Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prekvapenia na Spenglerovom pohári, Kanaďania aj Ufa prehrali

Zabávať sa budeme až večer na Silvestra. Dovtedy nás čaká tvrdá práca a verím, že v posledný deň roka bude čo oslavovať. Tieto slová povedal kanadský tréner Doug Shedden pred začiatkom Spenglerovho pohára v Davose.

27.12.2012 09:24
Spengler Cup, Mannheim Foto:
Hokejisti Mannheimu sa tešia z triumfu nad Kanaďanmi.
debata

Na najstaršom hokejovom turnaji v Európe má k dispozícii hviezdny výber z NHL, ale zatiaľ nemá čo oslavovať. V úvodnom súboji jeho krajania podľahli nemeckému tímu Adler Mannheim 1:2 po predĺžení.

Kanaďania s trinástimi hráčmi z NHL na čele s ofenzívnymi esami Johnom Tavaresom, Patriceom Bergeronom či Jasonom Spezzom prestrieľali nemeckého súpera 35:21, ale cestu za Endrasov chrbát si našiel len pokus Tylera Seguina z 51. min. Švajčiari vyrátali, že v papierovo najsilnejšom kanadskom výbere od olympijského turnaja vo Vancouvri 2010 sa nachádzajú hráči, ktorí spolu odohrali v NHL 4435 zápasov.

„Prehrali sme, ale nie je to koniec sveta. Som sklamaný z výsledku, ale nie z hry, ktorú sme predviedli,“ cituje Sheddena server 20min.ch.
Pre objektívnosť treba dodať, že aj šesťnásobný nemecký majster mal v zostave štyroch hráčov so skúsenosťami z NHL a jeden z nich, útočník Buffala Jason Pominville, v 63. min rozhodol. Vo vypredanej šesťapoltisícovej Vaillant Arene sa z toho tešilo aj približne 600 nemeckých fanúšikov. Najväčšou prekážkou pre kanadských hráčov bol brankár Dennis Endras. Muža, ktorý pred dvoma rokmi priviedol Nemcov až do semifinále majstrovstiev sveta, vyhlásili za hráča zápasu.

„Toto bola jedinečná šanca zdolať takého silného súpera a my sme ju využili. To je geniálne,“ cituje Endrasa server blick.ch.

Ani Matt Duchene neprekonal skvelého Dennisa... Foto: SITA
Spengler Cup, Kanada Ani Matt Duchene neprekonal skvelého Dennisa Endrasa.

Úvodný deň na 86. ročníku Spenglerovho pohára priniesol aj druhé prekvapenie. Líder švajčiarskej NLA Fribourg-Gotterón bez väčších problémov zdolal ruskú Ufu 5:1. Domáci Davos, ktorý je obhajcom prvenstva, a české Vítkovice, zatiaľ do bojov nezasiahli.

Systém turnaja umožňuje stať sa víťazom aj tímu, ktorý zaváha v úvodných dvoch zápasoch. Vo dvoch trojčlenných skupinách sa hrá spôsobom každý s každým. Víťazi oboch skupín narazia v semifinále na lepšieho zo súbojov tímov z druhých a tretích miest (2–3, 3–2). Finále odohrajú tradične na Silvestra od 12.00 h.

Spenglerov pohár 2012

Skupina Torriani
Fribourg – Ufa 5:1 (0:1, 2:0, 3:0)
Góly: 26. Plüss (Bykov, Sprunger), 27. Mauldin, 50. Bykov (Talbot, Hörnqvist), 54. Sprunger (Gervais), 57. Knoepfli (Talbot) – 16. Mirnov (Koľcov)
Skupina Cattini
Team Kanada – Adler Mannheim 1:2 po predĺž. (0:1 0:0, 1:0, 0:1)
Góly: Seguin (Bergeron, Ritchie) – 16. Mitchell (Wagner, MacDonald), 63. Pominville (Wagner)
Kanada: Bernier – Roche, Kinrade, Noreau, Colaiacovo, Demers, Walser, DuPont, Barker – McLean, Holden, Smyth – Gagner, Spezza, Tavares – Seguin, Bergeron, Ritchie – Micflikier, Duchene, Williams
Mannheim: Endras – Sifers, Dennis Seidenberg, Bittner, Wagner, Maurer, Sbisa, Kettemer, Glumac – Mauer, Lehoux, Plachta – Mitchell, MacDonald, Yannic Seidenberg – Pominville, Marcel Goc, Bonino – Kink, El-Sayed, Nikolai Goc

debata chyba