Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jurčo: Potešil by ma zápas alebo dva v NHL

Vlani mu triumf v Memorial Cupe a pozícia najlepšieho Slováka na drafte vyniesli druhé miesto za Richardom Pánikom. Teraz, na druhý pokus, už v ankete o najlepšieho hokejistu Slovenska do 20 rokov zvíťazil. ,,Vážim si, že som vyhral cenu pomenovanú po Pavlovi Demitrovi. Je to pre mňa veľký úspech a zadosťučinenie za prácu, ktorú na ľade odmalička odvádzam," povedal talentovaný útočník Tomáš Jurčo, ktorý patrí v zámorskej NHL Detroitu Red Wings.

04.07.2012 11:00
Tomáš Jurčo Foto:
Tomáš Jurčo s ocenením pre najlepšieho hokejistu Slovenska do 20 rokov.
debata

Váš klub Saint John Sea Dogs opäť vyhral kanadskú juniorskú QMJHL, no triumf v Memorial Cupe ste neobhájili. Vládla v klube s dosiahnutými výsledkami spokojnosť?
Ťažko sa to hodnotí. Boli sme radi, že sme vyhrali našu ligu, ale po finálovom turnaji sme ostali sklamaní. Svet sa však nezrútil. Mal som pocit, že niektorí chlapci boli uspokojení vlaňajším triumfom.

Čo vám povedali ľudia z Detroitu pred odchodom domov?
Vraveli, že som odohral výbornú sezónu. Mám podľa nich veľa talentu, len musím na sebe tvrdo pracovať, aby som mohol čoskoro okúsiť NHL.

Budúci ročník začnete vo farmárskej AHL?
Nesľúbili mi to, ale taký mám hlavný cieľ – presadiť sa medzi mužmi. Nebude to vôbec ľahké. Čaká ma niečo iné ako medzi juniormi. Mojou výhodou je, že som hral v kanadskej juniorke. Presun do AHL bude ľahší ako zo Slovenska. Čakajú ma väčší a silnejší protihráči, bude to ťažšie, ale dúfam, že to zvládnem.

Pomýšľate už aj na NHL?
Na juniorskom aj hlavnom kempe Detroitu urobím všetko preto, aby som zaujal trénerov a uvidíme, ako to dopadne. Potešilo by ma, ak by som nastúpil na zápas alebo dva. Snívam o tom. Možno dostanem šancu teraz, možno o dva roky. Budem tvrdo pracovať a ostatné už nechám na ľudí v klube.

Rozoberali ste situáciu v Detroite aj s Tomášom Tatarom?
Ani veľmi nie. Počas sezóny sme neboli takmer vôbec spolu. Keď sa stretneme, tak sa porozprávame. Do kempu by malo prísť viacero Slovákov a Čechov, určite si užijeme zábavu.

Ako si spomínate na juniorský šampionát v Calgary a Edmontone?
Utvorili sme perfektnú partiu. Všetci držali za jeden koniec povrazu. Prejavilo sa to aj v zápase proti Švajčiarom, v ktorom sme boli dole, prehrávali 2:4, no napriek tomu sme vyhrali. Škoda, že nám nevyšiel štvrťfinálový duel proti Fínom. Bolo to tesné, ale inkasovali sme priveľa gólov, čo nás zlomilo.

V tohtoročnom drafte si kluby NHL nevybrali ani jedného Slováka. Prekvapilo vás to?
Sú aj také roky. Nie sme Kanada alebo USA, ktoré majú každý rok draftované desiatky hráčov. Pre našu malú krajinu to nie je katastrofa. Počul som, že ďalšie roky by mohli byť lepšie.

Kedy odchádzate do Ameriky?
Vo štvrtok odlietam do Detroitu, kde nás čaká desať dní prípravy pre mladých hráčov. Po návrate sa budem pripravovať doma a v septembri pôjdem späť do Detroitu na hlavný kemp.

Obchodnú akadémiu v Košiciach ste už ukončili?
V septembri ma čakajú maturity. Mám toho veľa – pripravujem sa na sezónu, učím sa a do toho ešte autoškola. Dúfam, že do hlavného kempu už pôjdem s urobenou maturitou.

debata chyba