Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dve vyrovnania ani gól Stastneho nepomohli. Prvý finalista bojov o Stanleyho pohár je známy

Prvýkrát po 27 rokoch a iba po druhýkrát v histórii. V tohtoročnom vyvrcholení bojov o Stanleyho pohár si zahrajú hokejisti Floridy Panthers. Vo štvrtom zápase finále východnej konferencie zdolali Carolinu Hurricanes 4:3 a sériu ovládli 4:0.

25.05.2023 06:25 , aktualizované: 09:47
Aleksander Barkov Foto: ,
Kapitán Floridy Panthers Aleksander Barkov s trofejou za víťazstvo vo finále východnej konferencie NHL.
debata (1)

Caroline sa v stretnutí podarilo dvakrát vyrovnať nepriaznivý vývoj: z 0:2 na 2:2 a necelé štyri minúty pred koncom aj na 3:3, pričom zásahu sa dočkal útočník Caroliny Paul Stastny, syn legendy slovenského hokeja Petra Šťastného.

No o postupe domácich v najkratšom možnom čase rozhodol päť sekúnd pred koncom svojim druhým gólom v zápase Matthew Tkachuk.

Zostrih zo zápasu Florida Panthers vs. Carolina Hurricanes.

Florida sa predstaví vo finále druhýkrát v histórii. Pri prvom pokuse získať Stanleyho pohár neuspela, v roku 1996 podľahla Coloradu Avalanche hladko 0:4 na zápasy. Jej súperom bude tentokrát úspešnejší z dvojice Vegas – Dallas. Nasadená jednotka západu Vegas vedie v sérii 3:0 na zápasy.

Už po 41 sekundách hry otvoril skóre tretím gólom vo vyraďovacej fáze Anthony Duclair. „Panteri“ viedli v 11. minúte už o dva góly, keď využil presilovú hru Matthew Tkachuk. Do prestávky ešte znížil Paul Stastny a v úvode prostrednej časti hry odštartoval zápas odznovu vyrovnávajúcim gólom Teuvo Teräväinen.

Video
Tréner reprezentácie Craig Ramsay po návrate z MS. / Zdroj: TV Pravda

Hostia dokázali reagovať aj na gól Lomberga a necelé tri minúty pred záverečnou sirénou vyrovnal zblízka Fast. Päť sekúnd pred koncom však rozjasal domáce tribúny druhým presným zásahom v stretnutí Tkachuk, pre ktorého to bol už tretí víťazný gól v sérii, pričom predošlé dva strelil v predĺžení. „Zaslúžili sme si to, ale určite sme to nemali jednoduché,“ uviedol pre nhl.com Tkachuk, ktorý strelil najneskorší víťazný gól v sérii v histórii profiligy.

Americký útočník nazbieral vo vyraďovacej fáze 21 bodov (9+12) a bodovo sa doťahuje na lídra produktivity Roopeho Hintza z Dallasu (22). Tkachuk má na dosah aj viacero hráčov so 14 gólmi, na čo potrebuje vo finále streliť aspoň 5 presných zásahov. Medzi skupinkou hráčov, ktorým sa to podarilo je Slovák Marián Gáborík (v roku 2014 v drese Los Angeles).

Mešár Čítajte viac Veľká pocta pre mladého Slováka. V prvej zámorskej sezóne získal prestížne ocenenie

Hurricanes prestrieľali súpera v pomere 39:24, víťaz Metropolitnej divízie však napriek tomu nedokázal nájsť cestu k prvému triumfu v sérii. Hlavný tréner Rod Brind'Amour po zápase naznačil, že vývoj série nebol tak jednoznačný, aký je jej rezultát:

„To je na tom to nešťastné. Obzriete sa späť a poviete si: ‚Zmietli vás‘. To sa však nestalo. Boli sme v zápasoch, my sme štyri zápasy neprehrali, ale Florida nás štyrikrát zdolala. Mohlo to dopadnúť aj inak a boli by to štyri zápasy na opačnej strane.“

Bez nazvu  1910 x 1000 px   1 Čítajte viac Lekcia pre Slovákov: Nemali ste prehrať s krajinou Borata. Česi sú fraška a zlato zostane na severe

Kredit dal súperovi aj hráč postupujúceho celku Anthony Duclair: „Očakávali sme, že budú tvrdo bojovať až do konca, tak sa aj stalo. Patrí im za to uznanie.“ Strojcom úspechu Panthers bol ruský brankár Sergej Bobrovskij, ktorý v sérii zlikvidoval 174 zo 180 striel.

V štyroch víťazných dueloch mal 96,6-percentnú úspešnosť zákrokov. „Je to úžasné, ukázali sme neuveriteľnú odolnosť. Sme šťastní, že máme na našej strane ‚Chuckyho‘, pretože vie strieľať veľké góly,“ poznamenal tridsaťštyriroč­ný Rus.

finále Východnej konferencie – 4. zápas /na 4 víťazstvá/:
Florida Panthers – Carolina Hurricanes 4:3 (2:1, 1:1, 1:1)
Góly: 1. Duclair (Barkov, Verhaeghe), 11. Tkachuk (Ekblad, Forsling), 30. Lomberg (White, E. Staal), 60. Tkachuk (Barkov, Reinhart) – 14. Stastny (Skjei, Martinook), 23. Teräväinen (Skjei, Kotkaniemi), 57. Fast (Martinook, Chatfield). Brankári: Bobrovskij – Andersen, strely na bránku: 24:39.
/konečný stav série: 4:0, Florida postúpila do finále/

Najslávnejšie bratské zoskupenia v NHL Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Väčšinou zo súrodencov jeden vyčnieval, no...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Carolina Hurricanes #Florida Panthers #Stanleyho pohár 2023