Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ramsay nie je despota. Pri Slafkovskom sa treba krotiť

So 194 štartmi je rekordérom slovenskej hokejovej reprezentácie, predstavil sa na dvanástich MS.

10.06.2022 12:22
Fínsko Hokej MS2022 A SR Dánsko Nemec Foto: ,
Šimon Nemec a Martin Fehérváry na MS 2022.
debata

Dominik Graňák sledoval aj šampionát vo Fínsku, kde sa tešili veľkej pozornosti jeho mladí krajania.

„Chalani majú nakročené k sľubným kariéram. Ale nesmú poľaviť,“ vraví skúsený obranca na adresu Juraja Slafkovského, Šimona Nemca a spol.

Ôsme miesto národného tímu na MS bolo povinnosťou alebo výsledkom nad očakávania?

Niečo medzi. Veľa ľudí po úspešnej olympiáde očakávalo, že chalani sa do štvrťfinále určite dostanú. Aj vzhľadom na to, že na turnaji neboli Rusi a Bielorusi.

Slováci mali mladé mužstvo, takže účasť v play off by som považoval skôr za pozitívny výsledok. Netreba to brať ako samozrejmosť. Skupinové boje ukázali, že hranica medzi postupom a nepostupom do štvrťfinále bola veľmi tenká.

slafkovský Čítajte viac Iný ako ostatní. Slafkovský zaujal originálnou odpoveďou

Udržali by Slováci sľubné vedenie vo štvrťfinále, keby mali v mužstve viac skúsených hráčov?

Na keby sa nehrá. Je zaujímavé, a platí to nielen v hokeji, že slovenský fanúšik sa pozerá na „keby“ z pozitívnej stránky. Nikto neuvažuje, čo by sa stalo, keby nám Kazachovia či Taliani strelili o gól-dva viac. Výsledok je presne taký, aký mal byť. Šampionát vyhralo najsilnejšie mužstvo, výber Craiga Ramsayho proti nemu odohral výborný zápas.

Mal by Ramsay pokračovať vo funkcii?

Určite. Ukázal, že jeho práca je prínosom. Hral som pod ním, bavilo ma to. Páči sa mi jeho štýl. Tréner ako on má veľmi pozitívny vplyv na hráčov a tí sú schopní pod jeho vedením napredovať. Vie jasne prezentovať, čo od nich chce, zároveň nie je žiadny despota. Ale treba sa pozrieť aj na iné záležitosti. Jedna vec je, čo chce jeho okolie a druhá, čo chce on. Má právo povedať, že už nebude pokračovať.

Stretol som sa s ním mesiac pred MS, ešte nebol rozhodnutý, či v prípade záujmu o jeho služby zostane vo funkcii. Na druhej strane je vidieť, že ho to tu baví. Baví ho vyťahovať hráčov, o ktorých ľudia až toľko nevedia a potom mnohých prekvapí. Ak sa k tomu pripoja aj výsledky, ako naposledy na olympiáde, potešenie z práce je dvojnásobné. Ak zostane, bude to super, ak nie, každý musí jeho rozhodnutie rešpektovať. Pre slovenský hokej urobil viac ako dosť.

Zažili ste počas kariéry viacero trénerov, domácich i zahraničných. Čím na vás Ramsay zapôsobil?

Dokázal veľmi dobre preniesť úspešnú hráčsku kariéru do trénerskej. Vie, ako sa hráči cítia v jednotlivých situáciách. Napríklad na turnaji, keď sa darí, ale aj vtedy, keď sa nedarí. Ďalšia vec je profesionálny prístup, ktorý ma vžitý z pôsobenia v NHL.

Filozofia, ktorú v hokeji vyznáva, je hráčom veľmi blízka. Požaduje, aby boli hráči odvážni, nebáli sa hrať a nečakali len na to, čo im v daný deň dovolí súper. V našich zemepisných šírkach sa veľmi dbá na eliminovanie chýb, tréner a následne aj hráči majú obavy z nich v hlavách až príliš často. Ramsay to má presne naopak.

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #hokej #Dominik Graňák #Craig Ramsay #Šimon Nemec