Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hossa dokonal zázračný obrat. San Jose a Pittsburgh postúpili

Marián Hossa nemohol prelomiť strelecké trápenie vo vhodnejšej chvíli. Keď v 64. minúte piateho zápasu série s Nashvillom vyšiel z trestnej lavice, nakorčuľoval si pred bránku a zrazenú strelu Brenta Sopela dorazil do siete. Chicago zvíťazilo 5:4 po predĺžení a v sérii vedie 3:2. Do 2. kola postúpili Pittsburgh a San Jose, ktoré zdolali Ottawu resp. Colorado 4:2 na zápasy. Za Colorado pri prehre 2:5 po prvý raz v play-off skóroval Marek Svatoš.

24.04.2010 23:13 , aktualizované: 25.04.2010 07:26
Chicago - Nashville, Hossa Foto:
Marián Hossa strelil prvý gól v tohtoročnom play-off.
debata (11)

Výsledky 1. kola play-off Stanleyho pohára

Západná konferencia:

Západná konferencia.
Západná konferencia. Západná konferencia.

CHICAGO – NASHVILLE 5:4 po predĺžení (2:1, 1:1, 0:1 – 1:0)Stav série 3:2****

Góly: 10. Ladd (Seabrook, Versteeg), 15. Hjalmarsson (Kane, Toews), 37. KOPECKÝ (HOSSA, Hjalmarsson), 60. Kane (Toews, Seabrook), 65. HOSSA (Sopel, Bolland) - 7. Legwand (Sullivan, Ward), 38. Ward (Legwand), 42. Erat, 52. Erat (Grebeškov, Klein).
Strely na bránku: 32:21. Brankári: Niemi – Rinne. Vylúčení: 5:4,  presilovky: 0:0, oslabenia: 1:1, 22 115 divákov.
Hviezdy zápasu: HOSSA, Kane, Erat.

Väčšiu drámu Marián Hossa zažil hádam len vo finále Stanleyho pohára. V zápase, v ktorom mu takmer nič nevychádzalo, sa stal hrdinom.

Ešte dve minúty pred koncom riadneho hracieho času mal obrovskú šancu vyrovnať na 4:4, ale jeho strelu vyrazil na bránkovej čiare obranca a namiesto oslavy gólu odišiel Hossa na trestnú lavicu. Pri následnej akcii totiž zozadu postrčil obrancu Dana Hamhuisa, ktorý nekontrolovateľne vletel ramenom na mantinel. Slovenský útočník dostal päťminútový trest.

Chicago napriek tomu odvolalo brankára a vrhlo všetky sily do útoku. Keď do konca tretej tretiny zostávalo 13 sekúnd a 60 stotín, dostal sa k odrazenému puku Patrick Kane a vyrovnal.

„Nič ho neprekoná,“ priznal mladý Američan, keď sa ho zámorskí novinári spýtali na najväčší gól kariéry. „Sharpie povedal, že ma po góle nemohol chytiť, pretože som lietal. Práve preto je hokej taká skvelá hra. Nikdy neviete, čo sa môže stať.“

Stalo sa, čo čakal málokto. Chicago sa v predĺžení ďalšie štyri minúty úspešne bránilo v oslabení a keď sa Hossa konečne vrátil na ľad, rozhodlo. „Puk sa našťastie odrazil ku mne a ja som ho len poslal dnu,“ povedala ústredná postava stretnutia.

„Chalani, ktorí ubránili oslabenie, si zaslúžia veľké uznanie. Na trestnej lavici som skákal ako malé decko, keď som videl, že (do konca trestu) zostáva iba zopár sekúnd,“ hovoril Hossa, ktorý strelil prvý gól v tohtoročnom play-off. Ešte v druhej tretine asistoval na gól Tomášovi Kopeckému. „Lepší záver ako tento som si ani nemohol predstaviť.“

Marián Hossa oslavuje víťazný gól piateho... Foto: SITA
Chicago - Nashville, Hossa Marián Hossa oslavuje víťazný gól piateho stretnutia série s Nashvillom.

V druhej šatni vládlo obrovské sklamanie. Víťazstvo stratilo Nashville v presilovej hre a zostáva jediným tímom, ktorý v play-off počas početnej výhody neskórovalo.

„Kiež by sa tých 13 sekúnd dalo vrátiť,“ smútil útočník Predators Steve Sullivan. „Boli sme horší, prehrávali sme o dva góly ale našli sme spôsob, ako sa vrátiť (do zápasu). V tomto hokejovom klube je veľa odolnosti a bojového ducha. Musíme nájsť spôsob, ako v tom pokračovať.“

Nashville stratil vyhraný zápas, ale séria sa ešte nekončí – posledný krok býva zväčša najťažší. „Teraz sa tu nad tým usmievame, ale skoro sme si víťazstvo nechali vykĺznuť,“ narážal center John Madden na premrhaný náskok 3:1. „Myslím, že to je najväčšie poučenie, ktoré by sme si z tohto mali vziať. V pondelok (keď je na programe šiesty zápas) musíme byť pripravení.“

Tomáš Kopecký (vľavo) sa s Jonathanom Toewsom... Foto: SITA
Chicago - Nashville, Kopecký, Toews Tomáš Kopecký (vľavo) sa s Jonathanom Toewsom teší z gólu v sieti Nashvillu.

