Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kapitánske céčko prebral po Chárovi, teraz ukončil kariéru. Každý deň som žil svoj sen, vraví ikona Bostonu

Kanadský hokejista Patrice Bergeron ukončil kariéru. Kapitán Bostonu Bruins to oznámil v utorok na klubovej stránke. V jeho drese odohral devätnásť sezón a bol súčasť tímu, ktorý Slovák Zdeno Chára priviedol v roku 2011 k zisku Stanley Cupu. Ukončenie kariéry oznámil deň po svojich 38. narodeninách.

25.07.2023 17:09 , aktualizované: 17:44
Zdeno Chára, Patrice Bergeron Foto: ,
Zdeno Chára so spoluhráčom Patriceom Bergeronom.
debata

"Uplynulých 20 rokov som mohol každý deň žiť svoj sen. Mal som tú česť hrať v drese Bruins pred najlepšími fanúšikmi na svete a reprezentovať svoju krajinu na najvyššej medzinárodnej úrovni.

Dal som hokeju všetko, čo som fyzicky a emocionálne mal, a hokej mi vrátil viac, než som si kedy dokázal predstaviť," uviedol pri rozlúčke s profesionálnym hokejom Bergeron, ktorý je člen Triple Gold Clubu, keďže s Kanadou získal zlato na ZOH 2010 a 2014 i na MS 2004.

Pastrňák červenka Čítajte aj Pastrňák prezradil skutočný dôvod, prečo nepomohol Čechom na MS. Najskôr trpel, teraz prijíma gratulácie

Okrem sezóny 2010/11 absolvoval s „medveďmi“ finále play off NHL aj v ročníkoch 2012/13 a 2018/19. Šesťkrát v kariére získal Trofej Franka J. Selkeho pre najlepšie brániaceho útočníka v NHL, čo je najviac spomedzi všetkých hráčov (2012, 2014, 2015, 2017, 2022, 2023).

V roku 2011 získal okrem Stanleyho pohára aj Mark Messier Leadership Award, King Clancy Trophy a NHL Foundation Award.

"S plnou vážnosťou a vďakou dnes oznamujem ukončenie kariéry profesionálneho hokejistu. Je náročné to písať, zároveň však viem, aké šťastie je mať takúto kariéru a opustiť tento šport po svojom.

K tomuto rozhodnutiu som neprišiel ľahko. Počúval som svoje telo, rozprával som sa so svojou rodinou a cítim, že toto je správny čas skončiť," uviedol Bergeron vo vyhlásení.

šimon nemec Čítajte aj Experti varujú vedenie New Jersey: Netlačte na Nemca, má ešte dosť času

Bergeron hral v NHL len za Boston, ktorý ho draftoval v roku 2003 zo 45. miesta. V základnej časti profiligy si pripísal v 1294 dueloch 1040 bodov za 427 gólov a 613 asistencií, v play off pridal 170 zápasov a zaznamenal v nich 128 bodov (50+78).

V ZČ tak zaznamenal tretí najvyšší počet duelov v histórii klubu, v play off je v tejto štatistike druhý za Rayom Bourqueom. Tretie miesto mu patrí aj v počte gólov za tím, v štatistike asistencií je štvrtý. Kapitánsku pásku nosil od Chárovho odchodu v roku 2021.

Na zisku Stanleyho pohára, ktorý bol pre Boston prvý po 39 rokoch, sa podieľal šiestimi gólmi a 14 asistenciami.

Dvakrát skóroval aj v rozhodujúcom siedmom finálovom zápase proti Vancouveru Canucks (4:0), prvý jeho gól mal prívlastok víťazný. V roku 2013 absolvoval šiesty finálový zápas so zlomeným rebrom a prepichnutými pľúcami.

Boston zaznamenal v predošlej sezóne historický rekord za najviac víťazstiev a bodov v základnej časti, hneď vo štvrťfinále Východnej konferencie však vypadol s Floridou (3:4 na zápasy).

Zo záverečného duelu základnej časti na ľade Montrealu (5:4) vyviazol s posunutou medzistavcovou platničkou a vynechal tak prvé štyri zápasy play off.

„V spojitosti s dnešným ukončením kariéry nemám žiadne výčitky. Cítim len vďačnosť za žitie svojho sna a nadšenie z toho, čo ma čaká s mojou rodinou. Vždy som odovzdal všetko, cítim pokoru a poctu k reprezentácii tohto skvelého mesta a fanúšikov,“ dodal Bergeron na webstránke Bostonu.

Aj so 4 Slovákmi! Najlepší hráči NHL od roku 1967 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Aj so štvoricou Slovákov! Toto sú najlepší...
debata chyba
Viac na túto tému: #Boston Bruins #Patrice Bergeron