Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mikúš sa inšpiroval na internete a očaril divákov

Elegantne si prehodil puk pomedzi korčule, umne obkorčuľoval obrancu i bránku a spoza nej šikovne zasunul puk dnu.

23.09.2015 10:00
Tomáš Mikúš, hc olomouc Foto:
Zatiaľ som veľmi spokojný. Zároveň trochu prekvapený, akých má Olomouc výborných fanúšikov, vraví Tomáš Mikúš o pôsobení v českej extralige.
debata

Tomáš Mikúš predviedol v nedeľu najkrajšiu individuálnu akciu 4. kola českej hokejovej extraligy. Svojím druhým gólom v sezóne rozhodol o víťazstve Olomouca 3:2 nad Plzňou. Pre domácich „kohútov“ to bola prvá trojbodová výhra v ročníku. Predtým získali dva body za víťazstvo 2:1 po samostatných nájazdoch v Mladej Boleslavi. Rozhodujúcu penaltu premenil práve mladší z bratov Mikúšovcov.

„V prvých dvoch stretnutiach sme strelili len jeden gól, čo nebolo dobré pre psychiku. Hra našťastie nebola až taká zlá. Vraveli sme si, že sa musíme viac tlačiť pred bránku a do zakončenia. V Boleslavi sme už strelili dva góly a naposledy Plzni tri. Prebrali sme sa a ideme správnym smerom,“ tvrdí 22-ročný útočník.

Jeho víťazný gól do siete Plzne bol hitom nedeľňajšieho kola. Pre české médiá hovoril, že sa fintu naučil na youtube.

„Trošku som vtipkoval, ale je pravda, že rôzne hokejové videá z NHL či iných dobrých líg mám napozerané. Mal som takýto spôsob zakončenia v hlave a v tej konkrétnej situácii som to videl ako najlepšie možné riešenie. Skúsil som a vyšlo to. V zápase som túto fintu použil vôbec prvý raz,“ vysvetlil Mikúš a pridal aj trio hráčov, ktorí mu najviac imponujú pri realizácii podobných situácií: „Najlepšie to riešia hokejisti s vynikajúcou palicovou technikou. Vybral by som asi Daciuka, Kana a Crosbyho.“

Mikúš po začiatkoch v Skalici odohral dve sezóny v bratislavskom Slovane v KHL. Do českej extraligy zamieril z druhej fínskej. V Mestis žiaril v drese Hokki Kajaani, v 46 stretnutiach strelil 23 gólov a nazbieral 41 kanadských bo­dov.

„Po vydarenom ročníku som sa chcel hokejovo posunúť ďalej. Ideálne by bolo presadiť sa v najvyššej fínskej lige, ale žiadna dobrá ponuku, kde by som videl šancu pravidelne hrávať a zlepšovať sa, neprišla. Potom mi zavolal tréner Olomouca, že majú o mňa v klube záujem, tak sme sa dohodli. Zatiaľ som veľmi spokojný. Zároveň trochu prekvapený, akých má Olomouc výborných fanúšikov,“ poznamenáva. Na domáce zápasy ho chodí povzbudzovať otec i brat Juraj, ktorý pre veľké problémy s kolenom vynecháva už druhú sezónu za sebou.

Do prípravy Olomouca sa zapojila väčšia skupinka slovenských hokejistov. Okrem Mikúša má pevné miesto v zostave brankár Branislav Konrád a dva zápasy odohral Dávid Buc. Peter Zuzin zamieril na hosťovanie do prvej ligy a na súpiske ešte figurujú aj mladý 20-ročný útočník Šimon Beták a rekonvalescent Roman Rác. „Roman s nami zatiaľ trénoval len raz. Pomaly už začína so záťažou a pripravuje sa na návrat na ľad. Braňo bol vo všetkých zápasoch, na ktoré nastúpil, veľká opora. Má super formu,“ prezradil Mikúš.

Ten do ostatných dvoch zápasov naskakoval v druhom útoku s Adamom Zemanom a Miroslavom Holecom, hráva aj v presilovkách. Rozstrieľal sa už v príprave na sezónu – ešte po boku Petra Kafku a Jakuba Hermana – keď v posledných štyroch prípravných zápasoch strelil štyri góly.

Aký si dávajú v Olomouci výkonnostný cieľ pre sezónu? „Postúpiť do play off. Jednoznačne chceme skončiť do desiateho miesta, aby sme nešli do baráže. Potom uvidíme, vo vyraďovacích bojoch sa už môže stať čokoľvek,“ naznačuje Tomáš Mikúš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #olomouc #Česká Tipsport extraliga #Tomáš Mikúš