Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Perfektný hráč. Hossu môžu uviesť do Siene slávy NHL už tento rok

Mariána Hossu môžu už tento týždeň zaradiť medzi nových členov Siene slávy NHL. Pre pandémiu koronavírusu bude osemnásťčlenná odborná komisia vyberať adeptov prvýkrát virtuálne a elektronicky v utorok a v stredu, píše NBC Sports.

22.06.2020 09:31
1. Marián Hossa Foto: ,
Marián Hossa.
debata

Maximálny počet laureátov je každý rok šesť – štyria muži a dve ženy – v hokejovom dôchodku musia byť minimálne tri roky.

Hossa nehral v posledných troch ročníkoch. Aj keď je jeho dlhodobý kontrakt v Arizone stále platnosti (vyprší po sezóne 2020/21), jeden z najlepších hokejistov v slovenskej histórii pred dvoma rokmi ukončil kariéru.

Podľa vlastných slov bol pripravený pokračovať v ďalších sezónach, no zastavili ho kožné problémy (alergia na hokejový výstroj).

Odchovanec trenčianskeho hokeja získal tri Stanleyho poháre s Chicagom Blackhawks. Je jediným hráčom v histórii NHL, ktorý nastúpil v troch finálových sériách za sebou v dresoch troch rôznych tímov.

Najproduktívnejší Slováci v histórii NHL Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Anton Šťastný mal rovnako ako brat Marián na...

V profilige odohral dovedna 1514 zápasov a zaznamenal 1283 bodov. Bol 80. hráčom súťaže, ktorý dosiahol hranicu 1000 bodov.

"Jediným argumentom proti zvoleniu Hossu je skutočnosť, že jeho hokejový životopis nemá veľa individuálnych ocenení.

V hlasovaní o Calder Trophy (pre najlepšieho nováčika, pozn.) skončil druhý, bol nominovaný v Lady Byng (najväčší džentlmen na ľade) a Selke Trophy (najlepšie brániaci útočník), no najvyššie skončil štvrtý a piaty.

Upozorniť však treba na dve umiestnenia v najlepšej desiatke Hart Trophy (najužitočnejší hráč)," uviedol v pondelok portál NBC Sports.

Autor článku Charlie Roumeliotis píše, že aj keď Hossa nebral individuálne trofeje, nemalo by to znížiť jeho šance na vstup do prestížnej spoločnosti na prvý pokus.

Najlepšie zarábajúci hráči v NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
224. Jaroslav Halák (Slovensko), kariéra v NHL:...

„Spýtajte sa na Hossu hociktorého jeho bývalého spoluhráča, trénera či člena vedenia. Všetci budú pochvalne hovoriť o tom, aký mal prínos na ľade i mimo neho. Nebol to najrýchlejší hráč, ale bol maximálny profesionál a neodškriepiteľný víťaz,“ dodáva web.

Pridáva aj slová niekdajšieho Hossovho kouča Joela Quennevilla, podľa ktorého patril Slovák medzi hráčov, ktorí stanovil smer, ako má vyzerať hra.

„Demonštroval vaše usmernenia vo všetkých zónach a situáciách. Bolo nesmierne ťažké zbaviť ho puku. Povedal som si – toto je perfektný hráč,“ uviedol Kanaďan pred polrokom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Hossa #Sieň slávy NHL