Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Baluška sa vracia do KHL. Čaká ho aj kemp v Kanade

Vladimír Baluška, najlepší slovenský hokejový rozhodca uplynulej sezóny, sa vracia do ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy. V závere júla sa zúčastnil na pracovnom sústredení 37 hlavných rozhodcov, ktoré v Balašiche organizovala komisia rozhodcov nadnárodnej súťaže.

02.08.2013 08:32
Vladimír Baluška Foto:
Vladimír Baluška.
debata

Čo všetko ste absolvovali?
Zdravotnú prehliadku, kondičnú previerku i písomné testy v ruskom jazyku zo znalostí hokejových pravidiel. Vedel som, čo ma približne čaká, pretože podobné previerky som absolvoval vlani i predvlani. Mali sme náročný, ale zaujímavý program. Pozvanie od komisie rozhodcov KHL ma potešilo. Beriem to aj ako prejav uznania.

Ako ste dopadli?
Po individuálnom rozhovore s Alexandrom Poľakovom, šéfom komisie rozhodcov, som sa dozvedel, že som splnil podmienky na pôsobenie v Kontinentálnej hokejovej lige. Vraciam sa do nej po roku.

V minulej sezóne ste v nej nerozhodovali, hoci ruská strana prejavila záujem. Čo sa zmenilo?
Do nedávnej minulosti sa vracať nechcem. Podstatné je, že sme s ruskou stranou i slovenským hokejovým zväzom našli prijateľné riešenie. Budem rozhodovať aj v slovenskej extralige, som rád, že môžem výkonnostne napredovať v náročnej ruskej súťaži.

Pravidlá, ktoré platia v Kontinentálnej hokejovej lige, nie sú celkom totožné s pravidlami Medzinárodnej hokejovej federácie. V čom sú rozdiely?
Ide len o niekoľko špecifických prípadov. V KHL je menšie bránkovisko, pri šarvátke nie je automaticky trest päť minút a do konca. Ak ide takpovediac o férovú bitku, aktéri dostanú po päť minút. Ak sa zapoja do ďalšej, dostanú už trest do konca zápasu. Prísnejšie sa bude posudzovať aj prípadná hrubosť voči rozhodcom.

Stretli ste sa s útokom na vašu osobu? Rozhodovali ste pár vyhrotených zápasov mužstva Viťaza Čechov, ktoré malo vtedy v tíme pár vyhlásených bitkárov…
S agresivitou voči mojej osobe som sa v KHL zatiaľ nestretol. Aj bitkári Čechova mali pred rozhodcami rešpekt. Dôležitá je maximálna koncentrácia v každom zápase. Stretnutie dvoch špičkových tímov je rovnako náročné ako zápas „bitkárskeho“ mužstva. Ba možno aj náročnejšie, aby ste sa v rýchlom deji na ľade nedopustili nejakej chyby.

Koľko zápasov KHL odpískate?
To v tejto chvíli ešte neviem. Koncom augusta sa zúčastním na rozhodcovskom seminári Medzinárodnej hokejovej federácie. Tá ma nominovala na kemp rozhodcov NHL. Uskutoční sa začiatkom septembra v Kanade. Bude to pre mňa niečo nové, hoci som už s rozhodcami z NHL niektoré zápasy pískal.

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #extraliga #Baluška #rozhodca