Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nevedeli mu prísť na meno. Halák teraz školí v New Yorku aj elitného Rusa

Nedarilo sa mu a čoraz častejšie sa ozývali hlasy, aby ho vymenili za mladší model. Teraz je z neho gólman s najlepšou formou v súťaži, ktorý láme klubové maximá.

13.02.2023 18:01
Halák Foto:
Jaroslav Halák v drese New York Rangers.
debata

Jaroslav Halák zabudol na nevýrazný štart v drese New Yorku Rangers a od decembra chytá ako vymenený. Historicky najúspešnejší slovenský gólman v NHL naposledy odišiel z ľadu zdolaný na začiatku decembra. Odvtedy mu v štatistikách pribúdajú len úspechy.

Sedem výhier náhradníka v rade je nový rekord klubu zo slávnej Madison Square Garden.

Rangers aj vďaka výkonom skúseného veterána, ktorý spoľahlivo kryje chrbát hviezdnemu Igorovi Šesťorkinovi, stúpajú v tabuľke Východnej konferencie.

Nevďačná úloha

Rodák z Bratislavy potvrdzuje povesť muža v maske, na ktorého je spoľahnutie. Konzistentné výkony s minimálnymi výkyvmi formy zabezpečili, že je o neho záujem aj napriek pokročilému veku.

V máji oslávi 38. narodeniny a služobne patrí medzi päticu najstarších brankárov v súťaži. Je žiadaný aj napriek tomu, že v kurze sú vysokí brankári a on do tejto kategórie so 179 centimetrami nepatrí.

Ako navodiť dojem, že brankár vyzerá byť vyšší ako v skutočnosti je? Prišli na to v Montreale, kde si po drafte zobral vtedy mladého Haláka do starostlivosti Roland Melanson.

Jaroslav Halák. Foto: SITA/AP, Paul Bereswill
11. Jaroslav Halák Jaroslav Halák.

"Keď prišiel do Montrealu, tréner brankárov s ním urobil výbornú vec. Naučil ho chytať viac na vystretých nohách – tak, aby v bránke vyzeral byť vyšší.

Podľa mňa je to kľúčová vec, prečo sa doteraz udržal v profilige. Možno má iný štýl ako väčšina gólmanov, ale stále je efektívny," vraví bývalý brankár Rastislav Staňa.

Halák odvtedy vystriedal poltucet klubov, pred aktuálnou sezónou sa upísal Rangers. Keď prehral prvých šesť zápasov, v ktorých nastúpil, newyorskí fanúšikovia ho zvozili pod čiernu zem.

Podľa nich robiť náhradníka najväčšej brankárskej hviezde (Šesťorkin vyhral vlani Vezinovu trofej pre najlepšieho gólmana súťaže) predsa nemôže byť taká náročná práca.

„Keď sa pridáte k novému tímu, tak sa niekedy možno snažíte až príliš. Opakoval som si: netráp sa, otoč list a sústreď sa na ďalšie zápasy. Prišla prvá výhra a situácia sa zmenila,“ opísal Halák zlomový moment.

Staňa pripomína, že úloha druhého gólmana je niekedy nevďačná a mentálne náročnejšia ako post jednotky. Tlak na brankára narastie najmä vtedy, keď sa mu nedarí.

"Náhradník to nemá jednoduché. Dostane jednu šancu, nezachytá a na ďalšiu príležitosť si musí počkať. Keď tréneri vidia, že Jarovi sa teraz darí, o to viac je vyťažovaný.

Pre Rangers je to zároveň výborné, pretože môžu nechať oddychovať tímovú jednotku," vysvetľuje majster sveta z Göteborgu 2002.

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #New York Rangers #Jaroslav Halák