Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Diabli chcú späť medzi elitu. Pomôžu im aj Slováci?

V minulej sezóne boli tretím najhorším tímom na východe. New Jersey Devils, trojnásobní víťazi Stanleyho pohára, majú v novom ročníku NHL jasný plán - návrat medzi profiligovú špičku.

18.07.2022 20:00
Tomáš Tatar Foto:
Tomáš Tatar.
debata

Diabli by sa radi spoľahli aj na slovenských hokejistov. Tomáš Tatar a Šimon Nemec vstúpia do nadchádzajúcej sezóny v podobných pozíciách. Obaja musia dokázať, že si zaslúžia miesto v prvom tíme.

Nová výzva pre Tatara
Tatar vlani vymenil Montreal za New Jersey, ale prvý ročník v novom drese mu nevyšiel podľa predstáv. Nenaplnil očakávania, ktoré malo od neho vedenie klubu ako od najskúsenejšieho hráča a útočníka s povesťou elitného kanoniera.

Šikovný krídelník, ktorý počas profiligovej kariéry päťkrát pokoril 20-gólovú hranicu, zaznamenal v uplynulej sezóne len 30 kanadských bodov (15 + 15). Začal v prvom útoku, postupne sa prepadol do tretej formácie.

690980042 regenda Čítajte viac Regenda sa podľa zámorského experta môže v budúcnosti presadiť v NHL

„To by bol luxus pre každý tím v lige – mať hráča s päťmiliónovým platom až v treťom útoku. Na Tatara čaká nová výzva. Musí dokázať, že patrí do prvých dvoch formácií,“ vraví novinár Brian Franken, ktorý píše o Devils pre portál SB Nation.

Dubnický rodák bude mať náročnejšiu úlohu ako vlani. Vedeniu New Jersey došla trpezlivosť po nepresvedčivých výkonoch i výsledkoch a po otvorení trhu s voľnými hráčmi patril klub z Newarku medzi najaktívnejšie organizácie.

Fínsko MS2022 Hokej A Slovensko spoločné fotenie Čítajte viac Skvelá správa. Prvý z kvarteta draftovaných Slovákov potvrdil štart na MS

Devils sa zapojili aj do súboja o získanie Johnnyho Gaudreaua, ktorý bol najväčšou hviezdou v ponuke. Bitku o jeho služby napokon vyhral Columbus, ale ani New Jersey nevyšlo naprázdno. Z Tampy zlanárilo Ondřeja Paláta.

Dvojnásobný ligový šampión je o tri mesiace mladší ako Tatar, obaja by mali patriť medzi lídrov Devils – za predpokladu, že 31-ročný Slovák sa dostane do prvého tímu.

Najsľubnejší hokejisti draftu NHL 2023 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
14. Eduard Šalé (ČR/ľavé krídlo): Brno (juniori).

Podľa Gerarda Lionettiho z portálu All About The Jersey to nie je také isté. Vo svojej prognóze zostavil elitné formácie bez neho. "Pod zmluvou máme aj Andreasa Johnssona a Tomáša Tatara. Sú to hráči, ktorí sa vytratili počas dlhých období minulej sezóny. Johnsson sklamal a Tatar vyzerá, že už upadá,“ tvrdí Lionetti a dodáva, že jedného z týchto dvoch hráčov by mali šéfovia Devils vymeniť.

Pre Tatara to však zatiaľ nie je katastrofa. V prípravnom kempe musí ukázať, že má na to, aby nadviazal na výkony z predchádzajúcich sezón. Môže ho nakopnúť aj príchod Paláta, ktorý bude jedným z jeho konkurentov v boji o miestenku v elitných formáciách.

Pravá strana ako výhoda
O miesto v prvom tíme zabojuje aj Nemec. Devils si ho vybrali na nedávnom výbere talentov z druhého miesta a urobili z neho najvyššie draftovaného slovenského obrancu v histórii.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Cifry, pri ktorých zabudne na pachuť. Porovnali zmluvy Wrighta a Slafkovského

Osemnásťročný zadák dostal prednosť aj pred Shanom Wrightom, ktorý bol dlhodobo najvyššie hodnoteným kandidátom na post jednotky. Keďže New Jersey má dostatok talentovaných centrov (Nico Hischier, Jack Hughes, Dawson Mercer), šéfovia klubu siahli po rodákovi z Liptovského Mikuláša.

Hoci vekovo stále spadá do tínedžerskej kategórie, o juniorský hokej nemá záujem. Počas uplynulých sezón dokázal nielen v domácej extralige v drese Nitry, ale aj na medzinárodnom poli v reprezentačnom tíme, že je schopný hrať signifikantnú úlohu aj medzi seniormi.

„Rád by som zostal v Severnej Amerike. Pravdepodobne to vyzerá na farmu v AHL, ale ak by sa zadarilo, túžim hrať za Devils už v budúcej sezóne,“ vraví Nemec.

Adam Sýkora Čítajte viac Slovák ako prvá voľba. Aj Sýkora podpísal zmluvu s klubom NHL

V uplynulých dňoch absolvoval tzv. rozvojový kemp pre mladých hráčov. Tréneri Devils sa presvedčili, že jeho najväčšie zbrane – hokejové IQ, obojsmerná hra a prehľad na ľade – platia nielen na papieri. Experti ho už teraz prirovnávajú ku švajčiarskej hviezde Romanovi Josimu.

„Je to kvalitný obojsmerný obranca, hrá dobre v presilovkách aj oslabeniach. Myslím si, že jeho hra je úžasná. Možno dokážem hrať tak ako on,“ verí bronzový medailista z pekinskej olympiády. Devils s ním majú svoje plány. Nechcú nič uponáhľať, s mladým hokejistom budú opatrní. Nemcovou výhodou, ktorá by mu mohla pomôcť aj k miestu v prvom tíme, je držanie hokejky.

Prvý tréning Juraja Slafkovského v Montreale Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Draftová jednotka pri práci.

„Pravorukí obrancovia nerastú na stromoch, to všetci vieme. Z príchodu Šimona do nášho klubu sme nadšení. Máme pre neho pripravený plán individuálneho rozvoja. Uvidíme, ako rýchlo sa adaptuje na zámorský štýl hokeja. Aj v jeho prípade platí, že niet sa kam ponáhľať,“ reaguje Meghan Dugganová, riaditeľka Devils pre hráčsky rozvoj.

New Jersey začne nový ročník 13. októbra na ľade Philadelphie. O tom, či v zostave budú aj Slováci, viac naznačia predsezónne kempy. Tatar i Nemec majú osudy vo vlastných rukách.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #NHL #Tomáš Tatar #New Jersey Devils #Šimon Nemec