Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hráči si nepomáhali, vykašľal sa na mňa. Pálffy spomínal na šikanu zosnulého bitkára či lekcie u farára

Odchod zo Slovenska 90.rokov do zámoria a rovno do najlepšej ligy sveta? Nič jednoduchého, ani pre takú hokejovú kapacitu, akou bol počas svojej kariéry Žigmund Pálffy.

31.03.2024 15:26
Žigmund Pálffy Foto:
Žigmund Pálffy na zimnej olympiáde vo Vancouveri 2010.
debata (8)

Toho v roku 1991 draftoval New York Islanders. Vtedy iba 20-ročný mladík zo Skalice neváhal a vydal do New Yorku.

„Mali sme sústredenie reprezentácie v Taliansku a zrazu mi volá agent, že ma draftovali z 26. miesta v druhom kole. Bol to neuveriteľný pocit,“ uviedol dnes už 51-ročný „Žigo“ v podcaste Borisa Valábika a Mariána Gáboríka.

Ako však podotkol, začiatky po prestupe boli kruté. „Letel som sám. Čakali tam na mňa, ale ja som pozeral iba na mrakodrapy. V Skalici máme iba kostol,“ pousmial sa.

12. Žigmund Pálffy Čítajte viac Chcel pneumatiky, kúpil hneď celé auto. Pálffy perlil u Valábika s Gáboríkom: Má niekto také príbehy?

Príchod do „veľkého jablka“ sa nezaobišiel bez problémov. "Volal som Davidovi Volkovi, ktorý tam vtedy hrával.

Ale vykašlal sa na mňa. To ma vtedy prekvapilo asi najviac. Že hráči si vtedy medzi sebou nepomáhali."

Veľkým problémom bola aj komunikačná bariéra, keďže Pálffy nevedel po anglicky. "Dnes sa deti učia angličtinu v škole, ale za našich čias to tak nebolo.

Na farme v Salt Lake City bol slovenský farár, ktorý ma to nakoniec naučil."

chris simon NHL Čítajte viac Ďalšia samovražda bývalej hviezdy. Život si vzal jeden z najlepších bitkárov v histórii NHL

Prešiel si aj šikanou. Ukázal pri tom na robustného kanadského útočníka a jedného z najlepších bitkárov v histórii NHL, ktorý prednedávnom vo veku 52 rokov spáchal samovraždu.

"Z farmy si spomínam na Chrisa Simona. Bitkár, ktorý neznášal hráčov z Európy. Bol strašne sprostý k mladým hráčom, stále ich šikanoval.

Mne raz ukradol kľúče od izby a rozmlátil mi posteľ, iným povyhadzoval veci z okna," opísal vtedajšie pomery v tíme majster sveta z roku 2002.

Ako dnes vyzerá zlatá generácia Slovákov Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Boli sme na nich hrdí. Dávali nám dôvod, aby...
8 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #NHL #šikana #Žigmund Pálffy #chris simon