tímu mal situáciu uľahčenú dvoma päťminútovými trestmi pre domácich z 35. min. Pelicans vďaka nim hrali takmer štyri a pol minúty presilovku o dvoch hráčov. Po viac ako troch minútach ju využil Tyrväinen a následne sa trikrát v rýchlom slede (posledný raz už len pri početnej výhode o jedného hráča) presadil Leimu. Lahti vďaka štyrom gólom otočilo z 1:3 na 5:3, no nakoniec získalo len bod po prehre 5:6 po predĺžení.

„Presilovku sme zahrali čo najjednoduchšie a vyšlo to. To, že sme hrali tak dlho piati proti trom je ozaj výnimočná situácia. Dôležitú prácu odviedli pred bránkou Da Costa a Tyrväinen,“ vravel pre klubovú stránku 13-gólový kanonier Lahti a jedenásty najproduktívnejší muž súťaže. Po druhom góle šiel pôvodne striedať, no tréner Petri Matikainen (v minulej sezóne viedol Slovan v KHL) ho poslal späť na ľad.

Hetrik Juhu Leima.

„Vravel som mu: Ani sem nechoď. Ostaň tam a pridaj ďalšie góly,“ prezradil pre iltasanomat.fi Matikainen a s úsmevom doplnil: „Najprv som si ani neuvedomil, že strelil až tri. Taký som bol zahĺbený do hry. Máme pripravených viacero alternatív na presilovku o dvoch hráčov, no teraz si to zvládol Leimu zrežírovať celé sám.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hetrik #Juha Leimu