Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď ste veľký a silný ako on... Ovečkin najlepším strelcom všetkých čias? Do pekla s tým, nie je to v poriadku

V prvej polovici sezóny sa to zdalo ako sci-fi. Túžba Alexandra Ovečkina stať sa najlepším kanonierom v histórii NHL sa otriasala v základoch. Na ľade pôsobil kŕčovito. Jeho strely často končili mimo bránky alebo si s nimi poradili brankári. Zlom nastal na prelome januára a februára.

23.03.2024 07:10
08. Alexander Ovečkin Foto: ,
Alexander Ovečkin.
debata (11)

Ruský útočník zaznamenal sériu šiestich zápasov, v ktorých strelil gól. Koncom februára sa v súboji s New Jersey Devils, za ktoré nastúpil aj Šimon Nemec, presadil dvakrát.

V posledných šiestich dueloch skóroval šesťkrát. Od prekonania Wayna Gretzkého ho delí 49 gólov.

„Ovečkin je najlepší strelec našej generácie a možno aj všetkých čias. Má šancu stať sa ním. Keď strieľate puk ako on, keď ste veľký a silný ako on, môžete hrať dlho a strieľať veľa gólov,“ vraví kapitán Edmontonu Connor McDavid.

Capitals čaká do konca základnej časti 13 zápasov, v ktorých sa môže Rus ešte viac priblížiť kanadskej legende. Navyše, zatiaľ niet pochýb o tom, že by Ovečkin s hokejom skončil skôr ako pred štyridsiatkou.

Bratov Lukáčovcov uviedli do Siene slávy košického hokeja
Video

Prvoradý je úspech tímu. Skutočne?

Mnohí experti vyčítajú Washingtonu a Ovečkinovi, že sa až príliš zameriava na pokorenie rekordu. V poslednom zápase proti Torontu, ktorý Capitals prehrali 3:7, strelil dva góly.

Prvý v presilovej hre a druhý po kurióznej akcii Dylana Stromea. Kanaďan sa dostal priamo pred súperovho brankára, no namiesto toho, aby vystrelil, prihral Ovečkinovi v menej výhodnej pozícii.

Hoci si rodák z Moskvy pripísal presný zásah, počínanie jeho spoluhráča opäť rozvírilo pochybnosti.

"Myslím si, že to je práve problém Washingtonu. Príliš sa koncentrujú na pokorenie rekordu, čo ich dosť zväzuje. Majú už starší tím a mali by sa ešte raz pokúsiť vyhrať Stanleyho pohár.

05. Dominik Hašek - Michal Krištof Čítajte viac Slováci z KHL na MS v hokeji 2024

Ak by som bol Ovečkinov spoluhráč, povedal by som si, do pekla s tým. Nie je to v poriadku a myslím si, že niektorých hráčov v Capitals to aj skutočne hnevá, ale nič nepovedia," mieni fínsky hokejový expert Ismo Lehkonen.

Samotný Rus popiera, že by v klube boli jeho spoluhráči tlačení do toho, aby mu prihrávali v každej situácii. Ktokoľvek s ním však nastupuje na ľad, si uvedomuje, že mu môže pomôcť priblížiť sa k vytúženému cieľu.

„Stále sa snažím o svoje maximum a najmä strieľať góly. Ak sa mi to podarí, je to pekné, ale prvoradý je úspech tímu. Momentálne tvrdo bojujeme o postup do play-off, to je naša spoločná priorita,“ konštatuje Ovečkin, ktorý hranicu 20 gólov pokoril aj vo svojej devätnástej sezóne v profilige.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....

Rus si zvyká na novú éru Capitals

Napriek tomu, že Ovečkinova strelecká fazóna už s pribúdajúcimi rokmi nie je taká ohromujúca, stále je mimoriadne platným členom tímu.

Z fyzickej stránky, ktorá bola vždy Rusovou devízou, už má určité rezervy. Aj preto v niektorých zápasoch netrávi na ľade toľko času ako v minulosti.

„Hoci má 38 rokov, je to stále hráč svetovej triedy. Impozantné, čo dokázal. Je skvelé, že môžeme byť pri tom, keď mení historické zápisy,“ vraví spoluhráč Strome.

Nela Lopušanová. Čítajte viac Má to ťažké. Po sezóne vymení Lopušanová hokej za iný šport. Ísť za sestrou do USA? Z finančnej stránky to nie je možné

Tréner Capitals Spencer Carbery v jednom z rozhovorov prezradil, čo považuje u Ovečkina za jeho najsilnejšiu stránku.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Wayne Gretzky #Alexander Ovečkin #Connor McDavid