Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lintner: V Európe sú najlepší hráči v KHL, švédska liga je vyrovnanejšia

Hokejový životopis obrancu Richarda Lintnera, majstra sveta z roku 2002, je neobyčajne pestrý. Bohaté skúsenosti z NHL, KHL i z najvyšších súťaží vo Švédsku, Fínsku a Švajčiarsku využíva ako hráčsky agent.

09.12.2013 11:00
Richard Lintner Foto:
Richard Lintner.
debata

„V Európe najlepší hráči korčuľujú v Kontinentálnej hokejovej lige, aj keď nejaká výnimka sa možno nájde,“ tvrdí obranca bieloruského Dynama Minsk.

Patrí KHL honor druhej najlepšej hokejovej ligy sveta jednoznačne?
Jednoznačne poviem, že je najlukratívnejšia, a tým pre hokejistov aj najpríťažlivejšia. Potvrdzujú mi to moje skúsenosti z práce agenta. Ak herné umenie hráčov nestačí na NHL, najviac ich láka KHL. Ak by sme zostavili rebríček najlepších hokejistov pôsobiacich v Európe, tak prvých pätnásť-dvadsať pôsobí v ruskej nadnárodnej súťaži. Jej prednosťou je i to, že sa v nej hrá viac technicky než silovo.

Obrazne: vyznelo by v prospech KHL aj spriemerovanie kvality vyspelých hokejových líg?
Keby sme porovnali priemerného hokejistu z KHL a zo švédskej ligy, netrúfam si jednoznačne povedať, kto by bol lepší. KHL trošku dopláca na to, že je v nej veľa tímov s rôznou výkonnosťou. Nehovorím, že slabou, taký tím v KHL nie je. Švédska liga je vyrovnanejšia, tiež ju vysoko rešpektujem. Má veľmi dobre prepracovaný systém, utvára podmienky na to, aby najlepších hráčov udržala doma.

To je dôvod, prečo v KHL nie je zatiaľ klub zo Švédska?
Áno – a prekvapilo by ma, keby sa v blízkej budúcnosti na tom niečo zmenilo. V budúcom ročníku do KHL vstúpi fínsky Jokerit Helsinki, čo však súvisí aj s vlastníckou štruktúrou, v ktorej majú silný vplyv bohatí ruskí podnikatelia. Fíni i Švédi si na svojich súťažiach zakladajú. Jokerit, jeden zo zvučných fínskych klubov, zaplatil za odchod z domácej súťaže vysokú kompenzáciu.

Slovensko so šestnástimi hráčmi z KHL podľahlo na nedávnom Nemeckom pohári domácej reprezentácii i B-tímu Švajčiarska. Nemali podľa mien v zostave dominovať Slováci?
Do porovnávania súťaží v jednotlivých krajinách a ich reprezentácií nejdem. Z jedného podujatia nemožno robiť ďalekosiahle závery, na umiestnenie vplýva veľa faktorov. Pred olympijským turnajom mi to neprináleží komentovať. Som však presvedčený, že zo vstupu bratislavského Slovana do KHL má osoh aj slovenská reprezentácia.

Mohla sa na výkonoch hokejistov z KHL podpísať únava z náročného cestovania? Spomenul ju aj Alois Hadamczik, tréner českej reprezentácie, po poslednom mieste Česka na Karjala Cupe…
Mám na to svoj názor, ale nechám si ho pre seba. Iné je, že najvyššia švajčiarska súťaž z roka na rok napreduje. Mužstvá môžu mať len štyroch legionárov, základ je z domácich hráčov. Mužstvá využívajú osvedčené prvky zo zámorského hokeja. O tom, že to prináša ovocie, svedčí aj striebro z tohtoročného svetového šampionátu. Na koncoročnom prestížnom Spenglerovom pohári, najstaršom turnaji v Európe, švajčiarske kluby hrajú rovnocenne aj s ruskými. V minulom ročníku zdolal vo finále tím Kanady Davos 7:2, ruská Ufa skončila zo šiestich účastníkov predposledná. Konkurencia sa vyrovnáva, o čom svedčia aj zápasy v European Trophy, no KHL je mierne pred ostatnými súťažami.

