Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V NHL chytal kustód. V maske, ktorú si sám namaľoval

Namaľoval si vlastnú masku, nabrúsil si korčule a po takmer desiatich rokoch sa postavil do bránky. A nie v hocakej súťaži, ale priamo v NHL.

02.01.2017 21:00
jorge alves, carolina hurricanes, Foto: ,
Hráči Caroliny Hurricanes graatulujú brankárovi Jorgemu Alvesovi.
debata (1)

Jeden z kustódov Caroliny Jorge Alves dostal v posledný deň minulého roka nečakaný darček. Náhradný brankár Eddie Lack sa ráno necítil dobre a keďže Hurricanes nemali v Tampe k dispozícii okrem neho a jednotky Cama Warda ďalšieho brankára, podpísali profesionálny skúšobný kontrakt na jeden deň s 37-ročným členom podporného tímu.

Alves, ktorý pracuje pre klub už od sezóny 2003/04, sa z výnimočnej príležitosti – posadiť sa na lavičku v zápase profiligy – tešil, no ani ho len nenapadlo, že by sa mohol dostať aj do bránky. Už to, že priviedol mužstvo na rozkorčuľovanie na ľad ako prvý, bol pre neho skvelý zážitok. Tréner Bill Peters sa však 7,6 sekundy pred koncom už za rozhodnutého stavu 1:3 rozhodol odmeniť obľúbeného kustóda zápisom do historických štatistík a urobil z neho jedného z najstarších debutantov v súťaži.

„Už som sa zberal do tunela, keď som začul, ako tréner kričí moje meno. Nemohol som tomu uveriť. Z bránky som pozorne sledoval puk. Bol v rohu klziska a veľmi som dúfal, že tam vydrží až do konca zápasu,“ smial sa po zápase niekdajší brankár, ktorý pôsobil v rôznych nižších zámorských súťažiach vrátane ECHL.

„Keď som si uvedomil, čo sa deje, bol som úplne mimo. Roky sa mi chalani v šatni smiali, že práve dnes je ten deň, keď sa postavím do bránky a ono sa to nakoniec stalo. Úžasná skúsenosť,“ dodal pre nhl.com Alves, ktorému doniesol puk na pamiatku „spoluhráč“ Jeff Skinner.

„Myslím si, že na túto noc nikdy nezabudne. Bola to pre neho dokonalá príležitosť. Nemohlo sa to stať lepšiemu chlapíkovi,“ cituje TSN trénera Petersa.

Hoci bol Alves v pozícii náhradného brankára, nijako výraznejšie ho to neobmedzovalo v jeho tradičnej práci. Pred zápasom spoluhráčom, ale tentoraz i sám sebe, nabrúsil korčule. Zmenou bolo len to, že už mal na sebe dres Hurricanes so svojím menom a číslom 40.

Pútala i jeho prilba. Namaľoval si ju totiž sám, keďže sa venuje aj tejto záľube. Pomáhal mu s ňou Erik Huffine, brat videokouča Hurricanes Chrisa Huffina. Vzdal ňou hold svojím bývalým kolegom Skipovi Cunninghamovi, Bobovi Gormanovi a Davovi Paulovi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Jorge Alves #Carolina Huriccanes