Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najväčší sexuálny škandál v histórii kanadského hokeja. V podozrení je viacero hviezd NHL

Niekoľko rokov trvajúci škandál týkajúci sa hráčov kanadskej juniorskej reprezentácie, ktorý trvá od roku 2020, nabral nový smer. Detaily incidentu, do ktorého sa zapojilo viacero hviezd NHL, v stredu večer zverejnil The Globe and Mail.

24.01.2024 21:09
Kanada MS 20 2018 Foto:
Obžalovaní majú byť piati členovia kanadskej reprezentácie do 20 rokov, ktorá v roku 2018 získala titul majstrov sveta.
debata (12)

Podľa zdroja kanadského denníka sa vyšetrovaný prípad stal v lete 2018 v kanadskom meste London počas charitatívneho golfového turnaja.

Piati hráči mali sexuálne napadnúť 20-ročné dievča v hotelovej izbe po tom, ako ju opili. Prvýkrát sa obeť útočníkov rozhodla nahlásiť znásilnenie pred dvoma rokmi. V roku 2022 vypovedalo na polícii a následne podalo žalobu v celkovej výške 3,5 milióna dolárov.

Mená hokejistov, ktorí sa dostali do podozrenia, denník nezverejnil. Ale všetci piati obžalovaní v prípade sú však s najväčšou pravdepodobnos­ťou známi.

Hudáček Spartak Čítajte viac Od Jágra k Ficovi. Kauza Hudáček ukazuje, že politika do športu skrátka patrí, píšu Česi

The Globe uvádza, že hráči, ktorí ešte neboli obvinení, dostali stanovený čas na to, aby sa dostavili na veliteľstvo polície v Londone.

Viacerí zámorskí novinári začali tieto informácie spájať s nečakanými odchodmi hráčov od tímov NHL z osobných dôvodov.

V posledných dňoch tak požiadal o odchod Dillon Dube z Calgary, brankár Carter Hart z Philadelphie a najnovšie dvojica spoluhráčov Šimona Nemca z New Jersey Michael McLeod a Cal Foote.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Čierna séria pre Slafkovského, skončil v treťom útoku. Obranca Fehérváry s jubilejným bodom

O odchod z tímu požiadal aj Alex Formenton, bývalý hráč Ottawy, ktorý od roku 2022 hrá za švajčiarske Ambri-Piotta. Všetci piati boli členmi zlatého tímu na juniorských MS 2018.

Formenton sa dostal do podozrenia už pred dvoma rokmi, keď sa po dobrej sezóne v NHL so ziskom 30 bodov nedočkal novej zmluvy v Ottawe Senators a zamieril do Európy.

Kanadská polícia zatiaľ hráčov neobvinila. Všetci však dostali bližšie nešpecifikovaný čas, aby sa osobne dostali na policajné oddelenie v Londone. Polícia odmietla situáciu komentovať s tým, že médiá bude informovať neskôr.

juniorský hokej Čítajte viac Hokejka do dvoch rúk a úder priamo do hlavy. Nechutnosť v českom juniorskom hokeji

V súvislosti v veľkým škandálom a jeho utajovaním stoja aj kanadskí hokejový funkcionári. V máji 2022 vyšlo najavo, že Hockey Canada – kanadská hokejová federácia, tajne zaplatila odškodné obeti znásilnenia.

A skutočnosť, že kanadská federácia sa snažila príbeh zamiesť pod koberec pobúrila nielen fanúšikov a novinárov, ale aj politické kruhy. Aj preto nastali v Hockey Canada veľká funkcionárske zme­ny.

V auguste 2022 bol nútený odstúpiť šéf organizácie Michael Brindamore. Dočasný predseda predstavenstva Andrea Skinner ho nasledoval o dva mesiace neskôr. Po ňom skončil aj generálny riaditeľ federácie. Svojich funkcií sa vzdali aj viacerí členovia výkonného výboru.

poprad - koval Čítajte viac Veľkohubé vyhlásenia odo mňa nečakajte. Finančná situácia v klube? Je to vizitka majiteľov, vraví manažér Popradu

Parlamentný výbor Ottawy navyše zistil, že Hockey Canada od roku 2000 vyplatila 7,6 milióna dolárov v deviatich mimo súdnych dohodách súvisiacich so sexuálnymi útokmi. Po týchto zisteniach sa stiahli takmer všetci sponzori kanadskej federácia.

Očista vedenia ani po dvoch rokoch neobnovila dôveru verejnosti v kanadských funkcionárov. A zdá sa, že teraz sa polícia dostala k hlavným aktérom hanebného útoku.

Kluby NHL s najvyššou hodnotou + top hráči Fotogaléria - 33 fotiek Všetky fotky
Okrem hodnoty sa v dozviete aj meno najlepšie...
12 debata chyba
Viac na túto tému: #znásilnenie #sexuálny škandál #Kanadská hokejová federácia #Hockey Canada