Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Demitrova hrúbka dostala Canucks do kolien, Chicago je vo finále

Hokejisti Chicaga Blackhawks postúpili do finále Západnej konferencie play-off NHL, keď v šiestom dueli série vyhrali na ľade Vancouvru 5:1. V celej sérii triumfovali 4:2 na zápasy.

12.05.2010 07:01
Antti Niemi, Roberto Luongo Foto:
Po zápasové podanie rúk v podaní brankárov - Antti Niemi (vľavo) a Roberto Luongo.
debata (15)

Play-off NHL:

Západná konferencia:

Západná konferencia.
Západná konferencia. Západná konferencia.

VANCOUVER – CHICAGO 1:5 (0:0, 0:3, 1:2) – konečný stav série 2:4

Góly: 44. O'Brien (Burrows, Kesler) – 22. Brouwer (Sharp, Keith), 23. Versteeg, 40. Bolland, 49. Kane (Toews, Byfuglien), 49. Byfuglien (Kane, Campbell)
Strely na bránku: 30:35. Brankári: Luongo – Niemi. Vylúčení: 3:2, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1, 18 810 divákov
Hviezdy zápasu: Kane, Bolland, Byfuglien.

Ak by malo Chicago odohrať všetky ostatné zápasy play-off vo vancouverskej General Motors Place aréne, partia okolo kapitána Jonathana Toewsa by sa radovala zo Stanley Cupu. Blackhawks v sérii s kosatkami vyhrali všetky tri zápasy na ľade súpera a hlavne kvôli tejto štatistike zaslúžene postúpili do finále Západnej konferencie.

Chicago tak po roku dosiahlo s Vancouvrom rovnaký výsledok, keď aj v lanskom play-off vyradili hokejisti z mesta Al Caponeho Canucks po sérii 4:2. „Majú veľmi dobrý a hviezdami nabitý tím. Tento rok sa nám doma zvyklo dariť, no v tejto sérii sme to vôbec nepotvrdili a napokon vypadli,“ komentoval neúspech kanadského tímu tréner Alain Vigneault.

Chicago rozhodlo o svojom postupe v druhej tretine, ktorú vyhralo 3:0. Troy Brouwer a Kris Versteeg posadili hostí na koňa dvoma zlepenými gólmi v priebehu 36 sekúnd. Kľúčový moment prišiel v závere druhého dejstva. Kosatky mali výhodu presilovej hry, no namiesto kontaktného gólu sa po hrúbke Pavla Demitru na modrej dostal k puku Dave Bolland a zo samostatného úniku zvýšil na 3:0. Tretia tretina bol viac-menej už len formalita.

„Demitra sa snažil prihrávať späť na Kyla Wellwooda, no ja som jeho úmysel vystihol. V zakončení som mal aj šťastie,“ priznal strelec. „Bol to asi najdôležitejší moment zápasu,“ opísal tretí gól v sieti Roberta Luonga kouč Vigneault.

Kanadský hrdina z domácej olympiády Luongo tak po roku zažíva opätovné sklamanie z vyradenia od Chicaga. Aj v šiestom zápase série predviedol viacero famóznych zákrokov, hlavne v prvej tretine, no napokon inkasoval až päťkrát. „Je to nepríjmné opäť vypadnúť proti tomuto tímu. Pripravení sme boli pritom podľa mňa výborne, vyšiel nám aj štart do série. Nechápem, čo sa stalo doma, počas sezóny sme vyhrávali jeden zápas za druhým a teraz trikrát zlyhali. Som sklamaný,“ vyjadril sa Luongo.

V zápase sa slovenskí hokejisti nepresadili. Domáci Pavol Demitra odohral 10 minút, Marián Hossa v tíme hostí o šesť viac. Jeho spoluhráč Tomáš Kopecký sa do zostavy nedostal, tréner Joel Quenneville na jeho úkor zaradil do tímu autora prvého gólu hostí Brouwera.

Termíny zápasov finále Západnej konferencie ešte známe nie sú. Chicago si zahrá o postup do finále play-off po roku (vlani nestačilo na Detroit, séria 1:4), San Jose zabojuje o veľké finále po šiestich rokoch.

15 debata chyba