Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Klenot na korčuliach. Slafkovský naháňa nedostižného Kanaďana

Na dieťa sa nemá vyvíjať tlak. Môže mu uškodiť, ak okolie má od neho vysoké očakávania. Špičkový hokej však etiku nepozná. V hre sú sľubné kariéry a zarobené milióny.

15.06.2022 19:55
Shane Wright Foto:
Shane Wright.
debata

Pre Shana Wrighta je to obohratá pesnička. Od ôsmej triedy na základnej škole počúval, že v roku 2022 bude najžiadanejším hokejistom na vstupnom drafte NHL.

Rokmi neohrozenú pozíciu jednotky mu chce nabúrať Juraj Slafkovský.

slafkovský Čítajte viac Iný ako ostatní. Slafkovský zaujal originálnou odpoveďou

Hoci slovenská kométa už ukázala, že vie zažiariť aj medzi seniormi, bolo by obrovským prekvapením, ak by si Montreal o tri týždne na drafte vybral z prvého miesta niekoho iného ako supertalentovaného Kanaďana.

Súťaživosť na maxime

Existuje množstvo vzťahov – hlava rodiny-syn, kde sa potomok „potatil“ a nasledoval športovú kariéru otca.

Crosby senior hral za kadetov, otec Connora McDavida za juniorku. Legendárny Keith Tkachuk, ktorý s hrdosťou sleduje skvelé výkony svojich synov Bradyho a Matthewa v NHL, je členom Siene slávy.

Malý Shane síce dostal športové gény, ale nie hokejové. Otec hrával futbal – ako stredoškolák.

„Nie sme ľudia z hokejovej komunity. Predtým, ako začalo byť rušno okolo Shana, som o tom športe veľa nevedela,“ vraví mama Tanya.

Kto je Shane Wright? Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Keď mal 15 rokov, zaznamenal v 58 zápasoch OHL...

Ako to zvyčajne býva, aj v ich príbehu zakročila náhoda. Syna zobrali na prvý korčuliarsky tréning, lebo tam išiel aj jeho kamarát zo škôlky.

„Potom rýchlo pripojil hokejku, puk a začal sa pre neho nový život,“ pokračuje otec Simon.

Ak sa ho spýtate, ktorá vlastnosť najviac vystihuje synovu osobnosť, dostanete jasnú odpoveď.

„Od malička bol veľmi súťaživý. Chcel byť lepší – nie ako rovesníci, ale ako o rok-dva starší chlapci. Sám si určoval výzvy, s ktorými sa pasoval,“ vysvetľuje.

O tom, že mu to išlo dobre, svedčia aj čísla. Wright lámal štatistické rekordy od prípravky po juniorku. V minulej sezóne zaznamenal ako kapitán Kingstonu Frontenacs v 63 zápasoch 32 gólov a 62 asistencií a patril medzi najlepších hráčov elitnej juniorskej OHL.

Fínsko Hokej MS2022 A SR Dánsko Nemec Čítajte viac Ramsay nie je despota. Pri Slafkovskom sa treba krotiť

„Shane odohral skvelú sezónu. Bodov mohol mať aj viac, ale v niektorých situáciách uprednostnil spoluhráčov namiesto vlastného zakončenia. Musí získať väčší inštinkt zabijaka. Výnimoční hráči ako on sami zakončujú a rozhodujú zápasy,“ tvrdí kouč Kingstonu Luca Caputi.

Pozícia v strede výhodou

Experti v preddraftových prognózach oceňujú na Wrightovi najmä dve veci – hokejové IQ a rýchle ruky.

Vidia v ňom nového Sidneyho Crosbyho či Patrica Bergerona, teda centrov, ktorí predvádzali svoje kvality na oboch koncoch klziska.

„Hrá s prehľadom vo všetkých troch pásmach. Vďaka rýchlym rukám a dobrému zmyslu pre pozíciu vytvára šance pre spoluhráčov. Má dobrú strelu švihom a tvrdý príklep,“ hodnotí mladíka Scott Wheeler z rešpektovaného portálu The Athletic.

Wright berie predpovede o „istom“ prvom mieste s nadhľadom. Pripomína, že ak by ho pandémia neobrala o súťažný ročník, bol by ešte vyspelejším hráčom.

Shane Wright. Foto: Luke Durda / Alamy / Alamy / Profimedia
Shane Wright Shane Wright.

„Osemnásť mesiacov som čakal na súťažné stretnutie. Áno, mohol som trénovať, ale bez zápasov. Je to akoby pästiar rok a pol praktizoval len tieňový box,“ vraví 18-ročný útočník.

Hoci mu chýbajú skúsenosti so seniorským hokejom ako Slafkovskému či Šimonovi Nemcovi, skauti ho majú dopodrobna naštudovaného.

Výhodou je aj jeho pozícia. Nielen slovenský, ale aj svetový hokej sa musí vyrovnať s úbytkom centrom. Talentovaní mladíci radšej preferujú post krídelníka a kvalitní strední útočníci chýbajú.

„Preto je v mojom poradí Logan Cooley vyššie ako Slafkovský. Slovák je už teraz pripravený na profiligu, ale Wright a Cooley hrajú na žiadanej pozícii,“ myslí si Craig Button z kanadskej televízie TSN.

Na drafte si bude prvý vyberať domáci Montreal, druhé na rade je New Jersey, nasleduje Arizona. Canadiens takmer naisto siahnú po Wrightovi a so záujmom sa očakáva, čo urobí New Jersey. Či verí Slafkovskému alebo domácej hviezde Cooleymu, ktorý je oporou osemnástky USA.

Hneď za najlepšou trojkou by sa mal odohrať postfederálny súboj o najžiadanejšieho obrancu medzi Šimonom Nemcom a Čechom Davidom Jiříčkom. Ak sa potvrdia prognózy, v 1. kole „pôjde“ aj Filip Mešár, ktorému predpovedajú pozíciu okolo 20. miesta.

Toto sú najslabšie draftované jednotky v histórii Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Alexandre Daigle, Ottawa Senators (1993)....

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Juraj Slafkovský #draft 2022 #Shane Wright