Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Talentovaný Šimun odišiel do zámoria. Zahrá si v USHL

Účastník nedávnych hokejových majstrovstiev sveta hokejistov do 20 rokov Eduard Šimun po návrate zo Švédska už nebude pokračovať v slovenskej Tipsport extralige v drese Banskej Bystrice. V stredu odletel talentovaný útočník do zámoria, kde bude hrávať v USHL za Sioux Falls Stampede.

15.01.2014 14:13
debata
Eduard Šimun (vľavo, v súboji s Američanom... Foto: Reuters, ALEXANDER DEMIANCHUK
Eduard Šimun Eduard Šimun (vľavo, v súboji s Američanom Connorom Carickom) počas MS hokejistov do 20 rokov vo Švédsku.

„Ponuka spoza oceánu prišla nečakane. V hlave som mal ešte dozvuky zo svetového šampionátu, kde sme utvorili superpartiu a mohli sme uhrať aj lepšie výsledky, najmä duel s Kanadou sme nemali pustiť z rúk. A potom mi odrazu môj agent pán Augustín zavolal, že prišla skvelá ponuka. Zo začiatku som to ani poriadne nevnímal, mal som ešte aj povinnosti v škole, ale keď prišli letenky, zisťoval som už všetky prepotrebné veci ohľadom nového pôsobiska. Počas víkendu som sa rozlúčil s rodinou, priateľkou i kamarátmi. Upratal som si v hlave veci a odchádzam s pocitom, že mám to vo vlastných rukách. Obavy nemám, možno je tu menší úvodný rešpekt, jazyková bariéra tiež nebude a z hokejovej stránky sa už neviem dočkať prvého stretnutia. Užšie klziská mi budú vyhovovať, pretože rád hrám fyzický hokej do tela,“ uviedol devätnásťročný odchovanec topoľčianskeho hokeja Eduard Šimun.

„Je to rozhodne výzva, získam nové skúsenosti na nezaplatenie a verím, že sa so všetkým vyrovnám. Viem, že musím tvrdo pracovať, zlepšiť na ľade prvé tri kroky, ťah na bránku, ale som presvedčený, že sa to v zámorí rýchlo doučím a budem len a len napredovať,“ dodal nový hráč tímu Sioux Falls Stampede.

Na margo jeho odchodu do zámoria sa vyjadril aj jeho agent Andrej Augustín zo športovej agentúry AA Sports Management: „Edov vývoj sledujem už piaty rok a je to zaujímavý typ hráča. Rovnako zaujímavá je aj jeho hokejová minulosť, nakoľko sa napriek mladému veku nevyhol pomerne výrazným turbulenciám vo výkonnosti, ktoré boli spôsobené aj početnými zdravotnými problémami. Napriek tomu si myslím, že tak ako u všetkých mladých hráčov, aj on má svoju budúcnosť len a len vo svojich rukách. Snažili sme sa mu otvoriť šancu, akú dostáva len málokto a všetko je teraz už len na ňom.“

„Predstavitelia Siouxu ho pozorne sledovali na MS ‚20‘ vo všetkých zápasoch a ponúkli mu spoluprácu predbežne do konca prebiehajúcej sezóny. Treba povedať, že USHL je špičková svetová súťaž hráčov do 20 rokov a organizácia US Hockey utvorila prostredníctvom nej jeden z najlepšie fungujúcich systémov prepojenia výborného vzdelania a hokeja na svete. Nehovoriac o tom, že každoročne produkuje hráčov NHL a na druhej strane zvyšuje uplatnenie absolventov tohto systému, ktorého vrcholom je univerzitná NCAA, ale aj v civilnom živote,“ dodal Augustín.

debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Šimun #USHL