COLORADO – SAN JOSE 2:5 (0:1, 1:0, 1:4) – konečný stav série 2:4

Góly: 27. SVATOŠ (Cumiskey, Foote), 45. Yip (Stastny, Galiardi) – 1. Pavelski (Clowe, Blake), 48. Boyle (Heatley, Pavelski), 50. Pavelski (Clowe, Murray), 60. Setoguchi (Murray, Boyle), 60. Murray (Thornton, Mitchell).
Strely na bránku: 18:34. Brankári: Anderson – Nabokov. Vylúčení: 3:3, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 18.007 divákov
Hviezdy zápasu: Pavelski, Clowe, SVATOŠ

Pre trošku oddychu naviac bolo pre San Jose potrebné ukončiť sériu čo najskôr. To sa tímu podarilo. Na ľade Colorada vyhrali Žraloci 5:2 a v celej sérii 4:2. Avalanche nebolo v sérii slabým súperom, v prvých štyroch zápasoch sa zakaždým zrodilo víťazstvo o jeden gól. V posledných dvoch však zabrali len strelci San Jose, dohromady sa postarali o desať gólov a to bol recept na postup.

Jamie McGinn po postupe gratuluje brankárovi... Foto: SITA
San Jose McGinn Nabokov Jamie McGinn po postupe gratuluje brankárovi Jevgenijovi Nabokovovi.

V dueli č. 6 bol rozhodujúcim gólový zlepenec medzi 48. a 50. minútou, keď sa presadili Dan Boyle a Joe Pavelski, ktorí takto otočili na 3:2. Zvyšné dva padli do prázdnej bránky v 60. minúte.

„Po poslednom roku sme si uvedomili, že nič nie je ľahké,“ vyhlásil Pavelski. Jeho tím sa dostal do škatuľky „silný v základnej časti – slabý v play-off“, za čo mohli, ako inak, skoré vypadnutia z vyraďovacej fázy. Na mužstvo to vyvíja tlak, ktorému tentoraz nepodľahlo, ani keď v sérii prehrávalo 1:2.

Krásny gól Mareka Svatoša

Colorado napriek sklamaniu môže držať hlavu hore. S mladým tí­mom, oslabeným pre zranenia o Muellera či Hejduka, má za sebou sériu, v ktorej zrejmého favorita potrápilo. „Určite ideme správnym smerom,“ povedal tréner Joe Sacco. 

Východná konferencia:

Východná konferencia.
Východná konferencia. Východná konferencia.

OTTAWA – PITTSBURGH 3:4 po predĺžení (1:0, 2:1, 0:2 – 0:1) – konečný stav série 2:4

Góly: 6. Cullen (Alfredsson, Volčenkov), 22. Neil (Kelly, J. Ruutu), 30. Alfredsson (Cullen, Fisher) – 31. Cooke (J. Staal, Dupuis), 48. Guerin (Goligoski, Malkin), 53. Cooke (Eaton), 70. Dupuis (Staal).
Strely na bránku: 31:43. Brankári: Leclaire – Fleury. Vylúčení: 2:2, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 20.122 divákov
Hviezdy zápasu: Dupuis, Cooke, Cullen

Ottawa si môže za vypadnutie sama. Keď dal Daniel Alfredsson gól v 30. minúte, zvýšil na 3:0 pre svoj tím. Druhá polhodina zápasu bola pod gólovou taktovkou víťaza Stanleyho pohára, ktorý súperovi tri kúsky opätoval. A aby toho nebolo málo, v desiatej minúte predĺženia pridal štvrtý a postúpil do konferenčného semifinále. Hrdinom hostí sa stal Pascal Dupuis.

Sidney Crosby tentoraz neskóroval, Jevgenij Malkin si ledva pripísal asistenciu. Tučniaci napriek tomu zabrali. „To hovorí veľa. V niektorých zápasoch to tam nepadne, ale aj tak musíme hrať a niečo produkovať. Musíme byť zodpovední a nájsť spôsob, ako pomôcť, no určite sú tu iní, ktorí to vezmú na seba a strelia góly, ako sme to videli dnes večer,“ povedal kapitán Crosby.

Rozhodca Mark Shewchyk hľadá puk vo výstroji...
Tomáš Kopecký (vľavo) sa s Jonathanom Toewsom...
+3Marián Hossa prekonáva brankára Nashvillu Pekku...
11 debata chyba