Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladí Švédi vyzvú vo finále MS nečakaného súpera - Fínov

Hokejisti Švédska zdolali v semifinále domácich majstrovstiev sveta hráčov do 20 rokov v Malmö Rusko 2:1 a zahrajú si tretíkrát za sebou o zlato.

04.01.2014 17:56 , aktualizované: 22:03
Filip Forsberg, hokej, MS do 20 rokov Foto: ,
Filip Forsberg strieľa prvý gól mladých Švédov.
debata

Vo finále ich čaká v nedeľu od 19.00 h víťaz súboja medzi Kanadou a Fínskom. S neúspešným budú hrať Rusi o štyri hodiny skôr o bronz.

Švédi sa dostali pred 11 725 divákmi do vedenia 49 sekúnd pred koncom prvej tretiny, keď využil presilovku Filip Forsberg. Na ďalší gól sa čakalo až do 45. minúty, kedy sa dostal za obranu zbornej Oscar Sundqvist a prekonal gólmana Andreja Vasilevského. O 102 sekúnd znížil Damir Žafiarov, ale ďalší puk už brankár Oscar Dansk za svoj ​​chrbát nepustil.

Švédi sa pokúsia nadviazať na triumf z roku 2012 z Calgary, kde po finálovej výhre nad Ruskom slávili zlato po dlhých 31 rokoch. Vlani v Ufe na svoj ​​historicky tretí titul nedosiahli, keď prehrali vo finále s USA. Pred rokom Švédi zdolali Rusov v semifinále a celkovo ich na šampionátoch dvadsiatok zdolali už piatykrát za sebou.

Poslednou prekážkou budú Švédom nečakane Fíni, ktorí dokázali zaskočiť najúspešnejšiu krajinu v histórii šampionátov Kanadu. Výber 15-násobných šampiónov po sérii piatich triumfov v rokoch 2005 až 2009 piatykrát za sebou v honbe za ďalším prvenstvom neuspel.

Postupová radosť mladých fínskych hokejistov. Foto: Reuters, ALEXANDER DEMIANCHUK
Fínsko, MS do 20 rokov, radosť, postup Postupová radosť mladých fínskych hokejistov.

Fíni otvorili skóre v 25. minúte a dôležitý druhý gól pridal v početnej výhode už o 111 sekúnd neskôr Artturi Lehkonen. Nakoniec išlo o víťazný gól. Krátko po polovici zápasu síce Jonathan Drouin znížil, ale to bolo zo strany Kanaďanov všetko.

Ešte pred druhou prestávkou vrátil Fínom dvojgólový náskok obranca Rasmus Ristolainen a v tretej časti už len potvrdil ich postup do finále dvoma gólmi kapitán Teuvo Teräväinen. Najprv sa presadil z trestného strieľania, v samom závere potom do prázdnej bránky pri power play súpera.

Aj Fíni sa budú uchádzať o svoje tretie zlato. Naposledy triumfovali už v roku 1998, keď šampionát usporiadali. Finále hrali ešte o tri roky neskôr. Na medailu dosiahlo Fínsko naposledy pred ôsmimi rokmi.

Semifinále:

Švédsko – Rusko 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Góly: 20. F. Forsberg (Lindholm), 45. Sundqvist (E. Karlsson) – 47. Žafiarov (Barabanov)

Kanada – Fínsko 1:5 (0:0, 1:3, 0:2)
Góly: 32. Drouin (Lazar) – 25. Nikko (Honka), 27. Lehkonen (Mänalanen, Teravainen), 36. Ristolainen (Vainonen, Haapala), 57. Teravainen (z tr. strieľania), 60. Teravainen (Pokka)

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #semifinále #Švédsko #MS do 20 rokov