Dominik Graňák

Graňák: Švédsky titul si vážim ako ruský

Obranca Dominik Graňák, opora moskovského Dynama, má vo vitríne zlatú trojkombináciu: klubové tituly získal v českej extralige s pražskou Slaviou, vo Švédsku s Färjestadom a zatiaľ je jediným Slovákom s dvoma prvenstvami v ruskej KHL. „Čo sa týka KHL a najvyššej švédskej ligy, získať ruský titul je náročnejšie. V ruskej súťaži je viac klubov, ku Gagarinovmu poháru v play off vedú až štyri kolá. Keby to tak bolo aj vo Švédsku, bolo by to porovnateľnejšie, lebo tamojšia liga má tiež vysokú úroveň. Vo Färjestade som sa ocitol vo veľmi talentovanom mužstve, play off zvládlo s ľahkosťou. V Dyname je filozofia a skladba mužstva trochu iná a okruh favoritov medzi súpermi širší. Ruská liga je náročnejšia pre viaceré faktory, švédsky titul si ale nevážim o nič menej ako dva ruské.“

Juraj Kolník

Kolník: KHL je finančne zaujímavejšia

Juraja Kolníka, obávaného zakončovateľa so skúsenosťami z NHL trochu mrzí, že mu nevyšiel angažmán v KHL. „Len som do nej nazrel, no pre zdravotné problémy som sa v nej dlho neohrial. V moskovskom Dyname som odohral len osem zápasov, pritom som v ňom začal dve sezóny. V prvej ma vyradilo zranené koleno, v druhej som dostal zápal pľúc. Dva mesiace som sa liečil a bol som rád, že som odtiaľ odišiel,“ tvrdí. Podstatne viac skúseností má z najvyššej švajčiarskej súťaže. „Ťažko sa mi porovnáva s KHL, lebo sú odlišné aj hokejovo. Vo švajčiarskej sa výdatne korčuľuje, je o niečo tvrdšia, KHL zasa technickejšia a o niečo kvalitnejšia. A najmä – finančne zaujímavejšia, no nesmiete byť zranený. Vtedy s vami rýchlo rozviažu zmluvu,“ približuje. Napredovanie švajčiarskej reprezentácie pripisuje i koncepčnej práci s mládežou. „Keď mladíci dostanú príležitosť medzi seniormi, urobia všetko pre to, aby sa medzi nimi udržali, hrajú na stodesať percent,“ naznačí jeden z dôvodov, prečo švajčiarske béčko na Nemeckom pohári vyhralo nad Slovenskom.

Ľuboš Bartečko

Bartečko: Syna by som dal do Švédska

Útočník Ľuboš Bartečko, majster sveta z Göteborgu 2002, pôsobil v NHL, KHL, v ruskej (pred KHL majster s moskovským Dynamom), švédskej, švajčiarskej i českej najvyššej súťaži. „Dnes je všetko o peniazoch – a tých je po zámorskej NHL najviac v KHL. Najlepších hráčov vie parádne zaplatiť. Považujem ju za druhú najlepšiu súťaž na svete, pričom cestovanie je až extrémne. Má dosť kvalitných mužstiev, no niektoré aj priemerné. Sú medzi nimi väčšie rozdiely ako vo švédskej najvyššej súťaži. Tá je zasa vyrovnanejšia, má silnú marketingovú i mediálnu podporu,“ porovnáva. Zároveň vyzdvihne švédsky mládežnícky program. „Považujem ho za najlepší, systém hokejových gymnázií sa osvedčil, sú tam veľmi dobré podmienky. V Lulee, kde som pôsobil, sú aj otvorené klziská, aj pri teplote mínus tridsať tam chlapci mastia hokej. Keby som si mohol vybrať, syna by som dal do Švédska,“ vraví 37-ročný krídelník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #NHL #Richard Lintner #Dominik Graňák #Dynamo Minsk #Ľuboš Bartečko #Juraj Kolník