Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kariéru ukončil pre zdravotné problémy, ktoré odstavili aj slovenského brankára. Švédska legenda sa dočká obrovskej pocty

Do Hokejovej siene slávy v Toronte uvedú tento rok trojicu brankárov - Henrika Lundqvista, Toma Barrassa a Mikea Vernona. Do elitnej spoločnosti vstúpi aj bývalý útočník NHL Pierre Turgeon a za ženský hokej Kanaďanka Caroline Ouelletteová. V kategórii budovateľov ocenia trénera Kena Hitchcocka a in memoriam niekdajšieho generálneho manažéra Pierrea Lacroixa.

22.06.2023 08:52
01. Henrik Lundqvist Foto:
Henrik Lundqvist.
debata

Mená úspešných kandidátov oznámil v stredu predseda výberovej komisie Mike Gartner. Nových členov uvedú do hokejovej dvorany počas slávnostného ceremoniálu, ktorý sa uskutoční 13. novembra v Toronte, informovala agentúra AP.

Štyridsaťjedenročný Lundqvist sa dočkal uvedenia hneď v prvom možnom roku. So švédskou reprezentáciou získal v Turíne 2006 olympijské zla­to.

V zbierke má aj z striebro zo ZOH 2014 v Soči, titul majstra sveta z Kolína nad Rýnom 2017 a dve strieborné medaily z MS (2003, 2004).

Žiaril aj v NHL v drese New Yorku Rangers, ktorému v roku 2014 pomohol k postupu do finále Stanleyho pohára.

V profilige odchytal 459 víťazných zápasov, v historickom poradí podľa počtu triumfov mu patrí piate miesto. Ďalších 61 víťazstiev pridal v play off.

Hráčsku kariéru ukončil v roku 2020 pre problémy so srdcom. Pre podobný dôvod skončil s hokejom aj slovenský brankár a majster sveta z Göteborgu Rastislav Staňa.

"Som vďačný a nesmierne poctený, že ma vybrali do Hokejovej siene slávy. Spomínam si na všetkých velikánov, ktorí sú členmi Hockey Hall Of Fame a inšpirovali ma, keď som bol malé dieťa.

Sú to úžasné pocity, že budem môcť vstúpiť do tejto výnimočnej spoločnosti," uviedol Lundqvist na sociálnej sieti Twitter.

Henrik Lundqvist pri rozlúčke s fanúšikmi New... Foto: SITA/AP - John Munson
Wild Rangers Hockey Henrik Lundqvist pri rozlúčke s fanúšikmi New York Rangers.

Bývalý americký brankár Barrasso získal s Pittsburghom dvakrát Stanleho pohár (1991, 1992).

Kanaďan Vernon vybojoval slávnu trofej takisto dvakrát – v roku 1989 k nej doviedol Calgary a v roku 1997 sa radoval v drese Detroitu.

Turgeon, ktorý v roku 1993 získal Lady Byng Trophy pre najväčšieho džentlmena ligy, odohral v NHL 1294 zápasov v základnej časti.

Nazbieral v nich 1327 bodov za 515 gólov a 812 asistencií. V play off pridal bývalý kanadský center 97 bodov (35+62) v 109 súbojoch.

Ouelletteová pomohla kanadskej ženskej reprezentácii k zisku zlata vo všetkých štyroch olympijských štartoch. Bola takisto súčasťou družstiev, ktoré vybojovali šesť titulov majsteriek sveta.

Hitchcock pred 24 rokmi doviedol Dallas k prvému titulu v histórii klubu. V historickom poradí medzi trénermi mu patrí štvrté miesto v počte víťazstiev v základnej časti.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Spomenul Hossu aj Mešára. Montreal zverejnil Slafkovského formulár, po ktorom sa stal jednotkou. S jedným slovom mal problém

Lacroix pomohol Coloradu vybudovať tímy, ktoré získali Stanleyho pohár v rokoch 1996 a 2001. Zomrel v roku 2020.

Do Hokejovej siene slávy v Toronte sa dostali v minulosti aj štyria slovenskí rodáci – hráčske legendy Stan Mikita (1983), Peter Šťastný (1998), Marián Hossa (2020), ako aj novinár George Gross (1985).

Aj so 4 Slovákmi! Najlepší hráči NHL od roku 1967 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Aj so štvoricou Slovákov! Toto sú najlepší...
debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Henrik Lundqvist