Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sekera si našiel v NHL nový klub. V Edmontone ho vystriedal Jurčo

Slovenský hokejový obranca Andrej Sekera podpísal podľa viacerých zámorských zdrojov ročný kontrakt s tímom NHL Dallas Stars na 1,5 milióna dolárov. Bude to jeho piaty klub v profilige, v minulých sezónach obliekal dres Edmontonu Oilers.

01.07.2019 18:15 , aktualizované: 02.07.2019 08:40
Tomáš Jurčo Foto: ,
Tomáš Jurčo si výbornými výkonmi v AHL vybojoval zmluvu v Edmontone.
debata

„Andrej je veľmi skúsený a kvalitný obranca, ktorý spevní naše zadné rady. S jeho príchodom naša sila stúpne a môžeme sa vyrovnať ktorémukoľvek súperovi v lige,“ povedal o Sekerovi pre klubový web generálny manažér Stars Jim Nill.

Edmonton 33-ročného obrancu v nedeľu zaradil na listinu nechránených hráčov s cieľom vykúpiť ho zo zmluvy. Sekera sa tak stal v NHL neobmedzeným voľným hráčom.

"Môj agent mi hovoril, že sa o mňa zaujímajú Dallas aj iné tímy. Stars rokovali veľmi priamo, ponúkli mi kontrakt a nemal som nad čím váhať. Viem, v akej situácii som bol v uplynulých rokoch, ale teraz som zdravotne v poriadku, hral som na majstrovstvách sve­ta.

Urobím maximum, aby som mužstvu pomohol vyhrať čo najviac duelov, som rád, že budem súčasťou tejto zostavy. Viem, že musím presvedčiť, no stále som mladý a chcem hrať hokej, kým to bude možné. Chcem byť pripravený na 120 percent," povedal Slovák pre klubový web.

Bojnický rodák mal s Oilers platný kontrakt pôvodne do konca sezóny 2020/21 a z platového stropu by kanadskému klubu až do jeho uplynutia uberal 5,5 milióna amerických dolárov.

Vicemajster sveta z Helsínk 2012 prišiel do Edmontonu pred štyrmi rokmi ako voľný hráč, s Oilers sa dohodol na šesťročnom kontrakte. V prvých dvoch sezónach sa zaradil medzi tímové opory a patril v mužstve medzi najviac vyťažovaných obrancov.

Potom však jeho kariéru poznačili nešťastné zranenia. Pred sezónou 2017/18 musel absolvovať operáciu kolena a odohral len 36 zápasov. Štart minulého ročníka nestihol po tom, čo si v lete pri tréningu roztrhol achillovu šľachu.

Do zostavy Oilers sa vrátil až vo februári, stihol nastúpiť len v 24 stretnutiach, v ktorých si pripísal štyri asistencie. Práve zdravotné problémy boli podľa zámorských médií hlavným dôvodom na rozviazanie spolupráce.

Sekera v minulosti obliekal v profilige aj dresy Buffala, Caroliny a Los Angeles. V 707 zápasoch základnej časti nazbieral 236 bodov za 45 gólov a 191 asistencií, v 19 dueloch play off pridal štyri body (2+2).

Jurčo si vybojoval Edmonton

Slovenský útočník Tomáš Jurčo sa ako neobmedzený voľný hráč dohodol na ročnej zmluve s klubom NHL Edmonton Oilers. Podľa TSN mu kontrakt vynesie 750.000 dolárov.

V minulej sezóne pôsobil 26-ročný krídelník v nižšej zámorskej súťaži AHL v tímoch Springfield Thunderbirds a Charlotte Checkers, s ktorým získal prestížny Calderov pohár.

Jurčo sa stal prvým Slovákom, ktorý vybojoval Calderov pohár počas svojej kariéry dvakrát, z majstrovského titulu v AHL sa tešil aj v roku 2013 v drese Grand Rapids Griffins.

Checkers, ktorí sú farmou klubu NHL Carolina Hurricanes, dominovali v nižšej zámorskej súťaži prakticky celú sezónu. V play off zaznamenal slovenský útočník 18 bodov v 18 zápasoch.

V NHL odohral Jurčo v dresoch Detroitu Red Wings a Chicaga Blackhawks 201 zápasov v základnej časti, strelil 22 gólov a nazbieral 50 bodov. V play off nastúpil na 10 duelov s bilanciou 1+1.
TV Pravda: Radoslav Hecl v ďalšej časti relácie Príklep zhodnotil pôsobenie Slovákov na domácom šampionáte. Pozrite si video:

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Sekera #Dallas Stars #Edmonton Oilers